Győztes vagy a vesztesek között? Milyen érzés másodiknak lenni?

Az „ezüst is szépen csillog” szoktuk mondani sajnálkozva, miközben vigasztaljuk magunkat és azokat, akikről épp abban a pillanatban derül ki, hogy valamiben, akár világszinten a második legjobbak. Pedig sok helyen a második helyezetteket ugyanolyan ovációval ünneplik, mint a győzteseket. De vajon milyen érzés épp lecsúszni a győzelemről, legyen szó egy tehetségkutató műsorról, sportversenyről, párkapcsolatról vagy szakácsműsorról? Megtörik a lendület vagy épp ellenkezőleg, felszívja magát tőle az ember?

Számos hazai híresség példája azt mutatja, hogy gyakran a másodikként végzettek legalább olyan sikeres, ha nem sikeresebb pályát futnak be, mint a győztesek. Egy idő múlva pedig teljesen érdektelenné válik, hogy hányadik helyről indulnak el a hírnév útján. Persze ez több mindenen múlik, szerencsén, akaraterőn, kitartáson és nem utolsó sorban sok és kemény munkán.

Több zenei tehetségkutató műsor második helyezettje jól kamatoztatta a megszerzett ismertséget.  Kökény Attiláról, Takács Nikolasról vagy Muri Enikőről ma már senkinek nem az jut eszébe, hogy „csak” másodikak lettek, mostani sikereik tükrében a helyezésükre már nem is emlékszünk. Manapság egyre többen szeretnének hírnévre szert tenni a gasztroreality-k világából is. A Konyhafőnök harmadik szériájában feltűnt Sass Dani például tudatosan építi karrierjét, lelkesen főz és aktívan tartja a kapcsolatot régi ellenfeleivel és mentorával a műsorból, rajongóit pedig nap mint nap új ötletekkel és receptekkel látja el.

 

„Nagyon őszintén mondom, engem egyáltalán nem vágott a földhöz, hogy lemaradtam a győzelemről és az ezzel járó nyereményről. Sőt a teljes elégedettségérzet hiánya újabb lendületet adott ahhoz, hogy most már a műsor keretein kívül, újult erővel éljem a „gasztroéletem”. Elképesztően sok dolog történt velem azóta, rengeteg tervem van,  sokkal tudatosabb vagyok és nemrég kaptam egy olyan felkérést, amivel hamarosan még több embernek megmutathatom magam. És persze gőzerővel kreálom a saját receptjeimet, mert jobbnál jobb bisztro fogásokkal szeretnék mindenkit az otthoni, közös főzésre csábítani.”