Fónagy megfordította a taxis kérdést

A kormány új eszközöket, új technikákat keres az Uber előidézte probléma megoldására, ugyanis tudomásul kell venni, hogy a 21. század technikája pusztán közlekedésrendészeti vagy adóbírságokkal nem szorítható korlátok közé – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

    Fónagy János hozzátette, hogy a lehetséges megoldási javaslatokat a szerdai kormányülésen vitatják meg.
    Megoldásként felmerült az online pénztárgépek rendszerének kiterjesztése a taxisokra is, így ugyanis a pénzforgalom megfoghatóvá válik – jelezte az államtitkár.
    Elmondta: az Uber mint személyszállító szolgáltatást végző vállalat nem létezik Magyarországon, mert az Uber Hungary elnevezésű cég csupán a marketing feladatokat intézi, a pénzforgalom és az utasszervezés Hollandián keresztül zajlik.
    Fónagy János az Uberrel szembeni eddigi intézkedések között felsorolta, hogy már több mint 200 Uber-sofőrt büntettek meg, volt olyan autós is, akinek levették a rendszámát, a Fővárosi Kormányhivatal pedig az Uber Amszterdamban található diszpécser központját 300 ezer forintra bírságolta.
    Hangsúlyozta: az Uber által használt modern utas szervezési technikát a magyar taxisoknak is át kell venniük. Elmondta, hogy már van 2-3 olyan taxis cég, amelyek elkezdték ezt a fajta applikációt alkalmazni a saját rendszerükben.
    A kormány mindig az adófizető, legálisan működő magyar taxisok pártján állt – szögezte le az NFM parlamenti államtitkára.

Az egyik kereskedelmi csatorna híradójának is nyilatkozott a területért felelős államtitkár, legjelentősebbnek az online pénztárgép bevezetését tartotta a taxisoknál, magyarán, akinek nincs ilyen berendezése, az egy ellenőrzés során egyszerűbben lebukik  -mondta.

Tehát nem az Ubernek kellene a közelező sárgítást, egységes és szintén kötelező tarifát és a többi kéretlen, felesleges terhet a jelenlegi szabályoknak megfelelően alkalmazni, hanem a piacon lévő taxisok igazodjanak a modern technikához (újabb teher saját pénztárcára, hiszen egy sima óraátállításért is fizetniük kell), valamint az online pénztárgép bevezetése jelenti a megoldást, amit szintén saját pénztárcából kell finanszírozniuk.