Gimis pacsirtától a romantikus hősön át a vicces nőfalóig

09_rosszszomszedsag_zacefron

A gyerekszínészek felnőtt színésszé alakulása mindig érdekes. Könnyű beskatulyázódni és nehéz kitörni a már megszokott szerepkörből. A Rossz Szomszédság sztárjának, Zac Efronnak se volt könnyű elfeledtetni a filmrajongókkal, hogy már nem egy cuki éneklő tini, hanem egy felnőtt férfi, aki már régen túllépett a gimnáziumi évein. A Rossz Szomszédság 2 szeptember 16-án jeleik meg DVD-n és BD-n a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

 

Szépfiú beskatulyázva

 

Ugyan szerepelt már korábban is televízióban, Zac Efronnak az igazi áttörést kétségtelenül a 2006-os High School Musical hozta meg. Troy Bolton édes, szerelmes gimnazista karaktere minden fiatal lány szívébe belopta magát, ahogy szép lassan meggyőzte focicsapatát arról, hogy az éneklés nem is olyan gáz. Nem is ment sokkal messzebb a következő szerepével sem. 2007-ben a Hajlakk című musicalben is egy fiatal énekes, táncos szívtiprót alakított. Efron a High School Musical folytatásainak kedvéért még ebben az évben újra, 2008-ban pedig utoljára belebújt Troy Bolton szerepébe. Az utolsó volt az egyetlen rész, amit moziban is bemutattak. A film premierjén már látszott, hogy Efron kiszakadna a kisfiús karakterből – meg is szabadult bozontos hajától, és egy sokkal komolyabb kisugárzással vonult végig a vörös szőnyegen. 2009-ben pedig hivatalosan is visszalépett a Footloose remake-jétől, hogy a fentebb említett filmekből ráragadt karaktertől végleg megszabaduljon.

 Útkeresés 

Ahogy az egy átlagos fiatalnál is lenni szokott, a gimnáziumi időszakot egy kérdésekkel és próbálkozásokkal teli útkeresés követi. A 2009 utáni időszak Zac Efron számára is a megfelelő irány megtalálásáról szólt. Matthew Perry oldalán láthatjuk újra a Megint 17 című klasszikus amerikai vígjátékban az ekkor még mindig babaarcú színészt.  A filmet a kritikusok és a rajongók is pozitívan fogadták. Még ebben az évben szerepelt a Saturday Night Live című népszerű, élő esti műsorban is, ahol saját magát és High School Musicalben játszott karakterét is kifigurázta. De úgy tűnik, nem volt elégedett a vígjátékokkal és másban is szerette volna magát próbálni, ezért a dráma irányába fordult.

A 2009-es Én és Orson Welles című dráma közepes értékeléseket kapott. A 2010-es romantikus dráma, a Charlie St. Cloud halála és élete után pedig már konkrétan megkérdőjelezték a kritikusok, hogy valóban illenek-e Efronhoz a komolyabb szerepek. A színész 2011-ben magára szedett több mint 8 kiló izmot egy újabb romantikus dráma kedvéért, így a nagyközönség kíváncsian figyelte, hogy az immáron felnőtté vált színész merre viszi tovább karrierútját. Ám hiába készült rá kemény edzéstervvel, a Nicolas Sparks Szerencsecsillag című műve alapján készült filmet már az első bemutató után támadások érték.

2011 fordulópont volt a színész karrierjében: Efron szerződést írt alá az akkor még forgatókönyv nélküli Rossz Szomszédság első részére, és úgy tűnik, a film producerének és egyben másik szereplőjének, Seth Rogennek ezzel sikerül visszatérítenie a kíváncsi fiatalt a vígjátékok útjára.

Vígjátékok időszaka, avagy hogyan lett Zac Efron a kedvenc idegesítő szomszédunk

 A Szerencsecsillag 2012-es bukása után Zac Efron újra romantikus vígjátékok felé vette az irányt, és már abban az évben több filmre is leszerződött. 2013-ban forgatni kezdték Rose Byrne-val, Dave Francóval és Seth Rogennel a Rossz Szomszédság első részét. A mozikban mindössze négy hónappal a Csajkeverők című romantikus vígjátékának premierje után mutatták be, és rögtön a nézettségi listák élén debütált. Efron a kritikusok és a rajongók visszajelzéséből is érzékelhette hogy felnőtt színészként a vígjáték műfajában találta meg a helyét. 2015-ben a színész a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres című romantikus vígjátékra írt alá szerződést, és még ez évben bejelentették, hogy 2016-ban érkezik a Rossz Szomszédság folytatása. A filmben a korábbi főszereplők mellett fontos szerepet kapott Cloë Grace Moretz, de feltűnik benne Selena Gomez is. A Rossz Szomszédság 2-t idén májusban mutatták be a hazai mozikban, szeptember 16-án pedig érkezik DVD-n és BD-n a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.