Folytatódik a nyomozás az orlandói tömegmészárlás ügyében

Az amerikai hatóságok változatlan intenzitással folytatják a nyomozást az orlandói merénylet ügyében – közölte Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter vasárnap.

    A politikus több televíziós csatornának beszámolt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) folytatódó nyomozásáról, s bejelentette, hogy az FBI nyilvánosságra hozza a merénylő és a rendőrség telefonbeszélgetésének néhány részletét.
    Az FBI a lövöldözés közben Omar Mateennel telefonon folytatott alkudozások szövegének egyes részleteit hétfőn nyilvánosságra hozza – mondta el Lynch az ABC tévécsatornának. A miniszter szerint a legfőbb cél most az, hogy minél teljesebb képet  alkossanak a merénylőről, ez ugyanis szerinte is hozzájárulhat a további, hasonló jellegű bűncselekmények megelőzéséhez is.         “Mint a nyomozás eddig nyilvánosságra hozott részleteiből is látható, igyekszünk megtudni mindent, amit csak lehet erről a gyilkosról, a kapcsolatrendszeréről, arról, hogy kikkel találkozott, kikkel ápolt kapcsolatokat vagy kik ismerték őt” – mondta Loretta Lynch.
    A tárcavezető később a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy az orlandói rendőrség tárgyalóival folytatott telefonbeszélgetéseiben Omar Mateen szólt az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek tett esküjéről, röviden kifejtette, hogy mivel magyarázza szörnyű tettének elkövetését, és a merénylő még az amerikai politikáról is beszélt.         Loretta Lynch kifejtette, hogy a nyomozás során minden szálat megvizsgálnak, nem számít, hogy az adott információ kitől ered. A miniszter “nagyon fontosnak” mondta a muszlim közösségekkel folytatott párbeszédet, szerinte ugyanis ha bármely elkövető ebből a közöségből származik, akkor a radikalizálódást a közösség tagjai, a barátok, a családtagok veszik észre elsőként.         A CBS televízió politikai vitaműsorában Lynch azt fejtegette, hogy a nyomozás arra kíván fényt deríteni, hogy miért éppen homoszexuálisok közösségét vette célba a tömeggyilkos. A miniszter leszögezte: a Mateennel folytatott telefonbeszélgetéseknek azért csak egy részét hozzák nyilvánosságra, hogy az áldozatok családtagjainak és a túlélőknek ne kelljen ismét átélniük a rémségeket.
    Omar Mateen 49 embert lőtt agyon június 12-re virradóra egy orlandói melegbárban.