Hackerek 70 terabyte-nyi adatot másoltak le Parler-felhasználók nyilvános tartalmaiból

Hackerek mintegy 70 terabyte-nyit lemásoltak az amerikai kongresszus előző heti ostromának megszervezésére is használt, Parler nevű alternatív közösségi oldal felhasználói által nyilvánosan hozzáférhetővé tett tartalmakból – írta a Cybernews internetes szakportál.

    A cikk szerint a hétfő reggel óta elérhetetlen platformról felhasználói információkat, bejegyzéseket, videókat, képeket másoltak le.
Az egyik hacker arról számolt be, hogy több mint egymillió videót sikerült megszerezniük, köztük törölt felvételeket is.
“Ezek eredeti, feldolgozatlan és nyers fájlok, a Parlerre feltöltött metaadatokkal együtt” – írta a Twitteren.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kizárólag a felhasználók által önként nyilvánossá tett személyes információkat gyűjtötték.
“Nem tudjuk az email-címedet, a telefonszámodat vagy a bankkártya-adataidat, hacsak nem te magad tetted őket közzé a Parleren” – szögezte le.
A Cybernews arról számolt be, hogy ezen adatok a bűnüldöző hatóságok segítségére lehetnek, a múlt heti zavargások számos résztvevője ugyanis törölte a washingtoni Capitolium ostromáról akkor megosztott bejegyzéseit, videóit.
A portál szerint ugyanakkor az ügy etikai kérdéseket vethet fel, mivel nemcsak az erőszakos cselekményeket tervezők adatait másolták le, hanem többek között olyan emberekét is, akik pusztán kíváncsiságból, vagy szakmai kötelességből, például újságíróként regisztráltak.
A most alkalmazott, úgynevezett adatkaparást (data scraping) információk kinyerésére szolgálják a különböző weboldalakról.
A Parler webszervereit üzemeltető Amazon a “közbiztonság rendkívül valós kockázatára” hivatkozva tette elérhetetlenné az oldalt, és ezzel párhuzamosan a platformot ideiglenesen a Google és az Apple is eltávolította alkalmazáskínálatából.
A Twitter és a Facebook fősodorbeli közösségimédia-óriások “elfogulatlan, a szólásszabadságot tiszteletben tartó alternatívájaként” 2018 augusztusában létrehozott, mintegy 12 millió felhasználót számláló mikroblog-szolgáltató Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek körében rendkívül népszerűvé vált.
https://cybernews.com/news/70tb-of-parler-users-messages-videos-and-posts-leaked-by-security-researchers/

Forrás:MTI