Fogyókúra, életmódváltás – Így lehetsz sikeres!

A leggyakoribb kérdések közé tartozik: mi a sikeres fogyókúra/életmódváltás titka? Katus Attila elárulja, miként lehetsz karcsú és egészséges.

katus

Több fronton kell dolgoznunk, de fokozatosan, mert ha agresszíven nyúlunk valamihez, akkor nem lesz sikeres. Lehet, hogy drasztikusan kevés étellel rövid távon fogyunk, de a leadott súly kamatostul visszajön, így több kárt okozunk magunknak, mint hasznot. Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?
„Egyformán nagy hangsúlyt kell fordítani a mozgásra és az egészséges étkezésre, nem utolsó sorban pedig a pihenésre, a gondolkodásmódra, a külső környezeti hatásokra és az egészségügyi állapotra; a KatusAktív programom is e hat pilléren nyugszik. Mintegy 3-500 kalória deficittel számoljunk – vagyis ennyi legyen a bevitt és felhasznált energia közötti különbség –, mert ha másképp csináljuk, akkor a szervezet védekezik és elraktározza a zsírt. Próbáljunk 3 óránként étkezni, vigyünk be plusz vitaminokat és rostot a szervezetbe, valamint csökkentsük a zsír és szénhidrát mennyiségét. A test működése akkor lesz ideális, ha mozgunk, és akkor indul be a fogyás is. Mindezek mellett pedig pihenjünk sokat. Erre sokan nem fordítanak elég nagy figyelmet, pedig roppant fontos, hogy a test egyik napról a másikra regenerálódjon; fel tudja dolgozni azt, ami történt vele” – mondja Katus Attila fitness edző, aerobic világbajnok.

katus_2
Sokan azt vallják, hogy ha legalább 21 napig csinálunk valamit, akkor szokássá válik. Az aerobic bajnok egyetért ezzel, igaznak érzi a sportra és az egészséges étkezésre vonatkozóan is. Ha 21 napon keresztül rendszeresen mozgunk és egészségesen étkezünk, egyre jobban beépül a mindennapokba, szokássá válik és nehezebben hagyjuk abba. Az ember át tud struktúrálódni, ami az elején nehezen megy, később lendületet vesz, mint amikor toljuk az autót. Azonban a folyamat nem lineáris, szakaszok vannak, hol nagyobb, hol kisebb sikerrel.
„Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy mindig életmódváltoztatásban és ne fogyókúrában gondolkodjunk. Tapasztalatom szerint az étkezés és a mozgás közül az egészséges, szénhidrátcsökkentett táplálkozást tudják nehezebben tartani az emberek. Hiszen általában mindenki szereti az eredetileg magas szénhidráttartalmú ételeket, ezért nagy ajándék, ha találnak olyan alternatívát, ami megoldja ezt a problémát. A KatusFood ételeit – főként a pizzákat és süteményeket – Dia-Wellness lisztekből készítjük, mert kevés szénhidrátot és sok rostot tartalmaznak. Ha valaki otthon szeretne sütni-főzni, könnyen megteheti, mert ezek az alapanyagok már széles körben elérhetőek, és óriási segítséget nyújtanak azoknak, aki figyelnek az egészségükre és a súlyukra” – hangsúlyozza Katus Attila.   Katus Attila kedvenc pizzája

  • recept –

Hozzávalók a tésztához: 400 g Dia-Wellness sport pizza liszt 260 ml víz 10 g élesztő
Hozzávalók a feltéthez: 30 g Dia-Wellness paradicsomos pizza szósz 100 ml víz 100 g sonka 100 g gomba 80 g kukorica 80 g sajt   Elkészítés: A tészta összetevőit egyben összegyúrjuk. A tésztát 1 órára hűtőszekrényben pihentetjük. Elkészítjük a pizzaszószt: 50 g (kb. két púpozott evőkanál) Dia-Wellness paradicsomos pizzaszószt összekeverünk 250 ml vízzel, majd néhány percig pihentetjük. Kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a pizzaszósszal, majd rátesszük a sonkát, gombát, kukoricát és a reszelt sajtot (ízlés szerint). 250 °C-os sütőben – alsó és felső légkeverést bekapcsolva – megsütjük.