Fürjes a Nemzeti Galériát érintő vitáról: stadionstop is volt, majd feloldódott

A Természettudományi Múzeum minimum fél évtizedig nem költözik, de az igaz, hogy szükség lenne egy új épületre – egyebek mellett ezt mondta a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Spirit FM-en futó Keljfel Jancsi! című műsorban. Az új Nemzeti Galériával kapcsolatban pedig megjegyezte, a kormány tiszteletben tartja a főváros döntését, de mint mondta, stadionstop is létezett, majd végül „feloldódott”.

Fürjes a Nemzeti Galériát érintő vitáról: stadionstop is volt, majd feloldódott

Újabb front nyílhat a kormányzat és a főváros között a Liget-projekt ügyében. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Projekt miniszteri biztosa ugyanis egy háttérbeszélgetésen azt mondta: a kormány soha nem állította, hogy nem akarja azt megépíteni, csupán azt, hogy addig nem teszi, amíg a fővárosi vezetés nem támogatja a döntést. Az Index tudósításában az is elhangzik, hogy Baán szerint a kormány soha nem mondott le a tervről, és a Liget-projekt mellett szóló érvei sem változtak. A miniszteri biztos egyébként azokra a hírekre reagált, miszerint folytatódik az új Nemzeti Galéria építésének előkészítése a Városligetben annak ellenére, hogy Karácsony Gergely bejelentette, nem támogatja a Liget-projekt még el nem indult építkezéseinek befejezését, és ezt a kormány is tudomásul vette.

Fiala János emlékeztetett, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérkara nem olyan régen itt járt, és Fürjes elmondta, hogy megadták azt a nyilatkozatot a három érintett fél bevonásával (Főpolgármesteri Hivatal, Magyar Atlétikai Szövetség, VB szervezőbizottsága) közös levélben biztosították a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, hogy a szükséges egyeztetések megtörténtek.

Közben a Fővárosi Állat- és Növénykert a korábbi ütemezés ellenére – a hírek szerint – még az idei, de a tavalyi forrás egy részéhez sem jutott hozzá, ami nagyjából 7,5 milliárd forint körüli összeg. Fürjes elmondta, hogy a kormány összesen 47 milliárd forinttal támogatta az állatkertet, és ebből 11 milliárd forintot nem kapott még meg a főváros. Tavaly közel 8 milliárdot utaltak el, és még ennyit kellene még ezen felül. De csak akkor, ha az első feléről számlákkal, kimutatásokkal lenne elszámolás. Erre várnak most, aztán utalják is a pénzt – tette hozzá.

Korábban Fürjes Balázs Twitter-üzenetben erősítette meg, hogy egyelőre nem költözik el a Természettudományi Múzeum. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a Természettudományi Múzeum költözése még évekkel az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt lett tervbe véve. “Meg kell vizsgálni a kérdést, találni kell egyszer egy jó helyszínt, ott meg kell tervezni, majd kulcsrakészen felépíteni egy megfelelő helyszínen” – fogalmazott. Addig viszont – folytatta – senki ne háborgassa. Előbb-utóbb szükség lesz egy új épületre, a helyszín nincs megnevezve, ezért szerinte öt évig, de akár hosszabb ideig fel sem fog merülni a költözés.

A teljes interjút itt tudja meghallgatni.

atv.hu