Gyutai Adrián: „Tökéletesen működött a motorom”

2014-Gyutai Adrián-pannoniaring-verseny1.jpg

Fotó: Molnár Ádám

Parádés teljesítménnyel folytatta az IMRC és a Nyílt Magyar Bajnokságban, valamint az Európa-bajnokságra kvalifikáló Alpok-Adria Sorozatban a szereplését Gyutai Adrián a Superstock 600-as kategóriában. A tavalyi esztendő legeredményesebb motorosa első idei hazai versenyén, a Pannoniaringen felújított motorral állt rajthoz, és amíg az Alpok-Adriában kétszer a második helyen végzett – összetettben feljött a harmadik helyre –, addig megnyerte az IMRC mindkét futamát, és a bajnoki pontversenyben átvette a vezetést. Mindezt mind szombaton, mind pedig vasárnap fantasztikus pályarekorddal tette teljessé, mintegy feltéve a koronát a hétvégi teljesítményére.

A 2014-es szezon eddig felemásra sikeredett Gyutai Adrián számára. Az IMRC – szlovák, cseh, lengyel, román és magyar versenyzőknek kiírt nyílt sorozat – első versenyhétvégéjén végig bajnoki címvédőhöz méltó teljesítményt nyújtott: ugyan az első futamon, az utolsó körben kiesett az élen száguldva, ám másnap 10,8 másodperces, fölényes győzelmet aratott a Slovakiaringen. Viszont az Alpok-Adria idénynyitóján az eltaktikázott időmérő, valamint az elrontott rajtok miatt a 8., majd a 6. helyen végzett.

A mostani hétvégén viszont mindkét sorozatban megmutatta, igenis a legjobbak közé tartozik, és az első 2014-es hazai versenyén, a Pannoniaringen négyszer is dobogóra állt. A 23 éves paksi versenyző a felújított Hondájával parádés teljesítményt nyújtott. Ráadásul ezúttal nem rontotta el a rajtjait sem, és a felújított Hondájának tényleg nagyon feküdt a magyar pálya vonalvezetése.

2014-Gyutai Adrián-pannoniaring-verseny4.jpg

Fotó: Molnár Ádám

Az Európa-bajnokságra kvalifikáló Alpok-Adria Bajnokságban mind szombaton, mind pedig vasárnap a második helyen végzett, igaz, utóbbi esetben ehhez az is kellett, hogy a győztes török Toplakot 20 másodperces büntetéssel sújtsák, mert sárga zászlónál előzött. Egyébként mindkét befutó nagyon szoros volt, az első három versenyző maximum nyolctized különbséggel haladt át a célvonalon, holott Adrián mindkét esetben több másodperces hátrányt dolgozott le, mire utolérte az élen haladó kettőst.

Az IMRC nemzetközi sorozatban – amelynek keretein belül rendezik meg a magyar Bajnokságot – viszont nem talált legyőzőre, mindkét futamot nagy fölénnyel nyerte, ráadásul mindkét napon pályarekordot állított fel a Superstock 600-as kategóriában: szombaton 1.56.51-et, míg vasárnap 1.56.44-et ért el. A teljesítményének értékét az is nagyban növeli, hogy rajta kívül senki sem volt képes arra, hogy 1.57-es köridő alá kerüljön.

„Ahhoz képest, ahogy a hétvégém indult, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy így fog zárulni. A szabadedzéseken mindössze két kört tudtam megtenni a motor technikai gondjai miatt, ám az időmérőre Bájó és édesapám megtalálta a megoldást, és már az első sorba kvalifikáltam magam. Meg lehetett volna a pole pozíció is, de sajnos egy kicsit eltaktikáztam magam, és öt másodperccel kikéstem az utolsó gyors körömet. Ezúttal a rajtjaim is jobban sikerültek, és mindkét futamon hatalmasat hajrázva befogtam az elején elhúzó török és osztrák ellenfeleimet. Nagyon örülök annak, hogy az Alpok-Adriában kétszer is második lettem, és az IMRC-ben kétszer is nyerni tudtam, ráadásul pályarekordot tudtam mindkét nap motorozni. Ám nem szabad, hogy mindez egy pillanatra is elégedetté tegyen, hiszen csak úgy lehetek versenyről versenyre jobb, ha azt is pontosan tudom, hol hibáztam, mire kell legközelebb jobban odafigyelnem. A motorom tökéletesen működött ezen a hétvégén, nagyon jól érzem magam rajta. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki bízik bennem, támogat, és abban reménykedem, hogy az eredményeimmel képes vagyok valamennyit törleszteni szponzoraim, a csapatom felé. Ugyanakkor szeretnék mielőbbi jobbulást kívánni a szombaton súlyos sérülést szenvedő Magda Attilának” – fogalmazott Gyutai Adrián, aki az Alpok-Adria bajnokság összetettjében feljött a harmadik pozícióba, míg az IMRC sorozatban – amelyben négy futamból hármat megnyert – az élre állt.

Nagyon büszke versenyzőjére a Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke, aki szerint a 23 éves paksi motoros a Pannoniaringen bebizonyította, hogy jelenleg ő a legjobb magyar a kategóriában.

„Adrián már a szombati napon is mindenkit meglepett a gyorsaságával és a hihetetlen köridőkkel, ami a versenyen szép eredményt hozott. Ismerve azt, hogy tudatosságának köszönhetően, minden pályára lépésekor javított addigi köridején, kíváncsian vártam, hogy a szombaton motorozott pályarekordját mivel tudja majd felülmúlni. Egy újabb pályacsúccsal… Nagyon remélem, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, amikor a Pannoniaringen kezdődött meg Adrián nyerő sorozata, most a hétvégi győzelmek is egy hasonló széria indulását jelentik. Olyan érett és lenyűgöző teljesítményt nyújtott ezen a versenyhétvégén, hogy számomra egyértelműen bebizonyította, kész a nagyobb célok megvalósítására is, immár véglegesen megmutatta, hogy jelenleg ő a legjobb magyar a Superstock 600-ban” – jelentette ki Miklósy Tamás.