Folyamatosak a turisztikai kampányok az orosz piacon

Kiemelt magyar megjelenést valósít meg a szentpétervári INWETEX szakmai utazás kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. az orosz beutaztatásban érdekelt utazási vállalkozásokkal és szakmai szervezetekkel együttműködésben október 8. és 10. között. Az orosz nyelvű célpiac, beleértve a baltikumi orosz ajkú népességet és a négy FÁK-tagállam új, feltörekvő piacait, változatlanul fontos a magyar turizmus számára. Az INWETEX kiállítás kiváló fórumot biztosít az orosz utazási szakma döntéshozóival való találkozásra, ezért az MT Zrt. a legmagasabb vezetői szinten képviselteti magát: az eseményen részt vesz és tárgyalásokat folytat dr. Faragó Péter a társaság vezérigazgatója és Glázer Tamás turisztikai vezérigazgató-helyettes is.

NRF_FP_GT

Az orosz beutazó forgalom élénkítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. a Hévíz TDM Egyesülettel, az önkormányzattal, hévízi szállodákkal, valamint az orosz piacban érdekelt utazási irodákkal együttműködésben forgalomélénkítő kampányt indított Moszkvában, melynek 28 millió forintos keretösszegét újabb, 20 millió forinttal egészítik ki a folytatás érdekében. A promóció második, december elején induló szakaszának fókuszában Szentpétervár és az Északnyugati szövetségi körzet áll. Ezek a kampányok folyamatos jelenlétet biztosítanak hazánk turisztikai kínálata számára az orosz piacon, egészen az idei év végéig.

A szentpétervári INWETEX kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. mellett a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft., a Hunguest Hotels Zrt., az 1000 Út Utazási Iroda, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, továbbá a Robinson Tours is megjelent.

A szakmai rendezvényen részt vett az orosz turisztikai marketingszervezet vezérigazgató-helyettese Szergej Jevgenyijevics Kornyejev és a szentpétervári turizmusipari szövetség elnöke Jekatyerina Valerijevna Sádszkaja is. A magas rangú orosz döntéshozók megbeszélést folytattak dr. Faragó Péterrel és Glázer Tamással a Magyarországra irányuló orosz beutazó turizmus élénkítésének lehetőségeiről. A magyar delegációhoz csatlakozott Nagy-Rébék Ferenc szentpétervári főkonzul is. (Képünkön balról jobbra: Nagy-Rébék-Ferenc, dr. Faragó Péter és Glázer Tamás.)

A kiállításon jelen van számos, hazánk számára kiemelten fontos orosz kiutaztató iroda is, köztük a Rossita Travel Agency, az ART Travel és a Petrotour.

Oroszország jelenleg hazánk harmadik legfontosabb turisztikai küldőpiaca, a Magyar Turizmus Zrt. 2015-2017-es marketingstratégiájában a legnagyobb potenciált rejtő, stratégiai jelentőségű piacok között szerepel. A társaság kiemelt feladatának tartja továbbra is az orosz utazási piacon zajló folyamatok figyelését, az orosz turisták utazási szokásainak vizsgálatát és a releváns információk megosztását az orosz beutazó forgalomban érdekelt szakmai partnerekkel, városokkal.

A szakmai vásárok, road-show-k és workshop-ok alkalmával az orosz turisták figyelmének középpontjában lévő gyógyturisztikai célpontok bemutatása mellett arra is felhívja a figyelmet a Magyar Turizmus Zrt., hogy hazánk nem csak a gyógyulást keresők és nem csak az idősebb korosztály számára lehet vonzó úti cél: több Michelin-csillagos étterem, kulturális események bőséges választéka és élénk éjszakai élet várja a fővárosba látogató fiatalabb utazókat is.

2015 szeptembere óta Oroszországban is a schengeni térség országaira kiterjedő Vízuminformációs Rendszer használatával adhatók be az orosz utazók magyar vízumkérelmei. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium a közeljövőben bővíti az oroszországi vízumközpontok számát, ami azért is fontos, mert az érdeklődés hazánk iránt töretlen, és Magyarország a kedvező ár/érték arányú szolgáltatásainak köszönhetően továbbra is kedvelt desztináció.

A Magyar Turizmus Zrt. oroszországi marketingtevékenysége során az üzletemberek közötti kommunikáció mellett online közösségi aktivitásait is erősíti. Emellett az oroszországi magyar képviseletek (Balassi Intézet, Kereskedelmi Képviselet) is összehangolják tevékenységüket a negatív hatások minimalizálása érdekében.

Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission – ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint Oroszország továbbra is az európai desztinációk egyik legfontosabb küldőpiaca marad. A turisztikai kereslet újbóli növekedésére legkorábban az idei év végétől lehet számítani, egy nagyon alacsony bázisról. 2015 és 2020 között, a közép-kelet-európai régióba irányuló orosz kiutazások számának évente átlagosan 4,3%-os növekedése várható. Ezzel a Magyarországot is magába foglaló régió részesedése 2020-ban (38,5%) a legnagyobb lesz Európában.