Gyutai Adrián: „A dobogóért akarok harcolni Rijekában”

A Tomracing Motorsport Team versenyzője a hétvégén folytatná idei remeklését az Alpok-Adria Bajnokság Superstock 600-as kategóriájában, és megerősítené helyét az összetett élmezőnyében

 

Közeledik az Alpok-Adria Bajnokság 2013-as szezonjának befejezése: a mezőny a hétvégén az idény utolsó előtti állomására, a horvátországi Rijekába látogat. A Tomracing Motorsport Team versenyzője, Gyutai Adrián bizakodva tekint a hétvégi futamok elé, és szeretne minél több ponttal távozni egyik kedvenc pályájáról. A Hondát remekül felkészítette a csapat, és a 22 éves paksi fiatalember már Rijekában szeretné bebiztosítani a helyét az október elején rendezendő Európa-bajnokság mezőnyében.

Ismételten kedvenc pályáján, a horvátországi Rijekában, bizonyíthat Gyutai Adrián. A Tomracing Motorsport Team ifjú tehetsége június közepén a nyolc pontot érő nyolcadik helyen ért célba, miután a kvalifikáción szétrobbant a motorblokkja, és az utolsó helyről volt kénytelen elrajtolni. A 22 éves paksi sportoló azóta a cseh Mostban egy második hellyel gazdagodott, míg a legutóbbi Alpok-Adria hétvégén, Poznanban a 4. és az 5. helyen zárt, amivel az összetettben az automatikusan Európa-bajnoki – október 4-6. Albacete (Spanyolország) – indulást érő harmadik helyre ugrott előre.

„A legutóbbi emlékeim Rijekából eléggé vegyesek. A júniusi verseny időmérő edzésén ugyanis felrobbant a motorblokkom, és csak csapatom kiváló munkájának, valamint a szervezők jóindulatának köszönhettem, hogy egyáltalán elindulhattam a futamon. Abban a szituációban a nyolcadik helyemmel rendkívül elégedett voltam, most azonban mindenképpen előrébb szeretnék végezni. Bízom abban, hogy ezen a hétvégén semmilyen technikai probléma nem fog hátráltatni, és kedvenc pályámon a minél több megszerzett pontnak köszönhetően tovább tudom erősíteni az Európa-bajnoki szereplést érő pozíciómat”jelentette ki Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport Team versenyzője a lengyelországi és a horvátországi futamok közti három hetes szünetet kihasználva elindult a Pannónia-Ringen rendezett magyar bajnokin, és a dupla versenyes hétvégén egy első és egy második helyet zsebelt be. Az egész hétvégén pazar teljesítményt nyújtó – az időmérő edzéseket mindkétszer megnyerő – Adrián ezzel átvette a vezetést a magyar bajnokságban – míg a cseh, szlovák, lengyel, román és magyar motorosok számára kiírt IMRC-bajnokságban már a harmadik összetettben –, és így joggal várhatja bizakodóan a rijekai versenyt.

„Úgy érzem, hogy a júniusi verseny óta sikerült tovább fejlődnöm, ráadásul az első futamgyőzelmem is nagyon feldobott, de még mindig nagyon sokat kell tanulnom ahhoz, hogy igazán gyors tudjak lenni a 600-as motoron. A Honda az utóbbi időben jól működik, a csapatom kiváló munkát végez, és ezt szeretném nekik egy jó eredménnyel meghálálni. Ráadásul ebben már az évközi kézfájásom sem fog hátráltatni, így akár a dobogóra is odaérhetek”– fogalmazott Gyutai Adrián.     

 

Amit a pályáról tudni kell

A pálya neve: Automotodrom Grobnik (Horvátország)

Helyszín: Rijeka

Hivatalos honlap: www.grobnik.hr

Hosszúság:4168,75 m

Átlagos szélesség:10 m

Szélesség a rajtvonalnál:15 m

Kanyarok száma: 15

Irány: az óramutató járásával ellenkező

Pályarekord a Superstock 600-as kategóriában: Jaroslav Černy (szlovák) – Yamaha – 1:31.156 (164,606 km/h) – 2010. május 09.

 

Rövid történelem

A pálya a horvátországi Rijeka északnyugati részén fekszik, a magyar fővárostól 500 kilométerre. A ring 1978 és 1990 között a gyorsasági motorkerékpár világbajnokság Jugoszláv Nagydíjának adott otthont, amelyet olyan versenyzők nyertek meg többek között, mint Jorge Martinez, Eddie Lawson, Freddie Spencer, Randy Mamola és Wayne Gardner, azaz a sportág legendái. A horvátországi pálya megfelel az FIA és a FIM szigorú szabályainak.

Menetrend

Péntek: 10:35 – 11:05 – első szabadedzés

13:20 – 13:50 – második szabadedzés

15:40 – 16:10 – harmadik szabadedzés

Szombat: 10:55 – 11:25 – első időmérő edzés

14:30 – 15:00 – második időmérő edzés

Vasárnap: 9:35 – 10:10 – első verseny (11 kör)

13:55 – 14:30 – második verseny (11 kör)

 

Versenynaptár

Alpok-Adria Superstock 600-as kategória (11 futam)

Május 3.-5. – Adria Raceway (Olaszország) – 7. hely
Május 24.-26. – Pannoniaring (Dupla verseny) (Magyarország) – 7. hely, 6. hely
Június 14.-16. – Automotodrom Grobnik (Horvátország) – 8. hely
Július 5.-7. – Most (Csehország) – 2. hely
Július 26.-28. – Poznan (Dupla verseny) (Lengyelország) – 5. hely, 4. hely
Augusztus 16.-18. – Automotodrom Grobnik (Dupla verseny) (Horvátország)
Szeptember 07.-08. – Slovakiaring (Dupla verseny) (Szlovákia)

Az összetett pontverseny állása: 1. Daniel Bukowski (lengyel) 116 pont, 2. Chrobák János 104 pont, 3. Gyutai Adrián 80 pont, 4. Kevin Koller (osztrák) 62 pont, 5. Jiri Klejch (cseh) 53 pont, 6. Luca Tommasini (olasz) 52 pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*