Habzóbor- és pezsgőfogyasztás

Elindult a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának (AMC) habzóbor- és pezsgőfogyasztást népszerűsítő kampánya, amelynek célja, hogy növelje és éves szinten kiegyenlítettebbé tegye a fogyasztást. A kampány középpontjában a ’Boldogság Buborékai’ állnak.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

.

Az AMC szervezésében elkezdődött a magyar habzóbor- és pezsgőfogyasztást népszerűsítő kampány. Az AMC a kampánnyal növelni kívánja a két termék fogyasztását úgy, hogy a kereslet éves szinten is kiegyenlítődjön, a jelenleginél kevésbé koncentrálódjon a karácsony-szilveszteri időszakra. A kampányt tervező és lebonyolító Bell and Partners kommunikációs ügynökség éppen ezért olyan üzenetet fogalmazott meg, amely az év minden napján érvényes lehet, és megmutatja, hogy a habzóbor és a pezsgő kitűnő kísérője a hétköznapi örömöknek és gasztronómiai élményeknek. Azaz nem kell a palackokat a nagyobb ünnepekre tartogatni.

A kampány elsősorban a fiatalabb korosztályokat célozza, ezért legfőbb üzenete az, hogy a habzóbor és a pezsgő gyorsan megadja az oldott és felszabadult hangulatot a fogyasztónak. Ezt szimbolizálja a ’Boldogság Buborékai’ szlogen, amely köré a kampány szerveződik. Az üzenetet – éppen a fiatal célcsoport miatt – nemcsak óriásplakáton, print és online médiahirdetéseken keresztül juttatják el a potenciális fogyasztóknak, hanem a közösségi média és a rendezvények adta PR-eszközök széles palettáján keresztül is.

A ’Boldogságbuborék-számláló’ alkalmazás segítségével a fogyasztók közösen gyűjtik és személyesen is nyilvántarthatják, hogy mennyi habzóbort és pezsgőt – azaz boldogságbuborékot – fogyasztottak, az adatokat pedig meg is oszthatják egymással. Ugyancsak egy, külön erre a célra fejlesztett, ’Bulifal’ elnevezésű Facebook-alkalmazás teszi lehetővé, hogy a fiatal fogyasztók magukról, vagy a pezsgős-habzóboros bulikról készített szelfiket helyezzenek el az oldalon, amelyekből azután közönségszavazatokkal választják ki a legjobban sikerült képeket.

A ’Boldogság Buborékai’ fesztiválon a szervezők Budapest különböző pontjain széleskörű habzóbor- és pezsgőkóstolást szerveznek. A kampány keretében tíz titkos helyszínen gerillaakciókat, pezsgőkóstolást is terveznek a szervezők, ahová a facebookon toborozzák a résztvevőket. Céljuk az, hogy bemutassák az érdeklődőknek, a pezsgő nemcsak a nagy ünnepek kiegészítője, hanem életünk kis eseményeihez is jó illeszkedő örömforrás.

****

 

A PEZSGŐKÉSZÍTÉS ALAPJAI

 

A champagne-i eljárásnál (méthode traditionnelle) a pezsgőt normál, 0,75 l-es pezsgőspalackokba töltik és koronadugóval zárják. A megtöltött palackok lekerülnek a pincébe, ahol máglyába rakják őket. Pincehőmérsékleten, 12°C-on körülbelül 3 hónap alatt lezajlik a főerjedés, majd az élesztők teljes egészében felélik a beadagolt cukrot. A palackokban kialakul a kívánt nyomásérték, a széndioxid oldott állapotban lesz a borban, illetve összegyűlik a palack légterében. Több tápanyag híján a kierjedt pezsgőben az élesztők elpusztulnak, felélik a saját anyagaikat, kialakul a klasszikus pezsgők íz- és zamatanyaga. Ennek elősegítésére három- vagy ennél több éves érlelési időt alkalmaznak.

A következő lépés a palackok falára leülepedett, elpusztult élesztő, a seprő eltávolítása. Ennek első lépése a seprő dugóra rázása. Ez A-betű formájára kinyitott, kónuszos nyílásokkal ellátott fatáblákon történik, ahol a palackok a szájrésznél vannak befogva. A folyamat során a seprő a palackok forgatásával és dőlésszögének változtatásával a dugóra kerül, fölötte a kristálytiszta pezsgő található.

Ezt követi az üledék eltávolítása a palackból. Ez a degorzsálás, azaz seprő kilövetése. Ehhez a művelethez a palackok nyakrészét kétujjnyi mélységig -25°C-os sóléoldatba merítik. Itt megfagy a pezsgő, kialakul egy jégdugó, és ez magába zárja az ott lévő seprőt. A palack kinyitásakor a benne lévő nyomás hatására a jégdugó a beléfagyott seprővel együtt kilövődik, és így a palackban csak a kristálytiszta pezsgő marad. Az így keletkezett töltési űr helyére kerül az expedíciós likőr, mely jó minőségű hegyvidéki borokból és cukorból készül, ezzel állítják be a pezsgő végleges cukortartalmát,

A beadagolt likőr, vagyis a pezsgőben lévő cukor mennyiségétől függően a következő kategóriákat különböztetjük meg: brut nature (0-3 g/l), extra brut (6 g/l alatt), brut (15 g/l-ig) extra száraz (12-20 g/l között), száraz (17-35 g/l között), félszáraz (33-50 g/l között), édes (50g/l fölött).

A palackok új dugót kapnak, ami minden esetben parafadugó. A kilövődés ellen drótkosárral rögzítik, majd felöltöztetik őket (kupak, nyakszalag, has- és hátcímke).

A palackban erjesztett, szűréssel seprőtelenített eljárásnál (méthode transvasiée) a töltőbor úgynevezett magnum (1,5 literes) palackokba kerül. Zárás után konténerkosarakban erjed és érlelődik. Ez minimálisan 9 hónapot vesz igénybe, de ennél hosszabb ideig is lehet érlelni. Az előírt érlelési idő befejeztével a palackok űrtartalmát zárt rendszerű ürítőgépen keresztül egy hűthető, nyomásálló tartályba juttatják. A tartályban kapja meg a fajtának megfelelő mennyiségű expedíciós likőrt. Ezt követően szűrik, hidegkezelik, sterilszűrik és lepalackozzák. Ekkor kerül abba a palackba (0,2-, 0,75-, 1,5-, 3,0-literes), amelyben majd forgalmazzák (parafadugó, drótkosár, kiszerelés, csomagolás, kiszállítás).

Tartályban erjesztés és érlelés (méthode charmat). Ennél az eljárásnál a pezsgők nyomásálló, műgyanta bevonatú, akár 5.000 Hl-es acéltartályokban erjednek és minimálisan 6 hónapig vannak együtttartva a seprővel. Az érlelési időt követően a pezsgőt hőcserélőn keresztül, 0°C-ra hűtve egy másik tartályba fejtik, majd a fajtának megfelelően likőrözik, szűrik, hidegkezelik, sterilszűrik, lepalackozzák. Amennyiben a pezsgőt nem borból, hanem mustból egy menetben erjesztik, Asti spumante-típusú pezsgőkről beszélünk. Ezek mindig édesek és muskotályízűek.

 

A fogyasztáshoz a pezsgőket kíméletesen hűtik normál hűtőszekrényben, esetleg víz és jég keverékében 4-6°C-ra. A kibontásnál a palackokat ferdén tartva (körülbelül 45°-os szögben) a folyadékfelszín megnövelésével elkerülhető, hogy a dugó eltávolításakor a pezsgő kifusson a palackból. A dugónak halk szusszanással kell távoznia. A szervírozáshoz fuvola alakú (champagne flőte) vagy tulipán formájú pezsgőspoharakat használnak. Ezekben érvényesül a legjobban a pezsgő játéka. A jó minőségű pezsgőkben a buborékok aprók, a gyöngyözés hosszantartó. A poharakat 2/3-ig töltik, így az elfogyasztásig nem melegszik fel a pezsgő.