Fővárosi MSZP: szégyen a főváros költségvetése

Szégyennek nevezte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a főváros költségvetését Szaniszló Sándor (MSZP) közgyűlési képviselő, aki szerint a városvezetésnek és az itt megválasztott országgyűlési képviselőknek kellene – legalább részben – visszakérniük a 2010 óta elvont forrásokat a miniszterelnöktől.

    Mint mondta,  akkor ugyan nagyobb volt a mainál Budapest adóssága, de jóval jelentősebb forrásokból gazdálkodott, hiszen az öt évvel ezelőtti 513-nál majdnem 200 milliárddal alacsonyabb a város költségvetésének főösszege.
    Évente egy hármas metró felújításnyi összeget vont el a hatalom a fővárosiaktól, és ez hiányzik – jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte az évi 85 milliárdos szinten állandósult hiányt csak hitellel és “garázsvásárral” lehet ellensúlyozni. Mint mondta,  a hiánypótlás része volt a Főgáz eladása, majd szóba került a négymilliárdos osztalékot termelő Fővárosi Csatornázási Művek értékesítése.
    Szaniszló Sándor hangsúlyozta, a Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester által említett egymilliárdos többlet valójában csak 700 millió forint, de ez az összeg 2010-ben még 25 milliárd forint volt; ugyanakkor kifogásolta, hogy a főpolgármester 15 milliárdos útfelújítási keretről beszél, holott ez a forrás a 2012-18-as időszakra szól.
    Megemlítette, tíz éve szerepel a tervekben a Lánchíd és a Várhegy alatti alagút kétmilliárdos felújítása, a munkálatok mégsem haladnak.

Forrás:MTI