Hajléktalanokon segített Puskás Peti

Telefonálunk, sms-ezünk, böngészünk az interneten – az életünk szinte minden pillanatában a kezünkben van a telefonunk. Most itt az idő, hogy ne csak a saját kényelmünket vagy szórakozásunkat szolgálja az okostelefonunk, hanem másoknak is segíthessünk vele. A Youth Summit versenyében a szervezők arra kíváncsiak, hogy a fiatalok milyen megoldásokat találnak egy-egy társadalmi problémára a mobiltechnológia segítségével. A verseny győzteseit szakmai zsűri bírálja el, ahol helyet foglal Bogi és Puskás Peti is. Az énekes elárulta, ő hajléktalanokon próbált segíteni közösségi oldalak segítségével.

A Telenor Csoport idén is meghirdeti Youth Summit versenyét a Nobel Békeközponttal együttműködésben. A pályázatra 14 európai és ázsiai országból várják 18-25 éves kreatív fiatalok jelentkezését, akik igazi „digitális bennszülöttekként” megmutatják, hogyan lehet segíteni és megoldást adni globális társadalmi kihívásokra a mobiltechnológiával. A pályázat győztesei az oslói Telenor Youth Summit workshopon és az ünnepélyes Nobel-békedíj átadáson is részt vehetnek.

A beérkező pályamunkákat szakmai zsűri értékeli. A zsűri asztalánál helyet foglal Bogi, Puskás Peti, Kutas  István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója, Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség bloggere, valamint Varró Szilvia, Pulitzer-díjas újságíró.

Bogi örömmel vállalta a felkérést, az énekeső elárulta, hogy izgatottan várja a pályaműveket.

„Az én életemben is fontos szerepet játszik a mobiltechnológia, hiszen hozzánk, fiatalokhoz szinte már „hozzánőtt” a telefon. Talán sokan bele sem gondolnak, hogy akár társadalmi problémák megoldásában is segítségünkre lehet. Remélem, ezzel a versennyel kicsit erre is fel tudjuk hívni a figyelmet. Nagyon kíváncsian várom a pályázatokat, érdekel, hogy a kortársaim milyen kreatív megoldásokkal állnak elő. Biztos vagyok benne, hogy döntésemet az alapján hozom majd meg, hogy mennyire érint meg az adott téma” – mondta el az énekesnő.

A Telenor Youth Summitra szánt pályázatok elkészítésében a mobilos filmfesztivál, a Movilfestawards munkatársai is segítséget nyújtanak. A fesztivál Erzsébet téri központjában az érdeklődők nemcsak a versenyről tudhatnak meg többet, hanem hasznos forgatási és vágási tippeket is kaphatnak szakértőktől videóik elkészítéséhez. Innen filmes tematikájú kerékpártúrákat is indítanak Budapest legkülönlegesebb filmes helyszíneire. A kerékpárokra szerelt táblagépek segítségével a látogatók az ott forgatott jeleneteket is megtekinthetik.

„Nagyon érdekesnek tartom ezt a biciklitúrát, izgalmas, hogy a kerékpárra szerelt tableten látjuk a filmet, ahogy pedig felpillant az ember megelevenedik a helyszín, ahol forgatták azt” – magyarázta Puskás Peti, aki már saját bőrén is tapasztalta, hogy társadalmi problémák megoldásában milyen fontos szerepe lehet a mobiltechnikának és a közösségi médiának.

„Tavaly decemberben rengetegen megosztottak a Facebookon egy fotót arról, hogy milyen sok éhező hajléktalan gyülekezik a Blaha Lujza téren. Úgy döntöttem, hogy veszek némi élelmet és elviszem nekik. Az ételosztásról készítettem egy fotót, amit én is feltöltöttem – reméltem, hogy ezzel arra sarkallom az ismerőseimet, hogy ők is cselekedjenek. Meg is lett az eredménye: sokan követték a példámat, írtak nekem, hogy ha legközelebb megyek, ők is csatlakoznak. Az internet és a közösségi média hatalmas lehetőségeket rejt, hogy jobbá tegyük a világot, és szerintem a fiatalok értik a legjobban.” – mondta el Puskás Peti, aki bízik benne, hogy a pályázatra praktikus, használható ötleteket küldenek be majd a kreatív fiatalok.