Hamarosan az HBO-n a Káin gyermekei

November 27-én debütál Gerő Marcell várva várt dokumentumfilmje, a Káin gyermekei. A dokumentumfilm a nemzetközi porondon már nagy sikert aratott: beválogatták a világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmes mustrájára, a 62. San Sebastian Filmfesztiválra. Itthon elsőként az HBO-n látható a Káin gyermekei.

49133_-_375

A Káin gyermekei Monory Mész András 1985-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. E vállalkozás kiindulópontja az olthatatlan kíváncsiság – mi lesz a megbélyegzettel? Mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek, egész fiatalságukat börtönben töltötték és legalább 25-28 évesek, amikor szabadulnak? Most, harminc évvel – több mint egy emberöltővel – később már tisztán látszik, milyen irányba kanyarodott az akkori kamaszok, mostanra meglett férfiak sorsa.

Gerő Marcell, rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a 80-as évek betiltott alkotását: „Elemi hatást gyakorolt rám az alkotás: az elmondott történetekből kirajzolódó embertelen börtönvilág és az az ellentét, ami a kamasz szereplők nyílt arca, tiszta tekintete, összeszedett beszéde és az előadott kegyetlen tartalom között feszül. Úgy gondolom, hogy aki látta a Bebukottakat, abban teljesen természetes módon fogalmazódik meg a kérdés, hogy vajon mi lehet az akkori kamaszokkal manapság.”

A filmötlet megfogalmazása után közel két éves kutatómunka következett, melynek eredményeképp az alkotók sikerrel jutottak a Bebukottak szereplőinek nyomára. „Az első szereplőt kicsit több mint egy év után találtuk meg, a másodikat pár hónappal később, míg a harmadik szereplővel való első találkozásig újabb hónapok teltek el.
Rengeteg munka, sok közbenső kudarc és nagy adag szerencse kellett ahhoz, hogy megtaláljuk őket. Utólag visszatekintve – szerencsére – fogalmunk nem volt, hogy mire vállalkozunk. Rendkívül nehezítette a keresést, hogy a társadalom perifériáján élő emberekről van szó, akikről nehéz volt bármilyen hozzáférhető adatot találni. Emlékszem, hogy a kutatómunka során heteken át böngésztük az 1981 és 1984 közötti napilapokat azért, hogy találjunk egy rövid hírt az egyikükről. Aztán ezen a morzsán elindulva jutottunk el mindhármukhoz.”

Gerő Marcell így fogalmazta meg a film üzenetével kapcsolatos törekvéseit: „A kezdetektől volt egy olyan érzésünk, hogy a szereplők története az élet alapkérdéseit fogja feszegetni, bíztunk benne, hogy ez önmagában is sokat jelent majd a néző számára. Az első pillanattól kezdve arra törekedtünk, hogy ne a szegénységükről, a nyomorukról szóljon a film, hanem egyéni, belső történeteket kövessen, és ne kalandozzon el a külsőségek irányába.”

A hazai közönség a san sebastiani világpremiert követően elsőként az HBO csatornáján, valamint az HBO GO-n láthatja a filmet november 27-én.

A magyar–francia koprodukcióban készült film producere László Sára, Jacques Bidou és Marianne Dumoulin. Az alkotás a Campfilm, a JBA Production és az Arte France gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában jött létre.

A Káin gyermekei eddigi fesztiválszereplései:
62nd International Film Festival de San Sebastian, Spanyolország (A kategória)
10th Zurich Film Festival, Svájc
8th Abu Dhabi Film Festival, Egyesült Arab Emírségek
Jihlava International Documentary Film Festival, Csehország
Stockholm Film Festival, Svédország
IDFA, Hollandia