Folytatódtak a tüntetések Romániában, a miniszterelnök nem mond le

A kifogásolt sürgősségi rendelet hatálytalanítása után is folytatódtak Romániában a tiltakozó megmozdulások vasárnap: az ország nagyvárosaiban összesereglett tüntetők a szociálliberális kormány lemondását követelik, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le.

    A bukaresti kormánypalota előtti téren egyes becslések szerint több mint kétszázezer ember gyűlt össze helyi idő szerint este kilenc óráig, akik azt állítják, nem bíznak már a kormányban, miután korábbi ígéretei és a tiltakozási hullám ellenére kedden váratlanul enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán.
    Vasárnap este Románia szinte valamennyi nagyobb városában ugyanúgy mint az előző napokon – vagy még nagyobb számban – utcára vonultak a tüntetők, a kormány távozását követelve. A román hírtelevíziók szerint a külföldön dolgozó román vendégmunkások Európa számos városában rendeztek szolidaritási tüntetést.
    A dpa német hírügynökség késő esti összefoglalójában azt írta, hogy a médiából származó becslések szerint Románia-szerte közel félmillió ember vonult az utcákra, hogy a szociálliberális kormány lemondását követelje. A dpa megállapítása szerint ez volt a legnagyobb tömegtiltakozás a Nicolae Cueausescu kommunista vezető hatalmát megdöntő 1989-es felkelés óta. Számos fiatal érkezett vidékről is Bukarestbe, hogy részt vegyen a mintegy 250 ezresre duzzadt fővárosi tüntetésen, kihasználva a kormánynak azt az új intézkedését, amelynek értelmében a diákok ingyen utazhatnak a vasúton. Bukaresten kívül még legalább 20 vidéki városban voltak kormányellenes megmozdulások, többnyire tízezres vagy több ezres részvétellel.
    Grindeanu az Antena-3 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: nem hajlandó lemondani, pártja nemrég nyert választásokat, a kormányt pedig csak a parlament válthatja le, bizalmatlansági indítvánnyal.
    Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) a Romania TV hírtelevízió vendégeként kifejtette meggyőződését, hogy a hatodik napja tartó tiltakozási hullám nem spontán tüntetés-sorozat, hanem profik által szervezett politikai megmozdulás, amelynek a legitim kormány megdöntése a célja. A PSD elnöke Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a válság elhúzódásáért, arra emlékeztetve, hogy az egyik tüntetésen való részvételével és kijelentésével hozzájárult az emberek lázításához.
    A PSD elnöke kijelentette: az államfőtől várja, hogy hazaküldje a tüntetőket, miután elérték a vitatott kormányrendelet hatálytalanítását.
    Az államfő egyébként csak szóvivőjén keresztül reagált a vitatott kormányrendelet hírére: azt üzenve, hogy a helyzet “normalizálása” felé tett fontos lépésként értékeli a kormány lépését, ugyanakkor leszögezte, szerinte a kabinet súlyos hibát követett el, és felelős az általa előidézett válság megoldásáért.
    Vasárnap a szociálliberális román kormányt támogatók közül is mintegy ezerötszázan kivonultak tüntetni a román elnöki hivatal bejárata elé. A tüntetők az államfő felfüggesztését, vagy lemondását követelve, hazaárulónak és a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének nevezték őt.
    Liviu Dragnea a kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól. Leszögezte: a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.

Forrás:MTI