Fotó- és Médiaművészeti Nemzeti Szalont is rendeznek jövőre

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) számára a 2016. év egyik kiemelkedő rendezvénye a Fotó- és Médiaművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban, valamint az 56/60 címet viselő, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékező kiállítás a Pesti Vigadóban. A jövő év művészi és szakmai programtervét az MMA csütörtöki közgyűlésén fogadták el.

    A MMA az október 23-i forradalom hatvanadik évfordulójára 2016 októberében induló és 2017 tavaszáig tartó programsorozatot indít, emellett pályázatot írnak ki 1956. október 23-ához kapcsolódó új művek – zenei, irodalmi, színpadi, tárgyalkotói, vizuális művészeti alkotások – létrehozásának támogatása. A pályázatra csak új, teljes műveket lehet benyújtani 2016. március 31-i határidővel.
    A nemzeti szalonok sorában a Fotó- és Médiaművészeti Nemzeti Szalont rendezik meg a Műcsarnokban, a megnyitó a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába kapcsolódik. Az MMA legalább évi két közgyűlést tart, ezek tervezett időpontjai 2016. május 24. és október 13.
    A jövő évben is folytatódik a 100 magyar dokumentumfilm vetítéssorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint az Irodalom a színpadon elnevezésű programsorozat Szó, szín, játék címmel. Az MMA és a Pesti Vigadó 2016-ban is bekapcsolódik a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFé Budapest programjaiba, májusban – az akadémia együttműködésével – a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezete ismét megrendezi a Nemzetközi Kovácstalálkozót Tiszaeszláron, Tiszalökön és Tiszavasváriban.
    Júniusban a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekarának közreműködésével öt kiváló fiatal mutatkozhat be a Vigadóban, a tervek szerint bekapcsolódnak a Győri Tánctalálkozó rendezvénysorozatába, a magyar nyelv napján pedig szakmai partnerekkel – Petőfi Irodalmi Múzeum, Anyanyelvápolók Szövetsége – közösen tanácskozást tartanak.
    Az akadémiai határon túli és nemzetközi programok jövőbeni kialakításakor a V4 együttműködés 25. évfordulóján és a tervezett lengyel-magyar kulturális évadon túl moldáv művészeti kiállítás megvalósításáról zajlanak egyeztetések. A tagozati és bizottsági programok között számos határon túli kihelyezett ülés és művészeti esemény szerepel.
    Az Építőművészeti Tagozat 2016-ra az aktuális építészeti kérdésekkel foglalkozó tanácskozást tervez, fiatal építészek számára pályázatot hirdetnek és kihelyezett tagozati ülést tartanak. A Film- és Fotóművészeti Tagozat konferenciát szervez Televízió és közízlés címmel, folytatódik a tagozat tagjairól szóló monográfia sorozat kiadása, előkészítés alatt áll egy vetítéssorozat a – Szőts István Mozgókép Műhely koordinálása mellett – az akadémia portréfilmjeiből, valamint harmadik alkalommal rendezik meg a Káli medencei Akadémiai Napokat.
    Az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat 2016-ra országos tervezőgrafikai kiállítás-sorozatot tervez PlakART címmel. A jövő év egyik kiemelt rendezvénye lesz a bőrművészeti konferencia, emellett könyvkiadás is szerepel programterveik között forma.HU címmel.
    Az Irodalmi Tagozat jövőre is folytatja kismonográfia-sorozatát, valamint a tavaszi, őszi irodalmi gálát. Terveik között szerepel konferenciák megrendezése egyebek mellett az irodalomoktatásról, az író- és alkotóművészeti képzésről. A Káli-medencei Akadémiai Napokra irodalmi programokkal készülnek.
    A Képzőművészeti Tagozat tárlatot szervez a tagozat díjazottjainak, valamint Molnár Sándornak és Somogyi Józsefnek, emellett centenáriumi kiállítással emlékeznek Gyarmathy Tihamérra. A Kassai Kelet-szlovákiai Múzeumban 2014-ben rendezett kiállítás után a tagozat 2016-ban lehetőséget biztosít a Kelet-szlovákiai Múzeumnak arra, hogy gyűjteményi kiállítással mutatkozzon be a Pesti Vigadóban.
    A Művészetelméleti Tagozat folytatja a Keddi kaleidoszkóp programsorozatát. Több konferenciát is terveznek, többek között a magyar-francia kulturális kapcsolatokról, Sütő András és Tamási Áron emlékezetéről, valamint – a Népművészeti Tagozattal együttműködésben – a magyar népművészet jelképrendszeréről. Terveik között szerepel a tagozat szakértőinek tanulmányaiból készült monográfiák lektorálása, szöveggondozása, kiadása, új kéziratok megrendelése, Az élet kincsesháza konferenciakötet megjelentetése.
    A Népművészeti Tagozat képzőművészeti alkotótáborok és alkotóházak sorát tervezi, többek között az Országos Nemezművészeti Találkozó és Alkotótábort, az Ormánsági Népművészeti Alkotótábort, a Fiatal népművészek és régészek szakmai táborát. Folytatni kívánják a Gyimesbükki népművészeti nevelési programot és a Nemzedékről nemzedékre népművészeti nevelési szakmai programokat is.
    A Színházművészeti Tagozat jövő évi terveiben előadóművészeti szakmai konferencia és összművészeti konferencia szervezése is szerepel. A kulturális alapellátás szellemében az opera műfajának népszerűsítését tervezik kis falvakban, maszktörténeti kiállítással készülnek a POSZT-ra, a fiatal aktív művészeti egyetemistákat egyszeri ösztöndíjakkal támogatják. A tagozat tervei között szerepel Császár Angela és Erdélyi György Világegész és töredék című József Attila-estje is.
    A Zeneművészeti Tagozat 2016-ra koncertekkel készül Meláth Andrea, Wiedemann Bernadett, Bretz Gábor és Virág Emese fellépésével, bekapcsolódik a Simándy-énekverseny megrendezésébe, lehetőséget ad fiatal tehetségek bemutatkozására kamarakoncerteken és ifjúsági koncerteken, színpadra kerül Michael Haydn oratóriuma és a Requiem, emellett a hegedű ünnepéről is megemlékeznek.

Forrás:MTI