Gyutai Adrián: „A TOP tíz a célom az év legerősebb versenyén”

Csehországban folytatódik az Alpok-Adria Bajnokság 2013-as szezonja. Az eddig valamennyi versenyén a TOP tízben végző Gyutai Adrián ezúttal Mostban próbál szerencsét, és a Tomracing Motorsport Team versenyzője arra készül, hogy a hétvégén olyan helyezést érjen el, aminek segítségével összetettben megelőzheti a még automatikus Európa-bajnoki szereplést érő, negyedik helyen álló ellenfelét.

csoportkep

 

A hazai gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb tehetsége, Gyutai Adrián – aki 2007 után első magyar motorosként, nemzetközi bajnoki címet nyert az Alpok-Adria 125 GP-ben – a hétvégén folytatja szereplését az Alpok Adria Sorozat Superstock 600-as géposztályában. A 22 éves paksi versenyző ezúttal a cseh Mostban bizonyíthat az új kategóriájában. Ehhez azonban az kellett, hogy a Tomracing Motorsport Team motorosának szereplésére az orvosok is rábólintsanak.

 „Nagyon várom már a hétvégi versenyt, Mostban. Szerencsére a kezemmel már nincs nagy baj, az általam felkeresett szakorvos injekciókúrájának hála. Mivel az utolsó vizsgálaton engedélyezte az indulásomat, így most már abban bízom, hogy semmilyen gondom nem lesz a hétvégén. Kifejezetten szeretek ezen a pályán versenyezni, tavaly győznöm is sikerült itt, ám most annak is nagyon örülnék, ha ismét a legjobb tízben végeznék, ugyanis az előzetes nevezések alapján legalább negyvenen indulnak a kategóriámban. Szeretnék minél többet fejlődni és tanulni a hétvégén, valamint a motorom beállításaival is szeretnénk végre előrébb lépni. Eddig sok gondom volt a hátsó tapadással, erre kell megoldást találnunk, és ehhez nekem is a maximumot kell nyújtanom, meg kell tanulnom a lehető legideálisabb vonalvezetésen motoroznom a Hondámmal. Továbbra is fő célom, hogy egyeneságon kijussak az Európa-bajnokságra, így mindenképpen minél több pontot szeretnék megszerezni vasárnap” – fogalmazott Gyutai Adrián.

Csapatvezetője, Miklósy Tamás úgy véli, hogy versenyzőjének minden esélye megvan arra, hogy idei ötödik versenyén ötödször is a legjobbak között végezzen.

„Bízom abban, hogy Adrián a múltkori futamon a pechsorozata ellenére elért nyolcadik helyéből erőt merített, és a könyökét is sikerült teljesen rendbe tenni. Ha végre mellé áll a szerencse, azt sem tartom kizártnak, hogy új kategóriájában az eddigi legjobb eredményt érje el a cseh futamon”– nyilatkozta Miklósy Tamás, a Tomracing Motorsport Team tulajdonosa.

Amit a verseny helyszínéről tudni kell

A pálya neve: Autodrom Most (Csehország)

Pálya hossza: 4219 m

Pálya szélesség: 12 – 15 m

Leghosszabb egyenes szakasz: 792 m

Legrövidebb egyenes szakasz 150 m

Bal kanyarok száma: 9

Jobb kanyarok száma: 12

Irány: az óramutató járásával megegyező

Pole pozíció: a pálya bal oldalán

Menetrend

Július 6., szombat

10.25-10.55: Superstock 600 első szabadedzés

11.35-12.05: Superstock 600 második szabadedzés

15.30-16.00: AA Superstock 600 első időmérő edzés

Július 7., vasárnap

09.40-10.10: Superstock 600 második időmérő edzés

13.35: Superstock 600 verseny (12 kör)

A pálya rövid története

A kifejezetten versenyzésre létrehozott ringet 1979-ben kezdték el építeni, ami 1983-ra el is készült. A pályát a hockenheimi és a nürburgringi aszfaltcsík mintája alapján készítették el, amin motor- és autóversenyt egyaránt lehetett rendezni. A pályát többször át kellett építeni a FIM és az FIA kérésére. Az első fázisban többek között a bukótereket és a pályát a nézőktől elválasztó kerítést újították fel, míg a második fázisban következhettek a lelátók, az új orvosi központ, amit a paddock területének kibővítése követett. 2003-ban az FIA és a FIM kérésére kisebb-nagyobb változtatásokat hajtottak végre a pályán: ennek keretén belül építették újjá az utolsó kanyart, valamint a pálya kétharmada új burkolatot kapott.

Versenynaptár

Alpok-Adria Superstock 600-as kategória (10 futam)

Május 3.-5. – Adria Raceway (Olaszország) – 7. hely
Május 24.-26. – Pannoniaring (Dupla verseny) (Magyarország) – 7. hely, 6. hely
Június 14.-16. – Automotodrom Grobnik (Horvátország) – 8. hely
Július 5.-7. – Most (Csehország)
Július 26.-28. – Poznan (Dupla verseny) (Lengyelország)
Augusztus 16.-18. – Automotodrom Grobnik (Dupla verseny) (Horvátország)
Szeptember 20.-22. – Pannoniaring (Magyarország)

Az összetett pontverseny állása

1. Chrobák János 80 pont, 2. Daniel Bukowski (lengyel) 66 pont, 3. Luca Tommasini (olasz) 52 pont, 4. Kevin Koller (osztrák) 37 pont, 5. Gyutai Adrián 36 pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*