Garamvölgyi Zoltán: „A Mini a legjobb csapatával érkezik!”

Már alig egy hét választja el az autósport szerelmeseit attól, hogy a WTCC és a Forma 1 után újabb szakág világklasszisait láthassák Magyarországon versenyezni. Ezúttal Pápa központtal rendezik meg az FIA és a FIM égisze alatt a jubileumi, tízedik HunGarian Baja Terep-rally Világkupa futamot, amely egyben az UEM által szervezett motoros Európa-bajnoki futam, valamint a legjobb magyar terep-rallysok részvételével az MNASZ égisze alatt a hazai pontvadászat egyik állomása is lesz. Az augusztus 15. és 18-a közötti versenyen számos világsztár teszi a tiszteletét. Garamvölgyi Zoltán, a viadal főszervezője szerint az előkészületek jól haladnak, és ha mindenben sikerül megegyeznie az érintett települések vezetőivel, akkor egy komoly fesztivál adja majd a jubileumi verseny hátterét.

– Mitől lesz, illetve lehet különleges az idei, jubileumi HunGarian Baja?

– Az idei viadal különösen kiemelkedő viadal lesz, mert egyrészt tízedik alkalommal kerül megrendezésre, másrészt az FIA és a FIM égisze alatt motoros, quados és autós Világkupa futam, valamint az UEM által szervezett motoros Európa-bajnoki futam, valamint a legjobb magyar terep-rallysok részvételével az MNASZ égisze alatt a hazai pontvadászat egyik állomása is lesz a HunGarian Baja. Miután ez a verseny a WTCC és a Forma 1 mellett a legtöbb világklasszist hozza el Magyarországra, így talán nem jogtalanul állíthatjuk azt, hogy a két említett, kötött pályás verseny mellett a magyar autósport harmadik legnagyobb hazai rendezésű világversenye lesz az augusztus 15-18 között megrendezésre kerülő HunGarian Baja. Ráadásul a nézők ingyen tekinthetik meg a versenyt, és a szervizparkban testközelből figyelhetik meg akár a legnagyobb klasszisokat is.

– Kikre számíthatnak az autósport rajongói, ha ellátogathatnak Pápára?

– Természetesen a magyar élmezőnyön kívül számos külföldi világsztár jelezte érkezését. Az előzetes nevezések alapján biztosan rajthoz áll a 10. HunGarian Baján az idei Világkupa összetett állásának első öt helyezettjéből minimum négy. A már említett, és a 2013-as Dakaron győztes Mini csapat a legerősebb összeállításában érkezik. A 11-szeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel mindenképpen itt lesz, immár csak az a kérdés, elindul-e a Minivel az autósok között, vagy csak a feleségének, Andrea Mayernek lesz a főszerelője, aki a motorosok között a Világkupa futamon vesz részt. Az már eldőlt, hogy a csapat legtöbb Világkupa ponttal rendelkező párosa, a korábbi Rally Európa-bajnok és FIA Baja Kupa-bajnok Krzysztof Holowczyc elrajtol, oldalán azzal a Michel Perinnel  aki navigátorként háromszor nyerte meg a Dakart és hat alkalommal a FIA Világkupát. Az idei évben a Mini csapat számára a legtöbb győzelmet szerző, 2004-ben a Dakaron motorral diadalmaskodó, idén már autóval negyedikként befutó Joan Roma – 2013-ban az Abu Dhabi Desert Challenge után a legutóbbi Baja Aragon győzelmét is megszerezte – is itt lesz, akinek navigátora az az Andreas Schulz, aki két alkalommal nyerte meg a Dakart, és az utóbbi három évben a Világkupa sorozat regnáló bajnoka volt.

– Kik érkeznek a legtávolabbról a magyar versenyre?

– Venezuelából több versenyző is indult, többek között a Világkupa-sorozat negyedik helyén álló Nunzio Coffaro és Daniel Meneses, akik idén oly “divatossá vált” Toyota Hilux-ok egyikével érkeznek egy belga csapat, az Overdrive Racing háttértámogatásával. A Világkupa-sorozat ötödik helyen álló pilóta régi jó ismerős a magyar pályákon. Egy alkalommal már diadalmaskodott a HunGarian Baján is, és 2009-ben a Magyar Bajnokságot, míg 2013-ban a Romanian Baját is megnyerte: a cseh Miroslav Zapletal és lengyel navigátora, Maciej Marton különleges Hummer H3 Evo típusú versenyautójukkal. Jelenleg 30 ország versenyzői adták le a nevezésüket, de ez még a versenyig természetesen tovább emelkedhet. A fent említetteken kívül a teljes magyar élmezőny indulása várható az allergiájától szenvedő Szalay Balázson kívül, éppen ezért a hazai bajnokin is hatalmas csata várható.

– A motoros és quados mezőny mennyire bővelkedik klasszisokban?

– Nyugodtan kijelenthető, hogy a teljes magyar élmezőny elrajtol Hodola Richárddal, Horváth Lajossal, Tóth Barnával, és az élete első Dakarjára készülő Somfai Mátyással együtt. Rajtuk kívül itt lesz például az olasz Alessandro Rouso, a szintén olasz Alex Zanotti, a portugál Rui Costa vagy a lengyel Lukasz Laskawiec.

– Andrea Mayeren kívül hány női indulója lesz a versenynek?

– Stephane Peterhansel felesége, Andrea Mayer mellett a francia quados, Stephanie Sanchez képviseli a gyengébbik nemet, illetve a Vadász Racing Team autójában Szőke Nikolett lesz a navigátor.

– A legutóbbi két éven keresztül Győr volt a verseny házigazdája. Miért került a jubileumi HunGarian Baja Pápára?

– Noha fantasztikusan éreztük magunkat Győrben, a versenyzők és a csapatok részéről felmerülő igény volt az, hogy a verseny visszakerüljön a Balaton északi partjához közeli területekre. Pápa, valamint az összes olyan település, amely érintve lesz a verseny alatt, abszolút mértékben a HunGarian Baja mögé állt, így a településen, ha mindenben sikerül megegyeznünk, és az összes engedélyt megkapjuk, akkor a viadal alatt zenei és kulturális fesztivált rendezünk, melynek középpontjában a verseny áll majd. A záró, díjátadó ceremóniát a városi Várkert Strandfürdő területén rendezzük meg.

Fotó: Pataky Péter, Szántó Frigyes, Markovics Ádám

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*