Händel egyetlen passiója, a Brockes-passió a Müpa színpadán

 

Händel egyetlen passióját, a Brockes-passiót adja elő a Müpában szerdán Magyarország legrégebb óta működő barokk zenei együttese, a Capella Savaria a Magyar Rádió Énekkarával és kitűnő szólistákkal egyesülve.

    A Brockes-passió 1986-ban a dorogi hanglemezgyár korongjain világkörüli útra kelt. A hangverseny ezt a jelentős eseményt idézi fel: március 23-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 30 év elteltével ismét felcsendül a mű, amely rendkívüli szerepet játszott a magyar régizene világhírűvé válásában.
    A Brockes-passió rövid, pergő tételekre épít, és szinte operaként hat: a recitativók és áriák mellett számos kórust, egy bevezető sinfoniát (azaz nyitányt), valamint accompagnatókat (zenekari kíséretes recitativókat), ariosókat és együtteseket tartalmaz. “Stílusának központi magva az olasz, de képes volt egy személyben egyesíteni – és kibővíteni – mindazt az európai hagyományt, mellyel élete során találkozott” – írják a Müpa sajtóanyagában.
    Az idén fennállásának 35. évét ünneplő Capella Savaria több mint hetvenöt hanglemezének csaknem kétharmada világelső felvétel – zenetörténeti jelentőségük nemzetközi szinten is elismert. Opera- és passiósorozatuk világhírű karmestere, a Händel-specialista Nicholas McGegan tizenhat lemezt készített az együttessel. Händel Atalantája és Vivaldi concertói, valamint sinfoniái után Händel Brockes-passiója volt 1986-ban harmadik közös munkájuk.
    Három évtized múltán a Capella Savaria húsvéti hangversenyén Howard Arman vezényletével szólaltatja meg a művet. Az angol karmester munkásságát elsősorban a Händel-művek népszerűsítésének szenteli; a komponista szülővárosának tízezer euróval járó Händel-díját 1996-ban nyerte el, három évvel az első díjazott, a Brockes-passió felvételét karmesterként jegyző Nicholas McGegan után.
    Barthold Heinrich Brockes hamburgi városi tanácstag 1712-ben jelentette meg szövegkönyvét, amelynek A világ bűneiért kínhalált szenvedő Jézus címet adta. A másfél évtized alatt harminc kiadást megért oratórium-passió librettóját a Hanza-város zenei virágkorának több kitűnő komponistája megzenésítette. A kilenc feldolgozás egyike a Händel egyetlen passiójaként ismertté vált Brockes-passió.

Forrás:MTI