Forradalmi szimulátorral fokozza K+F tevékenységét a Honda

Az autógyártók közül a Honda alkalmazza elsőként a DiM250 (Driver-in-Motion) névre keresztelt forradalmi szimulátort, melynek egyik legfőbb előnye, hogy – a repülőszimulátorokkal, illetve a repülőszimulátorokból fejlesztett vezetési szimulátorokkal szemben – nem hat-, hanem kilencirányú mozgási szabadságot biztosít a felhasználónak. A VI-grade által kidolgozott berendezés minden eddiginél élethűbb formában adja vissza a vezetési, kezelési és gyorsulási érzetet, így teljesen egyedülálló az iparágban.

Honda invests in revolutionary driving simulator for future R&D activities

 

Yasunori Oku, a Honda R&D Europe alelnöke elmondta: „Elsősorban menetdinamikai és menetbiztonsági területeken használjuk majd a DiM250-et, az ADAS és a HMI mellett hajtásláncok, valamint autonóm vezetői rendszerek fejlesztését is nagyban elősegítheti. A DiM250 afféle közös platformot teremt kutatási és fejlesztési tevékenységeink számára, lehetővé téve, hogy csapataink a lehető leghatékonyabb formában dolgozzanak együtt.”

 

A DiM250 rendszert a szimulátorszoftverekre szakosodott VI-grade fejlesztette, míg a szerkezet tervezését és a gyártását az automatikus irányítóeszközök specialistája, a Saginomiya végezte. Elektronikusan vezérelt, kilenc-aktuátoros platformja jóval fejlettebb, mint a hagyományos, „hatlábas” (ti. hexapod) rendszerek, és nem szimplán síneken mozog, hanem csúszó légpárnákon. Ezek a súlynak, illetve a dinamikus terhelésnek megfelelően fújódnak fel, és hihetetlenül merevvé, csendessé, illetve megbízhatóvá teszik a berendezést.

 

A szimulátorba épített Software-in-loop (SIL) és Hardware-in-loop (HIL) lehetőséget ad a tervezők és a mérnökök számára, hogy még azelőtt kiértékeljék a különféle fejlesztések működését, mielőtt a prototípus megépülne. Emellett pontosabban szimulálhatók a problémás helyzetek, illetve az, hogy a menetbiztonsági eszközök és a járművek miként reagáInak rájuk.

 

Jürgen Fett, a VI-grade ügyvezető igazgatója elmondta: „Már nagyon várjuk, hogy a Honda üzembe helyezze és sikeresen használja a szimulátort. A DiM250 segítségével gyorsabban fejleszthetik autóikat és hatékonyabb modelleket tervezhetnek, számunkra pedig temérdek olyan információval szolgálhatnak, ami hozzájárulhat, hogy még tökéletesebbé tegyük járműszimulátorainkat.”