Gyutai Adrián: „Rengeteg munka vár még ránk!”

Túl van élete első világbajnoki bemutatkozásán Gyutai Adrián, aki TVR Vitali olasz csapat pilótájaként ugyanis szabadkártyásként indul a szeptember 13-i Moto3-as vb-futamon futamon, amelyet Misanóban rendeznek. A 24 éves paksi motoros a pénteki két szabadedzésen teljesítette célját, és délelőtt, majd délután is limitidőn belül teljesített. Adrián úgy véli, a telemetriai adatok alapján jó irányba haladnak a beállításokkal, és bízik abban, hogy az időmérőn sikerül kvalifikálnia magát a vasárnapi futamra.

Eddigi pályafutása legnagyobb kihívása előtt áll Gyutai Adrián. A 24 éves paksi ugyanis nagy álmát beteljesítve a hétvégén rajthoz áll a gyorsaságimotoros-világbajnokság misanói futamán a Moto3-as kategóriában az olasz TVR Vitali csapat pilótájaként. 2013 legeredményesebb magyar férfi motorosa sikerrel debütált a világbajnokságon, ugyanis mindkét szabadedzésen bőven a limitidőn belül teljesített, ami a pilóta a legfontosabb célja ezen a hétvégén. Pedig nincs egyszerű dolga, hiszen 2013-tól a hatszázasok között indul – idén a Tomracing Motorsport színeiben az olasz bajnokság National Trophy 600-as kategóriájában versenyez – így rövid időn belül nemcsak azt kellett megoldania, hogy megismerkedjen a legmagasabb szintű technikával, hanem azt is, hogy tökéletesen visszaszokjon a kisebb kategóriához.

Nos, ez eddig sikerült, igaz a kora délutáni gyakorláson nyolc perccel a leintés előtt Adrián bukott, de szerencsére sem neki, sem a motorjának nem lett baja. Az viszont bíztató, hogy délutánra sikerült gyorsulnia, és maga a versenyző is úgy látja, a telemetriai adatok alapján jó irányba haladnak a beállításokkal, így minden esély megvan arra, hogy a szombati időmérőn megfussa a futamra való kvalifikációhoz szükséges köridőt.

„Bevallom őszintén, kicsit még meg voltam szeppenve, hiszen életemben először veszek részt világbajnoki futamon. Eddig mindenre nagy szemekkel rácsodálkoztam, ám ennek vége, és szombaton már kizárólag a minél jobb szereplés lebeg majd a szemem előtt. Ez a legkeményebb mezőny, amibe valaha is mentem pályafutásom során, ráadásul ugye nekem még vissza kell szoknom a kisebb kategóriához. De ezen túl kell tennem magam, és rengeteg dolgoznom és tanulnom az itteni napok alatt. A beállításokkal jó irányba indultunk el, és a telemetriai adatok alapján sikerülhet még előrébb lépnünk. Annak ellenére elégedett vagyok a motorral és a csapattal is, hogy délután az edzés vége felé buktam, mert túlvállaltam magam az egyik kigyorsításnál. Az első nap tapasztalatai alapján továbbra is bízok abban, hogy sikerül a futamon való induláshoz szükséges limitidőt megfutnom ” – fogalmazott Gyutai Adrián.

A TVR Vitali csapatfőnöke úgy érzi, a délutáni edzésben mindenképpen több volt, és az eddig alkalmazott beállítások nem bizonyultak tökéletesnek. Ám az adatok alapján ő is abban reménykedik, hogy szombaton sikerül jelentősen előrébb lépniük.

„Nem mentek olyan jól az edzések. Azt hittük, hogy a második edzésre sikerül javulni, de sajnos a motor beállításaival rossz irányba mentünk el. De most azon dolgozunk, hogy ez a holnapi napra jó legyen. Ennek érdekében több változtatást hajtunk végre a motoron. Nagyon örülünk neki, hogy itt vagyunk a világbajnokságon Adriánnal, nekünk is, a Turvital di Vitali Ordeo csapatának és neki is hatalmas lehetőség ez. Örülünk, hogy ezt együtt sikerült megtennünk ezt a nagyon fontos első lépést, hiszen nem kizárt, hogy nem ez lesz az utolsó közös versenyünk. A futam nem egy körös lesz, a lényeg hogy végigmenjünk rajta, és most abszolút nem a pozíció a fontos. Ha befejezzük a versenyt és a motor jól működik, akkor elégedettek lehetünk” – jelentette ki Ordeo Vitali.

Adrián sikeres vb-bemutatkozásáért külön köszönet magyar csapatának, a Tomracing Motorsportnak, az anyagi támogatásért a Borsodi Kft.-nek, az A-HÍD Zrt.-nek, Paks város Önkormányzatának, a Novomaticnak, az Euromotor Group Kft.-nek, az MW Performance-nak, az Ippon Energy-nek, a Hanolfer Kft.-nek, a Bóna-Autószervíz Kft.-nek és a Visatec GmbH-nak, illetve a MAMS-nak a papírmunkákban nyújtott nélkülözhetetlen segítségért.

Gyutai Adrián hétvégi programja a következő:

Szeptember 12., szombat

  • 9.00 – 9.40 3. szabadedzés – Digisport1 élőben
  • 12.35 – 13.15 időmérő – Digisport2 élőben
  • Szeptember 13., vasárnap
  • 8.40 – 9.00 warm up
  • 11.00 – futam – Digisport2 élőben