Gyutai Adrián: megvan a kvalifikáció, jöhet a verseny

Teljesítette a saját maga és a csapata által felállított elvárásokat élete első világbajnoki bemutatkozásán Gyutai Adrián, aki TVR Vitali olasz csapat pilótájaként ott lehet a rajtrácson a vasárnapi Moto3-as vb-futamon, amelyet Misanóban rendeznek. A 24 éves paksi motoros valamennyi szabadedzésen és a szombati időmérőn is megfutotta a limitidőt, és a kvalifikációs tréningen a 33. rajthelyet szerezte meg. Adrián elárulta, most már egyetlen célja van, meglátni a verseny végén a kockás zászlót. 

2015-Gyutai Adrián-Moto3 vb-futam-Misano-időmérő3

Eddigi pályafutása legnagyobb kihívása előtt áll Gyutai Adrián, aki idén a Tomracing Motorsport színeiben az olasz bajnokság National Trophy 600-as kategóriájában versenyez. A 24 éves paksi nagy álmát beteljesítve a hétvégén rajthoz állhat a gyorsaságimotoros-világbajnokság misanói futamán a Moto3-as kategóriában az olasz TVR Vitali csapat pilótájaként, ugyanis 2013 legeredményesebb magyar férfi motorosa szombaton előbb a harmadik szabadedzésen, majd azt követően az időmérőn is a limitidőn belül teljesített. Ezzel a magyar pilóta legfontosabb célja már teljesült ezen a hétvégén.

A szombat reggeli gyakorláson Adrián összesen 19 kört teljesített, megfutotta az addigi leggyorsabb körét, ami Danny Kent pályarekordja ellenére is bőven a limitidőn belül volt, így bizakodva várta a kora délutáni időmérőt. A kvalifikációs tréningen aztán pár századdal elmaradt a délelőtt futott köridejétől, ám a 15 kör megtétele után boldogan láthatta, a 33. rajthelyet megszerezve ott lehet a vasárnapi futamon. A magyar versenyző motorjának beállításai még mindig nem a legideálisabbak voltak, illetve a mezőny nagy részével szemben hatalmas technikai hátránya is volt, hiszen amíg az ő csúcssebessége 191,4 km/h volt, addig például a vasárnap az ötödik helyről rajtoló olasz Romano Fenati 207 km/h-val száguldott az egyenesben. Adrián számára most egy a lényeg, célba tudjon érni élete első vb-futamán.

 „Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megfutnom a limitidőt, így elindulhatok életem első vb-futamán. Folyamatosan állítgattuk a motort, illetve a telemetriai adatok segítségével próbáltam a vezetési stílusomon is változtatni. Sajnos a motor végsebessége jóval gyengébb, mint a mezőnyé, és ebben a kis kategóriában ez a majd 20 km/h különbség bizony nem elhanyagolható. Persze a hat másodperces hátrányom az elsőhöz nem csak ezzel magyarázható, hiszen a blokk gyengesége maximum két és fél másodperc, a többi az még az én hátrányom. Nagyon sokat kell még tanulnom az itteni szinthez, de azt hiszem, most a legjobb iskolában kezdtem meg a tanulást. Nekem még szoknom kell ezt a közeget, így számomra csak egy cél lebeghet a szemem előtt, hogy teljesítsem a vasárnapi futamot. Egyelőre a gondolat is fantasztikus a számomra, hogy egyáltalán ott lehetek majd a rajtrácson ” – fogalmazott Gyutai Adrián.

A TVR Vitali csapatfőnöke örült annak, hogy versenyzője kvalifikálta magát a vasárnapi futamra, ám továbbra is elégedetlen amiatt, mert még mindig nem találták meg az ideális beállításokat. Ugyanakkor nagyon bízik abban, hogy Adrián teljesíteni tudja a versenyt.

„Nagyon örülök annak, hogy Adrián a gondjainkkal együtt kvalifikálta magát a futamra. Ez nemcsak neki, a mi számunkra is történelmi pillanat lesz, amit már nagyon várunk. Természetesen mindent megteszünk azért, hogy a motor versenyképesebb legyen, hiszen ezúttal majd 23 körön keresztül kell a maximumon teljesíteni. Újra csak azt tudom mondani, a cél most már az, hogy Adrián teljesítse a versenyt, meglássa a kockás zászlót. Ha befejezzük a versenyt és a motor jól működik, akkor elégedettek lehetünk” – jelentette ki Ordeo Vitali.

Adrián sikeres vb-bemutatkozásáért külön köszönet magyar csapatának, a Tomracing Motorsportnak, az anyagi támogatásért a Borsodi Kft.-nek, az A-HÍD Zrt.-nek, Paks város Önkormányzatának, a Novomaticnak, az Euromotor Group Kft.-nek, az MW Performance-nak, az Ippon Energy-nek, a Hanolfer Kft.-nek, a Bóna-Autószervíz Kft.-nek és a Visatec GmbH-nak, illetve a MAMS-nak a papírmunkákban nyújtott nélkülözhetetlen segítségért.

Gyutai Adrián vasárnapi programja a következő:

Szeptember 13., vasárnap

  • 8.40 – 9.00 warm up
  • 11.00 – futam – Digisport2 élőben