Gyutai Adrián: „Ez a harmadik hely maga a csoda”

Csehországban folytatódott az Alpok-Adria Bajnokság 2013-as szezonja. Az eddig valamennyi versenyén a TOP tízben végző Gyutai Adrián ezúttal egyik kedvenc pályáján, Mostban fantasztikusan motorozva egész hétvégén megszerezte első dobogós helyezését. Az időmérőn és a futamon is harmadik lett a Tomracing Motorsport Team versenyzője, és ezzel a remek teljesítménnyel összetettben már holtversenyben a negyedik pozícióban várja a folytatást, amely még automatikus Európa-bajnoki szereplést ér.

A hazai gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb tehetsége, Gyutai Adrián – aki 2007 után első magyar motorosként, nemzetközi bajnoki címet nyert az Alpok-Adria 125 GP-ben – a hétvégén a cseh Mostban folytatta szereplését az Alpok Adria Sorozat Superstock 600-as géposztályában. A 22 éves paksi versenyző fantasztikus teljesítményt nyújtott már az edzéseken is, és ennek köszönhetően először indulhatott az új kategóriájában az első sorból.

 „Már a szabadedzéseken éreztem, hogy ezúttal nem lesz gond a Hondával, és mind a motor, mind a futómű beállításai optimálisak voltak. A szombati időmérőn eddigi legjobb helyezésemet értem el a negyedik pozícióval, amit a vasárnapi kvalifikáción tovább tudtam javítani, és a futamot a harmadik rajthelyről kezdhettem el” – fogalmazott Gyutai Adrián.

Sajnos a korábban súlyosan megsérült könyöke megint nem bírta a terhelést, így újabb injekciót kapott a verseny előtt, hogy egyáltalán képes legyen elindulni. A rajtja megint borzasztóan sikerült – az első kanyarig a hatodik helyre esett vissza –, ám az első kör végére sikerült teljesen felzárkóznia a Daniel Bukowski, Kevin Koller duóhoz. A Superbike világbajnokság Superstock 600-as sorozatában versenyző cseh Tomas Vavrous az elején nagyon elhúzott a mezőnytől, ám a verseny utolsó köreire fokozatosan jött fel rá a Bukowski-Koller-Gyutai trió. A fiatal cseh motoros nem is bírta a nyomást, hatalmasat bukott, és az utolsó körökben a nagy csata ellenére sem változott a sorrend, így a Tomracing Motorsport Team versenyzője megszerezte új kategóriájában az első dobogós helyét.

„Sajnos megint rosszul rajtoltam, de ezúttal sikerült utolérnem az élen haladókat. Végig nyugodtan mentem mögöttük, lestem a lehetőséget, hol és mikor előzhetném meg Kollert. Amikor láttam elesni Vavroust, azonnal bevillant számomra, ha nem hibázok, meglehet az első dobogóm a hatszázasok között. Egy biztos, ha lehetőségem lett volna előzni, megteszem, de Koller jól zárta el a helyeket. Csoda ez a harmadik hely, ami nagy erőt ad a folytatásra” – jelentette ki a nagyon boldog 22 éves paksi fiatalember.

Csapatvezetője, Miklósy Tamás nagyon büszke versenyzője teljesítménye miatt, és utólag elárulta, a sérült könyöke miatt egyáltalán nem várt tőle ilyen jó teljesítményt.

„Nagyon féltettem a könyöksérülése miatt Adriánt, aki szerencsére rácáfolt teljesítményével az aggodalmamra. Már az időmérőkön olyan köridőket motorozott, ami bizakodásra adott okot, hiszen új kategóriájában most indulhatott először az első sorból az Alpok Adria Bajnokságban. A futamon fantasztikusan és taktikusan versenyzett, és a tehetségét mi sem mutatja jobban, hogy az első viadalon tapasztalt körönkénti két-két és fél másodperc hátrányát már az ötödik versenyre képes volt eltüntetni. Ez a dobogós hely is megmutatja, egy olyan fiatal versenyző, aki rengeteget dolgozik azért, hogy fejlődni tudjon, eléri a célját. Bevallom, az év elején azt gondoltam, ebben a szezonban a hatszázas kategóriát állandó pontszerzőként megszokja, megtanulja, és jövőre indulhat majd nagyobb célokért versenybe. Örömmel látom, hogy Adrián már idén odaért a legjobbak közé, és most már képesnek tartom arra, hogy kivívja az Európa-bajnokságon való egyenesági részvételt”– nyilatkozta Miklósy Tamás, a Tomracing Motorsport Team tulajdonosa.

Versenynaptár

Alpok-Adria Superstock 600-as kategória (10 futam)

Május 3.-5. – Adria Raceway (Olaszország) – 7. hely
Május 24.-26. – Pannoniaring (Dupla verseny) (Magyarország) – 7. hely, 6. hely
Június 14.-16. – Automotodrom Grobnik (Horvátország) – 8. hely
Július 5.-7. – Most (Csehország) – 3. hely
Július 26.-28. – Poznan (Dupla verseny) (Lengyelország)
Augusztus 16.-18. – Automotodrom Grobnik (Dupla verseny) (Horvátország)
Szeptember 20.-22. – Pannoniaring (Magyarország)

Az összetett pontverseny állása

1. Daniel Bukowski (lengyel) 91 pont, 2 Chrobák János 80 pont, 3. Kevin Koller (osztrák) 57 pont, 4. Luca Tommasini (olasz) és Gyutai Adrián 52 pont, 5. Josef Engerisser (osztrák) 36 pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*