Fújjuk vagy szívjuk? 6 kérdés a nátháról

Épphogy túlestünk az allergiaszezonon, kezdődik a náthás időszak és az életünk része marad az idegesítő orrfújás. A náthát több mint 120 féle vírus okozhatja, de szerencsére általában 4-10 nap alatt túlesünk rajta. Fontos tudni azonban, hogy ha nem figyelünk oda erre a nem súlyos, de kellemetlen problémára, könnyen más betegséghez vezethet. Ezért jobb, ha megfogadjuk Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr gégész szakorvosának tanácsait.

  1. Fújjuk vagy szívjuk?

Mirigyeink naponta mintegy egy liternyi orrváladékot termelnek, ennek nagy része az orrüreg hátsó nyílásán keresztül lecsurog a garatba, mi pedig lenyeljük, anélkül, hogy tudnánk róla. Ez persze nem jelenti azt, hogy a náthás időszakban orrfújás helyett nyugodtan szipogjunk, egyrészt környezetünk számára ez nagyon zavaró lehet, de növeli a bakteriális felülfertőződés esélyét is, rontja az orrlégzést, a szaglást, esetenként fejfájáshoz vezethet.

  1. Számít a színe?

Számít. Az orrváladék eredetileg színtelen, azonban a szennyeződések valamint az orrüregben megtalálható baktériumok megszínezhetik, ez pedig fertőzést jelez. Nagyon fontos azonban, hogy a sárgás és zöldes orrváladékot tapasztaló betegek ne kezdjenek el antibiotikumot szedni, mert az elszíneződés még nem jelenti genny illetve bakteriális gyulladás jelenlétét. A horkoló betegek orrváladéka is zöld, ennek az az oka, hogy horkolóknál éjjel a szájlégzés miatt beszárad a garati váladék, ezt pedig a normál gratflóra zöldre festi. Az allergiás betegek sárgás váladékát az allergiára jellemző eosinophil sejtek okozzák, ez sem jelent gennyedzést.

  1. Elkaphatjuk-e a náthát?

Természetesen igen, nemhiába olvashatjuk a rendelőkben: „Zsebkendőbe tüsszents, köhögj!” A náthás cseppfertőzés lényege az, hogy tüsszögés során a kórokozó bejutnak mások felső légúti rendszereibe, és ott további fertőzéseket okozhatnak.

  1. Ez csak nátha, semmit nem tudok vele tenni. Vagy mégis?

Nem szabad félvállról venni a náthát, hiszen akár középfülgyulladáshoz vagy arcüreggyulladáshoz is vezethet. Ha rendszeresen fújjuk az orrunkat, könnyebben jut a nyálkahártya felszínére az orrcsepp, továbbá javul a légzés és a szaglás is. A legtöbb esetben a nátha egy hét alatt spontán meggyógyul, de Calcium pezsgőtablettát és C-vitamint bátran szedhetünk, azonban az antibiotikumokat mint említettük, kerülni kell.

  1. Van bányászengedélyed?

Gyermekkorukban sokan hallhatták a kérdést, amikor az orrukat piszkálták. Az orrpiszkálás nemcsak, hogy nem esztétikus, de olyan fertőzést is okozhat, amely tüdőgyulladáshoz is vezet, emellett orrvérzés és orrnyálkahártya-gyulladás is lehet a vége, ezért kerülendő.

  1. Mi a helyzet az orrmosással?

A szakember szerint az orrmosás, más néven orrtoilette, a fogmosáshoz hasonlóan része kellene, hogy legyen a mindennapi életünknek.  Allergiás betegeknél így például eltávolíthatóak az allergének, náthás betegeknél pedig a hűvös orrmosó folyadék alkalmazása a nyálkahártya lohasztásával javíthatja a légzést. A patikákban számos isotóniás tengervíz oldat kapható, melyek ideális orrmosó folyadékok.