Gitárverseny 2014

Nem véletlen, hogy ezt a tradíciót folytatva pár hónappal ezelőtt a Városliget Café&Bar csapata úgy döntött, hogy hagyományteremtő szándékkal igényes zenés szórakoztató programot szervez a Ligetbe. S mi másnak adhatna otthont, a gyönyörű panorámával megáldott, és  a Városligeti tó partján elhelyezkedő kávéház és étterem, mint egy romantikus gitárvetélkedőnek. Kultúr missziónk célja, hogy még kellemesebbé tegyük azt a pár pihentető órát, amikor vendégeink ellátogatnak hozzánk és kiszabadulnak a pezsgő nagyvárosi hangulatból.


„A Gitár Romantikája”
című gitárversenyt, a Városliget Cafe & Bar és a YAMAHA klasszikus, latin, jazz, smooth és folk műfajokban hirdette meg, ahova szólistákat és duókat is egyaránt várnak. Az előválogatást neves szakmai zsűri végezte, így az általuk választott,  a verseny első fordulójába továbbjuttatott 10 versenyzőnek összesen 5 alkalommal kell megmérettetnie magát a zsűri és a közönség előtt. Az egyes fordulókra a Városliget Café & Bar anno 1895-ben (1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.) kerül sor a következő időpontokban:

Az elődöntők időpontjai:

1. forduló: 2014. június 10.

2. forduló: 2014. június 17.

3. forduló: 2014. június 24

4. forduló: 2014. július 1.

Döntő, gálaest

2014. július 8.

A Gitár Romantikája verseny nyilvános fordulóira jegyek elővételben vásárolhatóak a Városliget Café & Bar. A belépő 2500,- Ft /fő, mely összeg az este folyamán teljes egészében lefogyasztható.

A verseny szervezője a Városliget Café & Bar és a YAMAHA

Jelentkezési határidő: 2014. május 18-án zárult.

A szervezők nem hirdetnek meg versenykategóriákat, valamennyi versenyző teljesítményét együttesen értékelik.

A verseny lebonyolítása:

Zsűri: A versenyzőknek az egyes fordulókban a zsűri által meghatározott tematika alapján kiválasztott darabokat kell előadniuk, 3-6 perces időintervallumban. Az első fordulóban 4 versenyző kerül „kieső” pozícióba, közülük egyet a zsűri juttat vissza, a másik három versenyző sorsáról a közönség dönt.  A három produkciót feltöltjük a You Tube-ra és a Gitár romantikája Facebook oldalon lehet majd rájuk szavazni. A legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább.  A 2. elődöntőből 3 versenyző kerül a veszélyzónába, a közönség pedig 2 versenyzőre szavazhat, itt a legtöbb lájkot kapott versenyző jut tovább. A produkciókat minden héten szerdán töltjük fel és péntek 17:00 óráig lehet rájuk szavazni, gyűjteni a lájkokat.

Az utolsó forduló (ún. döntő) 6 versenyző között zajlik, akik közül az est második részében már csak hárman indulhatnak a fődíjért. Az első, második és harmadik helyezett, valamint a közönségdíjas versenyző a zsűri véleménye és a helyszínen jelenlévő közönség értékelése alapján kerül kiválasztásra. A döntő második részében (mely egyben a Gitár Romantikája Verseny gálaestje is) a versenyzők mellett közismert hazai művészek lépnek fel.

Tátrai Tibor – Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerző, a Latin duó és Tátrai Trend együttes gitárosa.

„Talán azt a pillanatot szeretem a legjobban, amikor kilépek a színpadra. Kezembe veszem a gitárt, s ugyan még semmit nem játszom, a közönség morajlik, valaki tapsolni kezd, a többiek átveszik. Érzem a várakozásukat – benne van a levegőben, hogy szeretik a muzsikámat, s különleges élményt remélnek. Ilyenkor már az első hangot úgy fogom meg, hogy megszólaltatásával egyben a lelkem is kiöntöm.”

Gerendás Péter – Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró. Zenéjét leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, de közel áll hozzá a jazz is.

„Már 8 évesen óriási vágyat éreztem a zenélés iránt és ez meg is határozta, hogy merre haladok majd előre: húrok, akkordok között fogom keresni az utamat, a még titkokat rejtő önmagamat.”

Balogh Roland – Junior Príma Díjas gitárművész, zeneszerző. 2009-ben megnyerte a Montreux-i jazz-gitárversenyt Lee Ritenour elnökletével, 2010-ben pedig 600 induló művész közül a németországi Voice&Guitar versenyt. Saját zenekara a Finucci Bros Quartet, mely a fuzió és a modern jazz átmenetét képezi.

„Eddigi pályafutásom egyik csúcspontja, hogy 2009. július 14-én megnyertem a minden évben megrendezésre kerülő világhírű Nemzetközi Montreux-i Jazzgitár Versenyt, ahol a zsűri elnöke a virtuóz jazzgitár művész, Lee Ritenour volt. Nyereményeim között szerepelt egy értékes Gibson gitár, lemezfelvétel és egy európai turné.”

A Gitár Romantikája verseny nyereménye:

1. díj: 1 m Ft szerződés, és egy 300 e Ft értékű YAMAHA NTX-900 – elektroklasszikus gitár

2. díj: 100 e Ft értékű YAMAHA CG -142 klasszikus gitár

3. díj: 60 e Ft értékű YAMAHA THR-5 gitár erősítő

Valamint az 1-3 helyezett számára:

  • fellépési lehetőség a 21. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor programjában (2014. július 21-27.)
  • fellépési lehetőség a IX. Hangfoglalás kiállítás programjában (2014. október 3-5 SYMA Rendezvény és kongresszusi központ)
  • bemutatkozó interjú lehetőség az akkor aktuális Hangfoglalás print és online magazinokban

Gitárszóval kísérjük a naplementét!

Közösségépítő törekvésünk részeként a gitárverseny alatt minden pénteken 19 órától várjuk mindazokat a Városligeti tó partjára, akik gitárszóval szeretnék kísérni a naplementét. Hetente új kottát töltünk föl a verseny honlapjára és Facebook oldalára, hogy hétről hétre egyre többen csatlakozzanak a gitár-romantikás naplementéhez.

A Gitár Romantikája verseny helyszíne:

Városligeti Café &Bár anno 1895 (1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.)

Városligeti Café &Bár egy modern, de ugyanakkor a Városliget és Budapest elmúlt 100 esztendejének történelmét és kultúráját bemutató polgári kávéház, valamint az ország első Törley pezsgőbárja. Megálmodóinak célja az volt, hogy a város szívében, történelmi környezetben zajló különféle aktív és inaktív programok kiegészítésének nyújtsanak méltó vendéglátást. A főváros egyik emblematikus helyszínén, a Műjégpálya épületében helyet kapó étteremben ötvöződik a tradicionális magyar vasárnapi ebéd hangulata a mai és egykori városligeti romantikával. A hely különlegességei a frissen pörkölt feketekávé és a szürkemarhából készült tányérhús Budapest aranykorát idézik.