Gyutai Adrián: „Rengeteget tanultam ebből a hétvégéből”

Felemás érzésekkel van túl a 2015-ös olasz bajnokság idénynyitó futamán Gyutai Adrián számára. Az idén a világ egyik legerősebb sorozatának National Trophy 600 Supersport kategóriájában induló paksi gyorsasági motoros a nemrég újraaszfaltozott misanói pályán rengeteg gondot legyőzve és 41 versenytársával megküzdve végül négy ponttal kezdte a szezont az olasz pontvadászatban. A Tomracing Motorsport versenyzője abban reménykedik, hogy egy időre elfelejtheti a balszerencséjét, és három hét múlva Vallelungában, a következő bajnoki futamon már egy gondoktól mentes versenyt teljesíthet.

2015-Gyutai Adrián-Misano-beszámoló1

Eddigi pályafutása legnehezebb szezonját kezdte meg az elmúlt hétvégén Gyutai Adrián, aki ebben az idényben az olasz bajnokságban versenyez. A 24 éves paksi gyorsasági motoros idén egyedüli magyarként és egyedüli hondásként a National Trophy 600 Supersportban állt rajthoz a nemrég újraaszfaltozott misanói pályán.

A Tomracing Motorsport pilótája a lehető legjobb formában érkezett meg Misanóba, ahol korábban az olasz bajnokság háromnapos, hivatalos tesztjén vett részt, így volt alkalma bőven megismerni pálya vonalvezetésével. Ám azt sem Adrián, sem pedig a csapata nem gondolta, hogy ezúttal nemcsak a 41 ellenféllel kell majd megküzdeniük. Ami a technikai sportban gondként előjöhetett, az elő is jött, szinte egyik nap sem sikerült az előre eltervezett programot teljesítenie. Minden nehézség ellenére a 13. rajtpozíciót szerezte meg az időmérőn, és abban bízott, a vasárnapi futamon sikerül a legjobb tíz közé bekerülnie.

„A csütörtöki tesztnapon rengeteg dolgot szerettem volna kipróbálni, de egy hibás alkatrész miatt folyamatosan megszorult a fékem minden kimenetel első körében. A pénteki szabadedzésekre szerencsére sikerült megoldanunk ezt a problémát, legalább tudtam motorozni az időmérők előtt. Az volt a célom, hogy legalább olyan kört tudjak menni a kvalifikációs edzéseken, mint a teszten, ez sikerült is, és végre változtathattunk a motoron, amitől jobb lett a tapadás. A délutáni időmérőt lerövidítették, így ez, és a rendkívül nagy forgalom miatt nem tudtam javítani, így a tizenharmadik rajtkockából várhattam a futamot. Mivel éreztem, hogy a Honda egyre jobban viselkedik, így bíztam abban, hogy előrébb léphetek a leintésig” – elevenítette fel Gyutai Adrián.

Nos, a vasárnap még keményebb perceket hozott a 24 éves motoros számára. Az első rajtot követően a harmadik körben sorozatos bukások miatt leintették a futamot, majd amikor újraindításra felsorakoztak a versenyzők a rajtrácsra, Adrián Hondája kuplunghiba miatt képtelen volt az indulásra, így le kellett tolni a motort. Ekkor úgy tűnt, mindennek vége.

Ám a másodszor is elrajtolt mezőnyben ismét sokan elestek, így ismét jött a piros zászló, majd a versenybírák érvénytelenítették a második rajtot, így a Tomracing Motorsport versenyzője újra esélyt kapott a szereplésre. A harmadik rajt után már nem történt nagy probléma, és Adrián végül a rajthelyének megfelelően a 13. helyen ért célba, ám utólag egy motoros kikerült az értékelésből, így az idei olasz bajnoki szezont négy ponttal kezdte meg.

„Nagyon nagyon nehéz hétvégén vagyunk túl, talán a legnehezebben, amit eddig tapasztaltam. A futamon az első rajtom nagyon jól sikerült, de már az elején éreztem, hogy valami nem jó a kuplunggal, és nagyon nehezen tudtam féktávon visszaváltani. Az első piros zászló után a csapatom állított a kuplungon, de mire felálltam a rajtrácsra, még rosszabb lett a helyzet, és nem tudtam elrajtolni. Le kellett tolni a motort a rajtrácsról, és ekkor azt hittem, vége a világnak. Ráadásul kiderült, hogy a blokkban is gondok adódtak, ám a szerelőim, Bájó és Bene Peti egyből szétszedte és megtalálta a hibát, amit el kezdtek kijavítani, ugyanis menet közben jött az újabb piros zászló, illetve jött a hír, ha fel tudok menni időben a rajtrácsra, indulhatok a futamon, mégpedig az eredeti helyemről. Ekkor két perc volt vissza boxutca nyitásáig, ennyi idő alatt sikerült a csapatomnak összeraknia a motort. Sajnos a gumimelegítők már nem voltak fent, így egy picit kihűltek a gumik, de legalább felállhattam a rajtrácsra. A rajtom megint nagyon jól sikerült, de óvatos voltam az első két körben, az volt a célom, hogy körbeérjek és leintsenek. A legjobb időmön tovább tudtam javítani, az előttem lévő hármas boly már elérhető lett volna, ha lett volna még egy kör a versenyből. Noha egyáltalán nem kell szégyenkeznem a megszerzett négy pont miatt, azért egy kicsit elégedetlen vagyok, mert több lehetett volna ebben a versenyhétvégében. A MOL Racing Fuel 102+ ismét bebizonyította a számomra, hogy ezt használva a Honda jobb teljesítményre képes. Egy biztos, rengeteget tanultunk ebből a hétvégéből, és egy kis pihenő után máris készülünk a következő, Vallelungában rendezendő második futamra. Szeretném megköszönni a csapatomnak azt a rengeteg kitartó munkát, amit véghezvisznek hétről hétre, keményen dolgozunk továbbra is, és ennek meg lesz az eredménye” – fogalmazott Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport csapatfőnöke szerint a vártnál is keményebben kellett megküzdenie versenyzőjének a jó szereplésért, ám a négy bajnoki pontja ebben a rendkívül erős, 42 fős mezőnyben önmagáért beszél.

“Már megszoktuk, hogy nekünk meg kell küzdeni a sikerért, amihez most szerencse is kellett. A nagy felkészülés ellenére először úgy tűnt, hogy egy műszaki hiba vet véget a versenyünknek, de Adrián egy újabb esélynek köszönhetően bizonyíthatta tehetségét, és végül négy bajnoki pontot szerezve zárta a hétvégét. Hatalmas lépés ez számunkra, mert bizonyságot nyert, hogy a rettenetesen kemény és népes olasz mezőnyben is helye van Adriánnak a legjobbak között” – jelentette ki Miklósy Tamás.

Az olasz bajnokság második futamára május 15-17-e között kerül sor Vallelungában.