H-Moto: Dobogó közeli helyezések Csehországban

Gyorfi_Alen_Most_szombatA hétvégén rendezik az Alpok-Adria Bajnokság, valamint a magyar nyílt gyorsasági-motoros bajnokság aktuális fordulóját, amelynek helyszíne a csehországi Most versenypálya. A magyar H-Moto Team három pilótával képviselteti magát a mezőnyben, akik közül Győrfi Alen és Kovács Bálint is közel járt ahhoz, hogy dobogóra álljon a szombati versenyeken.

Az Alpok-Adria Bajnokságban, valamint annak keretein belül a magyar nyílt gyorsasági-motoros bajnokság mezőnyének már pénteken is volt alkalma edzeni a mosti versenypályán, ám az igazán tétre menő akció szombaton vette kezdetét Csehországban a második időmérővel az első futammal. A magyar H-Moto Team három versenyzőt indít a hétvégén: Győrfi Alent és Csányi Gergőt a Superstock 600-as kategóriában, míg Kovács Bálintot a 125 köbcentisek között.

Győrfi Alen annak ellenére is a hatodik helyre kvalifikálta magát, hogy az időmérő döntő szakaszában nem igazán tudta mozgatni a karját, majd a szombati futamon még egy helyet javítva ötödikként zárta az Alpok-Adria értékelésében. Elmondása szerint elérhető lett volna számára a dobogó, de így is pozitívan értékeli a napot, vasárnap pedig ismét a top3-at veszi célba a magyar pilóta.

Ugyanebben a mezőnyben Csányi Gergőnek kevésbé sikerült jól a napja, ugyanis a kvalifikáción műszaki hiba hátráltatta. Igaz, ezt a problémát hamar sikerült orvosolniuk a csapattal, így a versenyen két másodpercet javított addigi legjobbján, s bizakodóan várja a vasárnapi második futamot.

A 125 GP-ben induló Kovács Bálint pénteki napja a pályával való ismerkedéssel és a motor beállításával telt. Szombaton a hatodik rajthelyet szerezte meg, majd a délutáni viadalon a negyedik pozícióban intette le a kockás zászló, vagyis a mindössze 12 éves versenyző éppen csak lemaradt a pódiumról. Ugyanakkor Szilner János, a fiatal tehetség edzője és maga a pilóta sincs elkeseredve, hiszen vasárnap számukra is adott a lehetőség a még jobb eredmény elérésére.

Győrfi Alen
„Ma a második időmérő edzésen használt gumikat raktunk fel, ezért nem tudtunk gyorsulni, ráadásul a kvalifikáció utolsó köreiben a porckorongsérvem mellé kijött egy korábbi kézműtétemnek a szövődménye is: begyulladt egy idegszál, emiatt nem igazán tudtam mozgatni a karomat. Így végül a hatodik rajthelyről indulhattam a mai versenyen, amelyen egy helyezést javítva ötödikként zártam az Alpok-Adria Bajnokság értékelésében. Sajnos leszakadtam az élbolyról, pedig ha közelebb tudtam volna maradni, a dobogóért is harcolhattam volna. Holnap pontosan ez lesz a célunk, de összességében a körülményekhez képest a mai napot is pozitívan értékelem, mert sikerült előrelépnünk a korábbiakhoz képest.”

Szilner János, Kovács Bálint edzője
„Csütörtök délután érkeztünk meg a mosti pályára. Pénteken négy lehetőség állt Bálint rendelkezésére, hogy megismerjük a pályát, s ezek nagy része valóban ezzel is telt, illetve a megfelelő láncáttételezés megtalálásával, ugyanis az aszfaltcsík szintkülönbségei miatt ezt rendkívül nehéz tökéletesen belőni, különösen az első két kanyart illetően. Úgy érezzük, ezt nagyjából sikerült beállítanunk, s Bálint is folyamatosan javuló köridőket teljesít. Pénteken ötödik lett az első időmérésen, ma visszacsúszott a hatodik helyre, de eközben is javított az időin. A szombati futamot a negyedik helyen zárta: a futam nagy részében két helyi menővel csatázott, miközben immár 2:01-es köröket is képes volt futni. Nem sikerült dobogóra állnunk, de nem vagyunk elkeseredve emiatt. Vasárnap újra a pódiumot vesszük célba, szintén a hatodik helyről rajtolva, ehhez még most este is próbálunk javítani a gépen, mert úgy érezzük, motorerő terén még fejlődhetünk.”