Fotókiállítás- „A Duna fővárosai – Bécs | Budapest“

Tarlós István budapesti főpolgármester és Michael Häupl bécsi polgármester fővédnökségével nyílik fotókiállítás 2016. február 24-én a Várkert Bazárban. A Duna fővárosai – Bécs | Budapest című tárlat mintegy 300 korabeli fotón keresztül mutatja be a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait. A Tamáska Máté rendezésében megvalósuló kiállítás tavaly az osztrák fővárosban volt látható.

 

  1. április 20. és június 2. között a bécsi Ringen található Ringturm építészeti galériájában volt látható a Dunaumetropolen – Bécs és Budapest a dualizmus korában című fotókiállítás. A mintegy 300 korabeli fotót felvonultató tárlaton tíz témakörben, párokba rendezve ismerhették meg a látogatók a két ikerfőváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait. Így például a vasutak, körutak kiépülését, a kereskedelem és a szórakozás modernizációját vagy a városszélek dinamikus változásait. A 75 tablóba rendezett anyag mélységében és mennyiségében is egyedülálló vállalkozás, hiszen – bár sok szó esik a két város urbanisztikai párhuzamosságairól – mindeddig senki nem vállalkozott azok szisztematikus összevetésére. Ennek is köszönhető, hogy a tárlat kiemelt médiafigyelmet kapott, a megnyitón pedig Bécs városi tanácsosa és Budapest főpolgármester helyettese mondott beszédet.

A forrásértékű anyagot a salzburgi Müry Salzmanm kiadónál megjelent kétnyelvű (német-magyar) kísérő szövegekkel ellátott, igényesen tördelt katalógus is megörökítette (Tamáska Máté: Donaumetropolen. Salzburg 2015, 216 p.).

 

A kiállítás anyagát a kurátorok, Adolph Stiller, Szabó Csaba és Tamáska Máté eleve úgy állították össze, hogy az nem csupán a bécsiek, hanem a budapestiek számára is érthető legyen – mind témájában, mind nyelvében (minden tablón szerepel a magyar szöveg, sőt a német utcanevek tükörfordítása is). A teljes anyag, változatlan formában 2016. február 24. és május 29. között lesz látható a magyar fővárosban, a Várkert Bazárban. A Duna fővárosai – Bécs | Budapest című fotókiállítás fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, illetve Michael Häupl, Bécs polgármestere, aki a tárlat megnyitója alkalmából 2016. február 24-én Budapestre látogat. A kiállítás külön aktualitása, hogy 2015-ben ünnepelte 150 éves évfordulóját a bécsi Ringstrasse, illetve az egy évszázada zajlott első világháború évei vetettek véget az ikerfővárosok közös történeti fejlődésének.