Hamarosan kezdődik Szegeden a világkupa- Vajda három számban áll rajthoz

untitledMagyarországra ért a vizes karaván. Milánó és Racice után a Maty-éren csapnak össze a világ legjobb kajakosai és kenusai. 54 ország versenyzői szállnak vízre, és ezen a hétvégén már bemutatkozik a teljes magyar élvonal is, a szegediek kedvencével, az utóbbi 10 év legsikeresebb kenusával, Vajda Attilával együtt.
A tavaly C-2 1000 méteren világbajnoki címet szerző Vasbányai, Mike páros a milánói világkupán nem állt rajthoz a legerősebb számában, C-2 500 méteren viszont bronzérmet szereztek, emellett Vasbányai ezer, Mike ötszáz egyesben tesztelte magát – előbbi a negyedik, utóbbi a harmadik helyen zárt.

„Henrikkel valljuk, hogy egyesben is kiemelkedően kell szerepelni ahhoz, hogy a páros jól működjön, és mindketten rengeteget beleteszünk az egyéni felkészülésbe. Neki fontos az ezer egyes is, de az idén is természetesen az ezer páros lesz a fő számunk, amelyet szeretnénk megnyerni a szegedi világkupán – mondta Mike Róbert, aki bízik benne, hogy a rövidebbik távon – amelyen gyorsultak az elmúlt esztendőhöz képest – is dobogóra tudnak állni.

Így gondolkozik a szegedi világkupán három számban rajtoló Vajda Attila is, aki múlt héten elutazott Szolnokra, ahol ismét Kozák Danutával edzett együtt. A két versenyző tavasszal is közösen edzőtáborozott néhány hétig Portugáliában, jó hatással voltak egymásra, így most ismét együtt készültek fel a világkupára és a 2 hét múlva esedékes válogatóra.
“Kellett egy kis frissítés, és Danával nagyon jól tudunk együtt dolgozni” – árulta el Vajda Attila, aki bár munkából érkezik a világkupára, mindent megtesz azért, hogy a nagy riválisokkal, Brendellel, Oldershaw-val felvéve a versenyt, sikert szállítson a szegedi közönségnek.

A sprintereknél nagy szerep hárul a győri versenyzőkre, a milánói Vk-n C-1 200 méteren bronzérmes Lantos Ádám és Nagy Péter mellett női vonalon is „erősen” képviseltetik magukat: konkrétan csak Szabados Krisztián versenyzői szállnak vízre. Az egyesben induló vb-bronzérmes Lakatos Zsanett nagy reményekkel vág neki a Maty-éri viadalnak, bár nem titkolja: nem lesz könnyű helyzetben.

„Figyeltem a másik két világkupa eredményeit, és leszűrtem, hogy jó sokat fejlődtek a riválisok. De én is érzem, hogy az elmúlt évhez képest nagyot léptem előre, ami jórészt annak is köszönhető, hogy együtt edzünk a férfi csapattal. Gyakran nézem Lantos Ádám evezését, technikáját, igyekszem ellesni tőle mozdulatokat, és tényleg nagy húzóerő számunkra, hogy velük készülhetünk. Ezért is bízom benne, hogy Szegedről sikerül a legfényesebb érmet elhozni” – mondta Lakatos Zsanett.

A szegedi világkupa indulói kenuban

Férfiak:

5000 m. C-1: Vajda Attila, Sarudi Pál

1000 m. C-1: Vajda Attila; Kiss Tamás. C-2: Vasbányai Henrik, Mike Róbert; Vass András, Varga Dávid. C-4: Szabó Kristóf, Viola Viktor, Bodonyi András, Szabó Gábor; Devecseri Ádám, Forgó Christopher, Sarudi Pál, Androkity Marcell

500 m. C-1: Vajda Attila; Khaut Kristóf. C-2: Vasbányai Henrik, Mike Róbert; Szabó Kristóf, Szabó Gábor

200 m. C-1: Lantos Ádám; Nagy Péter. C-2: Lantos Ádám, Nagy Péter; Khaut Kristóf, Hajdu Jonatán

Nők:

200 m. C-1: Lakatos Zsanett, Balla Virág

500 m. C-2: Lakatos Zsanett, Takács Kincső