Ha tört, ha szakadt

Szász Dániel a Tünet Együttes táncosa, Az éjszaka csodái című előadás férfi szereplője a darab újra játszása előtt egy héttel lesérült. A szeptember 22-i Az éjszaka csodái című vizuális, szürreális előadás mégsem marad el, mert Bakó Tamás táncos beugrik Szász Dániel helyére, így a darab szeptember 22-én este nyolctól a Trafóban újra látható.

Szász Dánielnek a hét közepén a jelenlegi információk szerint a térdében elszakadt a keresztszalagja, így a szeptember 22-i Az éjszaka csodái című előadásban nem tud táncolni; helyére Bakó Tamás táncos ugrik be. A sérült táncost a Tünet Együttes tagjai elkísérték a kórházba, ahol egy nem mindennapi programajánlót rögzítettünk.

 

Ennek függvényében a Tünet Együttes Színházak Éjszakáján való programja is átalakul, és szeptember 19-én a Jurányi Házba érkező karszalagosok Az éjszaka csodái előadás próbájába tekinthetnek be öt órától. Miután Bakó Tamásnak, az új táncosnak mindössze öt napja van a betanulásra, így az elkövetkezendő napokban folyamatosan próbálnak. Tehát a Színházak Éjszakájának programja Bakó Tamás beugrásáról és a megmentett előadás próbájáról szól, ami egy igazán valós színházi pillanat.

 

Az előadásról:

Az éjszaka csodái

tánc, tüll, tablet

Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt „semmi” köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ?

A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerű fura micsodát.

Az előadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete nagyon gyakran – korhatár nélküli. Az előadás ezt a nyelvezetet teremti újra a színpadon Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek festményeivel, grafikáival és animációival.

Samu Bence 2007 óta fejleszti az Animata nevű software-t, amely életre tudja kelteni a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek ezáltal – a vonalak megszemélyesednek, interakcióba lépnek az élő szereplőkkel. Összemosódik a valóság és a képzelet, folyamatosan átírják egymást, aztán

 „Jön a söprőgép tompa morajjal,

mögötte a hajnal

fut lobogó szőke hajjal,

csörömpöl a reggel, száll a fény…

és az éji tág csodát,

ezt a fura micsodát

ketten láttuk:

te meg én.

Tóth Gyula és Mogyoró Pál nevű nézőink személyi igazolványuk felmutatásával ingyen látogathatják az előadást.

Rendező-koreográfus: Szabó Réka Rendező

munkatársa: Czakó Máté

Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel/Bakó Tamás, Mezei Ildikó

Látvány/Visual design: Mezei Ildikó, Taskovics Éva, Samu Bence

Fény és tér: Szirtes Attila

Kosztüm: Szűcs Edit

Zeneszerző G. Szabó Hunor Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor

Külön köszönet: Gőz István

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Előadás időpontok:

  1. szeptember 22. 20.00
  2. október 19. 19.00
  3. november 17. 19.00

Jegyek: http://trafo.jegy.hu/search.php?s_name=csod%C3%A1i