Folytatódott az éremhalmozás 200 méteren

kajakFolytatódott az éremhalmozás a 200 méteres finálék során a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Női kajak egyesben fölényesen győzött Kozák Danuta, ezüstérmes lett a Kárász Anna és Vad Ninetta kajakpárosa, valamint Lakatos Zsanett kenu egyesben.

Két éve készül, hajt Kozák Danuta annak érdekében, hogy az 500 méteres táv mellett a rövidebbik számban, K-1 200 méteren is a világ legjobbja lehessen. Úgy tűnik, 2014-ben elérkezett az áttörés ideje: az újpestiek kétszeres olimpiai bajnoka ugyanis nagy fölénnyel nyerte meg a K-1 200 méter fináléját, a kontinens legjobbjának vallhatja magát, és formája alapján nagy csatát vívhat majd Moszkvában a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjével, az új-zélandi Lisa Carringtonnal.

„Nagyon örülök. Két éve kezdtem el foglalkozni a kétszáz méterrel, tavaly még nem jöttek az eredmények, de most már úgy tűnik, jó úton haladok. Sok mindent változtattunk az edzéseken, a technikán és ez bejött” – mondta Kozák (akire K-1 500 méteren még vár egy döntő) a finálét követően.

Kozákhoz hasonlóan a világbajnoki címre is esélyes lehet majd a Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű kajakpáros is, amely Brandenburgban csak minimális különbséggel, öt századdal kapott ki a fehérorosz egységtől a fináléban, így megszerezte a magyar csapat negyedik ezüstérmét.

„Szerintem tökéletes pályát mentünk” – mondta Vad Ninetta, akit megerősített ebben Kárász Anna is: „Minden húzásunk a helyén volt” – tette hozzá a szegediek kiválósága.

Az ötödik ezüstöt női kenu egyesben Lakatos Zsanett szolgáltatta, aki a bolgár Sztamenovától szenvedett egy hajós vereséget.

„Nem számoltam a bolgár lánnyal, a világkupa után meglepett, hogy ilyen jó” – mondta Lakatos, aki a jövő hétvégi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon szeretne javítani.

A férfiaknál kajak egyesben Tótka Sándor a hatodik, a Molnár Péter, Bán Kristóf összetételű páros a hetedik helyen zárt. A kenusoknál egyesben Lantos Ádám a hetedik lett, míg Nagy Péterrel alkotott párosuknak nagy esélye volt az éremszerzésre is, ám rossz hajóberúgással a negyedik helyre szorultak.

Az Európa-bajnokság küzdelmei délután az 500 méteres, a férfi K-4 1000 méteres, valamint az 5000 méteres döntőkkel folytatódnak.