Fontos nemzetközi előadó és számos politikus a magyar zeneipar konferenciáján

Május 15-16-án, Egerben zajlott a második Music Hungary, a teljes magyar zeneipart felölelő, az élő zene helyzetétől az oktatáson át a digitális zenefogyasztásig számos kérdéskört érintő konferencia.

A szakmai témákat megtárgyaló kerekasztal beszélgetésekben a legjelentősebb iparági képviselők (közös jogkezelő szervezetek, fesztiválszervezők, ismert szerzők és előadók, stb.) mellett az állami szervek, illetve a kormányzat részéről is számos meghatározó szereplő részt vett. Dr. Gulyás Gergely, a Parlament alelnöke, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató helyettese, L. Simon László kormánybiztos, Doncsev András, az Állami Erőforrások Minisztériumának államtitkára mind-mind egy-egy tematikus panel szereplői voltak, csakúgy, mint a Médiatanács részéről dr. Kollarik Tamás, valamint az MTVA vezérigazgatója, dr. Szabó László Zsolt. A másnap délelőtti fórumon pedig három parlamenti párt meghatározó képviselői (Mesterházy Attila, MSZP elnök, Schiffer András, az LMP elnöke, valamint dr. Rétvári Bence, a Fidesz-KDNP parlamenti államtitkára) válaszoltak a szakma kérdéseire.

Idén már markáns nemzetközi vendége is volt a konferenciának: a Finn zenei export iroda igazgatója, Tuomo Tahtinen tartott egy igen érdekes és tanulságos előadást. A magyar lélekszámnak alig több, mint felével rendelkező, kicsiny piac ellenére Finnország az elmúlt 10-15 évben nemzetközi zenei nagyhatalommá vált, köszönhetően a tudatos, professzionális, a szakma és az állam harmonikus együttműködésén alapuló, szisztematikus építkezésnek és folyamatos munkának. A tevékenység legfontosabb elemeiről, a siker titkairól, a Magyarország számára fennálló hasonló lehetőségekről szóló prezentáció látványos, követendő példát mutatott.

A Sziget Szervezőiroda és a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért társrendezésében létrejött Music Hungary a résztvevők és a szervezők egybehangzó véleménye szerint a tavalyi ígéretes kezdet után is sikeresen tovább tudott lépni, és minden esélye megvan rá, hogy egyre nagyobb, az iparág számára egyre meghatározóbb rendezvényként, ugyanakkor az érintettek céljait, törekvéseit közösen és egységesen megfogalmazva a politikai döntéshozók és a nyilvánosság irányába is egyértelmű üzenetet tudjon hordozni arról, hogy a zeneipar által létrehozott értékeknek nem csak művészileg, hanem nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentősége van.