Gasztroélmény forró koktélok, burgervariációk, barbecuse húsok és mézbezárt gyümölcsök kíséretében

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál remek gasztroélményt is nyújt a karácsonyi vásári forgatagban. A Zrínyi utcába a legnépszerűbb hazai street foodosok hozták el a hagyományos magyar konyha és a nagyvilág ízeit Amerikától Olaszországig, Mexikótól a Balkánig. Mindezt gőzölgő koktélok, fűszeres forralt borok, megbolondított forró csokoládék kíséretében. És, hogy az élmény teljes legyen desszertnek ünnepi mázba öltöztetett fánkok, édes rétesek és piték, marcipánkülönlegességek, valamint mézbezárt gyümölcsök közül is válogathatnak. Hétvégente pedig újdonság a halpiac, ahol akár be is szerezhetik az ünnepi menühöz valókat, de kóstolhatnak is halételeket a halászlétől a helyben füstölt lazacig.

Érdemes végigkóstolni az Adventi street food kínálatát a Zírinyi utcában. Az adagok akkorák, hogy akár osztozkodni is lehet rajta, így több hely ízeit ki lehet próbálni.

Forró koktélok a jó hangulatért és a hideg ellen

Bemelegítésnek egy finom italt javaslunk. A finnek kedvenc vodkája, a Finlandia hozta el először a vásárra gőzölgő forró koktéljait izgalmas ízvariációkkal. A forró gyümölcsteát gyümölcskompóttal és különféle ízű vodkákkal bélelik, például erdei gyümölcsök mangó ízű vodkával, vagy a fahéjas szilvát meggyes vodkával párosítva.  Az adventi vásárok hangulatát idézve 5 forró ital debütált november utolsó hétvégéjén a Zwack Háztól is. Az Unicum szilvás forralt bor és Szilva latte, a Fütyülős csokis mogyoróval készült forró csoki, a Portorico tea és a Hubertus erdei puncs mind megkóstolható a vásárban.

Minden titkot nem árulnak el a készítők, de ha valaki a kóstolás után kedvet kap, hogy otthon vagy egy céges bulin is kipróbálja, azoknak néhány receptötlettel mi is szolgálunk. (lejjebb)

Kreatív ételek street foodra hangolva

Ezután már jókedvűen indulhat a gasztrotúra is, ahol a klasszikus street food fogások, a hamburger, a hot-dog és a szendvicsek egyedi és meglepő változatait is kipróbálhatják.

A ZingBurger a tőle megszokott minőségben kínálja finom házi buciban az Angus marhahúst vagy libamájat finom roppanós hagymakarikákkal. A Reinpoldʼs KOLBice isteni gőzölgő sajtszósszal tálalja többféle ízesítésű minikolbászait, saját ötletből született, kívül ropogós, belül puha tölcsér alakú kenyérben, amit ma már Európa szerte levédettek. Termékpalettáuk a piaci igényeknek megfelelően folyamatosan bővül: kapható már a nagy népszerűségnek örvendő GLUTÉNMENTES KOLBice, FITNESS KOLBice, VEGA KOLBice vagy a napokban bemutatott és hamarosan kapható újdonság, a KOLB-dog.

A Paneer rántott sajtburgerei baconos, jalapenos és cheddaros változatban is készülnek, többek között céklasaláta vagy majonézes káposztasaláta ágyon, de termékei között a laktózérzékenyek is megtalálják kedvencüket. A MexKitchen a legkedveltebb mexikói ételeket kínálja, van burrito, quesadilla, chimichanga, ez utóbbi sós és édes változatban is. Emellett minden nap más krémlevessel készülnek, amit egy főétel mellé rendelve kiadós menüt kapnak. A BefalóBill hosszú órákon át, lassú tűzön készült húsételeivel, a csirkétől, az oldalason és a sertéscombon át, karácsonyra pedig pulykából készítve, olyan különleges köretekkel tálalva, mint a Befaló bab gerslivel és kukoricával, a birsalmás csalamádé vagy a mustáros krumplisaláta, igazi amerikai ízvilágot varázsol ide. Az egyik legnépszerűbb szerb eredetű étel, a borjúhúsból készült pljeskavica sajttal, mangalicaszalonnával és tucana paprikával töltött változatát a Balaton Grillnél kóstolhatják meg. A téli étrend kedvelt alapanyaga sütőtök is meglepő formában köszön vissza a Gnocchi Furgon kínálatában sütőtökös pestóval, füstölt sajttal, rozmaringgal és pirított darált tökmaggal készült gnocchi formájában.  De persze a megszokott hazai ízek sem maradhatnak el, a sült hurkák és kolbászok mellett a HunDog a magyar ízeket, alapanyagokat felhasználva alkotta meg a hunburgert, ami hagyományos vagy teljes kiőrlésű kifliben tálalt sült kolbász csalamádéval, musttárral és rozmaringos sült zöldségekkel. Újhullámos tócsnijukba pedig répát, vagy zellert is reszelnek, s tejföllel tálalva szeletelve is lehet belőle csipegetni.

Desszertek, édességek minden mennyiségben

S, ha már telítődtük a street food ételektől, jöhetnek a desszertek: ünnepi mázba öltöztetett – most mikulásos, később karácsonyos – fánkokat kínál a The Box csapata, a hagyományos fánkokat pedig a Tésztafeszítő Kisiparosnál kóstolhatják meg. Idei újdonságként a méz és a gyümölcs páratlan kombinációját kínálják az AMEI faházikójában. A mézbe zárt, fagyasztva szárított(ó (liofilizált) gyümölcsöket teába, joghurtba vagy müzlibe keverve vagy süteménybe sütve, tökéltesen felidézik a gyümölcsök eredeti ízét.

Karácsonyi kávékülönlegességek

Frissítőként a  Nespresso standján a karácsonyi ünnepek édes, fűszeres és kekszes illatát idéző, kiváló minőségű Grand Cru kávéőrleményeit kóstolhatják meg, melyek akárcsak a borok, egyedi aromaprofilllal rendelkeznek. A rendkívül széles kávéválasztékban mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt – legyen az egy erősen pörkölt espresso, egy virágos jegyekkel rendelkező hosszúkávé vagy egy lágy, koffeinmentes őrlemény.

Hétvégi halpiac

Az idei év újdonsága, hogy minden hétvégén, péntektől vasárnapig halpiac is várja a vásárlókat az Adventi Ünnepen a Bazilikánál. Hiszen a karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a halételek, melyekhez minden hozzávaló frissen beszerezhetnek itt. Vásárlás közben pedig kóstolhatnak is többek között halászlét,  pisztrángot, keszeget, tenger gyümölcseit, vagy nyílt lángon sütött, füstölt lazacot majonézes krumplival és erdei gyümölcshússal.

Érdemes tehát a hétvégi családi ebédet a Bazilikához szervezni, és meghitt karácsonyi hangulatban kipróbálni az street food ízeit, a gasztronómiai kínálatot. Hétköznap pedig egy déli menüre, vagy munka utáni lazításra is jó helyszín Adventi Ünnep a Bazilikánál.

Koktéltippek

Végezetül Íme néhány különleges gőzölgő koktéltipp, amelyet a karácsonyi vásáron is megkóstolhatnak, de akár otthon, vagy céges rendezvényeken is elkészíthetik!

Finlandia Red Forest Fruits

Hozzávalók:

-4 cl Finlandia Vodka szabadon választható ízekkel (Mango,Lime,Grappefruit,Cranberry,Blackcurrant,Classic)

-Erdei gyümölcs mix keverék (fagyasztott)

-Házilag készített gyümölcsös tea

 

Elkészítés:

Egy bögre aljába tegyük a fagyasztott piros gyümölcsöket, öntsük rá a házilag készített gyümölcsteát, hagyjuk, hogy felmelegedjenek a gyümölcsök, majd szervírozáskor önsünk bele 4 cl Finlandiát. Díszítsük csillagánizzsal és pálcikára szúrt pirosbogyós gyümölcsökkel.

Finlandia Apple Pie

Hozzávalók:

– 4 cl Finlandia vodka szabadon választható ízekkel (Mango,Lime,Grappefruit,Cranberry,Blackcurrant,Classic)

– Alma kompót

-Házilag készitett gyümölcsös tea

Elkészítés:

Egy bögre aljába tegyünk kompótot, öntsük rá a házilag készített gyümölcsteát, majd szervírozáskor önsünk bele 4 cl Finlandiát. Díszítsük fahéjjal és szárított alma chipsszel.

UNICUM SZILVÁS FŰSZERES FORRALT BOR

2 dl beízesített forralt bor

3 vagy 4 cl Unicum Szilva

1 szelet narancs

fahéj-szórás

Amennyiben otthon készítjük a forralt bort, akkor gazdagon fűszerezzük!

Fontos hogy kb. 2 cl cukorszirup, vagy 1-2 kanál cukor is menjen az italba, mert így lesz gazdag, kerek az íze. Vékony szeletre vágott naranccsal dekorálhatjuk, fontos, hogy az aromákban gazdag héja is belekerüljön. Bátran tehetünk hozzá még szegfűszeget is.

 

Hot Becherovka

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

5 cl Becherovka

2 dl forró víz

szelet citrom

teáskanál méz (vagy cukor)

 

Elkészítés:

Egy lábosban forraljunk vizet, majd a már forrásban lévő vizbe öntsünk adagonként 5 cl Becherovkát. Vigyázzunk, hogy a melegítés hatására a lehető legkevesebb alkohol párologjon el, ezért ne havítsük túl sokáig. Adjuk hozzá a mézet (vagy cukrot), majd végül citrommal kerekítsük az ízét. Vegyünk egy átlátszó falú bögrét, legjobb, ha olyat használunk, amiben latte-t vagy forró csokit szokás felszolgálni és öntsük bele a  már elkészüt forró koktélt. Díszítéskor használjunk citromot és fahéjat.

 

BE Punch

Hozzávalók 1 adahoz:

4 dl Becherovka

1 l forró víz

1 dl friss lime leve

1 dl friss narancslé

1,5 dl cukorszirup

 

Elkészítés:

Forraljuk fel a lábosba a vízet, a hozzá adott naranccsal és lime levével. Mérjük bele a Becherovkát, majd gyorsan adjuk hozzá a cukorszirupot, és a lehető legkevesebb idei forraljuk, hogy az ízek összeforrjanak ugyan, de ne párologjon el az összes alkohol. Használjunk itt is átlátszó falú bögrét, díszítéshez lime és narancs szeleteket.

 

A forrásponton túl mind a bor, mind a fűszerek és gyümölcsök veszítenek frissességükből, akár kellemetlen égett aromák ronthatják el az italt, ezért vigyázzunk a hőfokra! A legtöbb hozzávalónak, különösen a fűszereknek viszont jót tesz, ha minél több időd adunk nekik, hogy kioldódjanak aromái. Az aszalt gyümölcsöknek szintén jót tesz a hosszabb elkészítési idő. A fenti receptekkel kísérletezzünk bátran, adjunk hozzá ízlés szerint fűszereket és gyümölcsöket!