Film, színház, muzsika

Nem az egykor kedvelt, majd csendben jobb létre szenderült hetilap újraindulásáért lobbizunk, mindössze a fent említett tárgykörökben aktuális információinkból nyújtunk át egy kis csokrot olvasóinknak.

A hazai filmesek legnagyobb ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál 2023. június 7-én kezdődik és négy napon át tart Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével. Kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a nézők, a jegyek ára 500 forint. Az ország bármely részéről 2023 forintos áron válthat jegyet Veszprémbe, aki vonattal érkezik. A veszprémi sajtótájékoztatón mutatkozott be a zsűri. Bakos Katalin, Dobó Kata, Pesti Ákos, Vecsernyés János és Koltai Lajos zsűrielnök döntenek majd a Magyar Mozgókép Díjak nyerteseiről. Az esemény háziasszonya Seres Gerda újságíró.

Május 26-ig még lehet jelentkezni a 20 év alatti fiatalok számára kiírt Cinemira videóversenyre. Maximum 1,5 perces filmekkel lehet nevezni három kategóriában. A Videoklip és LEGO nevezéseknél neves zsűri dönt majd a nyertesekről, és hasonló a helyzet a Mobilbalatonos kisfilmek elbírálásánál is: zenész, egyetemi tanár, fotóművész, dramaturg, rendező, videóblogger választja ki majd a legjobbakat. A győztesek az értékes díjak mellett egynapos szakmai workshopon vehetnek részt a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben. A legjobb „Balatonos” alkotások június 10-én lesznek láthatóak a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

S ha már verseny: Európában évek óta zajlik egy izgalmas verseny a mozinézők nagy örömére, de a magyarhangya filmforgalmazó cég jóvoltából idén már magyar nézők is részt vehetnek a játékban! A European Film Challenge első magyarországi fordulója június 20-ig tart. A játék résztvevőinek ez idő alatt tíz európai filmet kell megnéznie és annak tárgyi bizonyítékát feltöltenie a honlapra, majd posztolni a filmélményről Facebookon vagy Instagramon #europeanfilmchallenge_hu hashtaggel. A filmekért pontok járnak, aki pedig a legtöbb pontot gyűjti június 20-ig, az belépőt nyer az idei Velencei Filmfesztiválra repülőjeggyel és szállással együtt. Részletek és játék a europeanfilmchallenge.eu/hu/ oldalon.

Családi mozizásra egy animációs alkotással várja kísérőikkel a legkisebbeket a Pannonia Entertainment. Május 11-én látható először a hazai kereskedelmi mozikban az óvodás korosztálynak szóló Ölelj meg! – Macikaland Mézföldön című film, amellyel azonos főcímű sorozatot a TV2 műsoráról ismerhetik már az apró nézők. A rajzfilm egy mézkedvelő és kalandvágyó medvekölyök és a hasonló tulajdonságokkal rendelkező apja izgalmas vállalkozását követi nyomon, amint méz után kutatnak, hogy a világ legédesebb születésnapi méztortáját készítsék el. Mivel az odú méztartalékai és a környező kaptárak kifogytak, a születésnapos Teddy meggyőzi apját, hogy induljanak el, és keressék meg az Aranyföldet, amelyről azt beszélik az árulkodó méhek, hogy végtelen mézforrást rejt. A jópofa macikaland természetesen látható lesz Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén is a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában június 21–25. között.

Jó szokását megőrizve a Centrál Színház ismét aktuális produkcióval jelentkezett: az elmúlt év legsikeresebb West End darabját tűzte műsorára, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámáját. A nemi erőszak ügyekben sikeres ügyvédnő maga is áldozattá válik. Nagy kérdés, elég lesz-e a tehetsége ahhoz, hogy megvédje magát a férfiak alkotta jogrend keretei között?

A jog és mindnyájunk saját igazának viszonyát körüljáró darab a színház első saját produkciójú monodrámája, rendezője Puskás Samu, főhőse Martinovics Dorina, akit fantasztikus játéka egyértelműen a legnagyobb színésznőink sorába emeli.

 

A Filharmónia Magyarország május 20-tól 28-ig rendezi meg a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválját. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz, ezért a programsorozatban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba. Híres magyar és külföldi, népzenéhez kötődő fellépők lesznek majd láthatók és hallhatók a fesztiválon. Kecskeméten Gunnar Idenstam és Erik Rydvall a skandináv szakrális népzenék világába kalauzolják a hallgatóságot május 24-én az orgona és a nyckelharpa segítségével. Vendégelőadó Sebestyén Márta. Szintén Kossuth-díjas népdalénekesünk szerepel Szamosi Szabolcs orgonaművésszel közös produkcióban Komárnoban május 25-én, valamint Balatonbogláron május 26-án. A Schola Gregoriana Bratislavensis tolmácsolásában gregorián énekek csendülnek fel. A műsorban Berecz András ének- és mesemondó népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat énekel, és természetesen a fellépéseiből kihagyhatatlan rövid, talányos, vidám mesék sem maradnak el. Május 20-án Sopronban, május 21-én pedig Győrben élvezheti a produkciót a hallgatóság. Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám Fohász című új, közös projektjük május 24-én a Pécsi Bazilikában és május 25-én Szegedi Dómban lesz hallható. A Nemzeti Énekkar és az Anima Musicae Kamarazenekar Békéscsabán szerepel május 23-án Martin Palmerí argentin zeneszerző Misatango néven világhírűvé vált művének előadásával. A különleges helyszíneken rendezett, egyházzenéhez kapcsolódó népzenei programsorozatban hallhatjuk még a Szent Efrén férfikart és a Muzsikás együttest is.

  1. december 22-én alakult az Illés KluBOSCHok Baráti Köre, ami a mai napig működik a Fővárosi Művelődési Ház Színháztermében. Minden Illés- és Fonográf dalokat, valamint élőzenét kedvelőket szeretettel várnak a rendezvényeikre. A legközelebbi klubnap május 20-án lesz. A klubvezető, Gittinger Tibor szerint igazi retró házibulinak nézünk elébe. A fő műsorszám az újonnan alakult Odeion Fonográf Project lesz. Az est második részében a Party Dance Band fogja szolgáltatni a talpalávalót a 60-as 70-es és a 80-as évek legnagyobb magyar- és külföldi slágereivel, akik már többször felléptek az Illés Klubban, nagy sikerrel. A klubnap keretén belül a Szörényi Családi Pincészet kiváló minőségű borai és az ehhez kapcsolódó relikviák is megvásárolhatóak lesznek, amelyeket Leventével és fiával, Örssel is lehet dedikáltatni. Helyszín: TEMI Fővárosi Művelődési Ház (TEMI) Budapest, XI. Fehérvári út 47. Figyelem! A klubnapok regisztrációhoz kötöttek, melyet a következő telefonszámon lehet intézni: +36 30 681-3437

Horváth Gábor Miklós