Gyepshow a Szentháromság téren

Nem akartak hinni a szemüknek sem a taxisok, sem a Mátyás templom környékén nézelődő turisták, de aztán hamar kapcsoltak, és szorgalmasan fényképezték, videóra vették a Tata Helyőrség Zenekar főpróbáját.

 

A nagy sikert aratott egyenruhás társulat Gyep show című műsorát a Magyar Népdal Napja rendezvénysorozat keretében szeptember 13-án Martonvásáron mutatja be a Csík zenekar és Presser Gábor fellépése után 17 órától. Remek hírverése volt a háromnapos martonvásári kulturális kínálatnak a jól táncoló, szépen éneklő és természetesen kifogástalanul masírozó és muzsikáló katonazenekar váratlan feltünése a Szentháromság téren. A katonazenekari gyep-show egyre elterjedtebb „műfaj” fúvós fesztiválokon és felvonulásokon. A Tata Helyőrség Zenekar Gyep showja magyar népzenére koreografált előadás. A zenei átiratokat és a hangszerelést a zenekar karnagya, Balázs Attila őrnagy készítette.

Első alkalommal tavaly rendeztek Magyar Népdal Napját Martonvásáron, akkora érdeklődés mellett, hogy a szervezők idén már három napra terveznek programokat szeptember 11. és 13. között. Péntek este a közönség a televízióból ismert Virtuózokkal, az ország legkiválóbb ifjú komolyzenei tehetségeivel is találkozhat, akik a magyar népdalokhoz kapcsolódóan meglepetésekkel készülnek. A szombat délelőtti kínálatból a Veszprémi Kabóca Bábszínház előadását emeljük ki, délután az Alma Együttes koncertezik, este pedig Rúzsa Magdi és a ByTheWay. Vasárnap délelőtt nagyszabású Dalárdatalálkozó lesz öt település lelkes énekeseinek és zenészeinek részvételével. Délután a Csík-koncert előtt a Páva-győztes Kacsó Hanga Borbála lép színpadra, majd a Gyep show után a Fitos Dezső Társulat mutatja be különleges néptánc produkcióját. A színes hétvégi programot Rendhagyó Prímástalálkozó zárja többek között Herczku Ágival, Lakatos Róberttel, Vizeli Balázzsal, Bede Péterrel.

Aki szeretne minden szempontból lazítani egy kicsit, vonattal is érkezhet Budapestről vagy Fehérvárról, mert a rendezvény helyszíne mindössze néhány percnyi séta a vasútállomástól. A fővárosi népdal-fanok Zenevonattal is utazhatnak, amely a Déli Pályaudvarról vasárnap 11 óra 10 perckor vagy 15 óra 10 perckor indul Martonvásárra.

Horváth Gábor Miklós