Gyutai Adrián: „Élveztem a nagy csatákat”

Három pontot szerzett az olasz bajnokság harmadik futamán a Tomracing Motorsport pilótája, aki egy 2015-ös Hondát próbálhatott ki Mugellóban

2015-Gyutai Adrián-Mugello1

Egy duplafutamos hétvégével folytatódott Mugellóban a 2015-ös olasz bajnokság Gyutai Adrián számára. A 24 éves paksi motoros a világ egyik legerősebb sorozatának National Trophy 600 Supersport kategóriájában ezúttal nem a saját motorjával, hanem egy olasz csapat, a MIF Factory 2015-ös Hondájával állhatott rajthoz. A Tomracing Motorsport versenyzője annak ellenére három ponttal zárta a mugellói hétvégét, hogy alig volt ideje összeszoknia motorjával, ám így is másfél másodpercet javított a tavaly ugyanitt elért legjobbján.

Mikor tudta meg, hogy egy olasz csapat 2015-ös motorjával állhat rajthoz Mugellóban?

A verseny előtt pár nappal értek véget a tárgyalások, és nagyon örültem ennek a lehetőségnek, hiszen egy tökéletesen felkészített Supersport motorral állhattam így rajthoz. Ám ennek megvolt a hátulütője is, ami aztán az egész hétvégén megmutatkozott…

Gondolom, kevés volt az idő a Hondával való összeszokásra.

Maradjunk annyiban, hogy nagyon nehéz hétvégén vagyok túl, bár ezt már megszoktam, mert sosem egyszerű a dolgom. A legfőbb gond az volt, hogy ezúttal nem rendezték meg a szokásos csütörtöki tesztnapot, így a pénteki, kétszer húsz percig tartó szabadedzésen kellett megismerkednem a Hondával. Mindössze ennyi időm volt arra a szerelőkkel együtt, hogy valamilyen elfogadható alapbeállítást összehozzunk. Úgy gondolom, az elért időeredményeim is ezt igazolták, hogy az időmérő végére mindez nagyrészt sikerült, hiszen a kvalifikáción már sikerült a tavalyi eredményemet is jelentősen megjavítanom.

Mennyire zavarta meg az a tény, hogy ezúttal egy időmérőre került sor a megszokott kettő helyett?

Hát, nem ártott volna még egy felmenetel, de tény, edzésről edzésre egyre jobban tetszett a motor, bár néhány dolog még szokatlan rajta. Az időmérőn most kvaligumi nélkül mentünk, a legfontosabb feladatot a szemem előtt tartva, hogy a lehető legtöbb időt töltsek a motoron, de nem sikerült rosszul így sem, hiszen a 16. rajtkockát sikerült megszereznem.

A szombati futamon aztán kis híján a legjobb tíz közé is bekerült. Nem csalódott emiatt?

A délutáni versenyre is úgy tekintettem, mintha egy teszt lenne. Ennek ellenére most vívtam a legnagyobb küzdelmet, ugyanis hatan-heten mentünk egy bolyban folyamatosan előzgetve egymást, amit nagyon élveztem. A vége előtt hibáztam, mert a nagy küzdelemben nem figyeltem, hogy már az utolsó körben járunk, és így egy kicsit elszámoltam magam a leintésre, hiszen többen megelőztek. Viszont örültem annak, hogy a motor egyre jobb lett.

Végül is a három megszerzett pont nem rossz eredmény. Ennek tükrében miként készült a második versenyre?

A vasárnapi futamra megint finomítottunk picit a futómű beállításán, valamint kicseréltek a szerelők néhány alkatrészt. A rajtom a számomra még teljesen szokatlan csúszókuplung miatt nem sikerült jól, de szinte azonnal összeállt ugyanaz a boly mint szombaton, és megint nagy csata elé néztem. Azonban a harmadik körben az egyik gyors áttevésnél hirtelen leállt a motor, és már nem tudtam mit csinálni, fel kellett adnom a versenyt. Mint később kiderült, az egyik alkatrész gyári hibás volt, emiatt nem kapott benzint a blokk, és ez okozta a leállásomat.

Nem nevezhető túl szerencsésnek az idei szezonja. Miben látja a kiutat ebből?

Nagyon csalódott voltam a kiesés miatt, hiszen ha nincs ez a technikai hiba, akkor… De a ha nem ül a motoron. Egy kicsit kezdem azt hinni, hogy Fortuna kissé megharagudott rám az idén, hiszen folyamatosan küzdök valamivel. De vannak ilyen időszakok is, és a válaszom is megvan minderre: keményen dolgozok tovább, és ennek előbb-utóbb meg kell hoznia az eredményt is. Persze messze vagyok még a kész versenyzőtől is, és az olasz bajnokságban minden adott ahhoz, hogy fejlődjek.

Mennyire elégedett az új motorral, az olasz csapat hozzáállásával? Lesz folytatása az együttműködésnek?

A motorral és a csapat munkájával maximálisan elégedett vagyok, bár még nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy olyan legyen a motor, amilyennek szeretném, de az alap nagyon jó, és örülök, hogy másfél másodperccel sikerült megjavítanom a tavalyi köridőmet. A tárgyalások megindultak, őszintén remélem, nem egyedi alkalom volt a mostani lehetőségem. 

A Tomracing Motorsport csapatkoordinátora szerint versenyzője tehetségét bizonyítja az, hogy olasz csapatok is felfedezték Adriánt. A premier jól sikerült, a csapat nem zárkózik el a folytatás elől sem.

“Nagyon örülünk annak, hogy Adrián szereplése felkeltetette az olasz csapatok figyelmét, és a MIF Factory lehetőséget adott neki egy idei Supersport Honda kipróbálására. Természetesen csapatunk nem akadályozza meg az ilyesfajta együttműködést, és örömmel bólintottunk Adrián kérésére, miszerint szeretné magát kipróbálni ennél a csapatnál. A futamok ugyan felemásan sikerültek, de örülünk a megszerzett pontoknak. Mindkét fél sokat tanult a hétvégéből, és szeretnénk, ha Adrián hazai környezetben is kapna lehetőséget a MIF Factory csapatától. A tárgyalások folynak a további együttműködésről, rövidesen kiderül, mi lesz belőle” – fogalmazott Biel Richárd.