Fiatalkorúak számára adtak át menekültszállást Bécsben

Stadtr‰tin Wehsely erˆffnet Einrichtung f¸r minderj‰hrige Fl¸chtlingeKísérő nélkül Ausztriába érkező menekült gyermekek befogadására alkalmas menekültszállót adtak át Bécsben. Az otthonban mintegy harminc fiatalkorú kap professzionális segítséget az újrakezdéshez.

 

Ősz óta működik, de most adták át hivatalosan a Sidra házat Bécsben, ahol olyan 14-18 éves fiatal menekültek élnek, akik egy szál egyedül érkeztek Ausztriába. Az otthon neve tigrinya nyelven családot jelent, és azt szimbolizálja, hogy a fiatalok egy kis családként élnek. Ez a tizedik ilyen intézmény.

A Sidra házat a Samariterbund működteti és harminc fiatal menekültnek tud helyet biztosítani. Az ÖBB egykori diákszállójából 160 ezer eurós ráfordítással kialakított otthonban jelenleg főleg szíriai és afganisztáni fiúk élnek, akik a nap huszonnégy órájában szakszerű szociálpedagógia és pszichoszociális segítséget kapnak. Ennek központi eleme a napirend kialakítása és az integráció elősegítése.

A fiúk délelőtt vagy iskolába vagy német nyelvtanfolyamra járnak, délben együtt ebédelnek, este pedig együtt főznek. Szabadidejükben németül tanulnak, sportolnak vagy kreatív foglalkozásokon vesznek részt, hogy ezzel is segítsék a beilleszkedésüket, illetve segítsenek feldolgozni a hazájukban vagy a menekülés során szerzett traumatikus élményeket. Az otthonban 18 éves korukig maradhatnak, utána át kell költözniük egy felnőttek számára fenntartott intézménybe.

Bécsben jelenleg mintegy 120 kísérő nélküli gyermek menekült él, ellátásuk a Fonds Soziales Wien feladata. Mivel a gyerekeket nemcsak elhelyezni akarják, hanem a személyes igényeiknek megfelelően ellátni is, az alap más szervezetekkel is – ilyen például a Samariterbund – együttműködik.

„Minden gyereknek joga van a gyerekkorhoz. Ha ezeknek a menekült árváknak és elhagyott fiataloknak nem is tudjuk teljesen visszaadni a gyerekkorukat, mindent meg kell próbálnunk annak érdekében, hogy egészségesebbek legyenek, egy kis életörömet és biztonságot adjunk és új jövőt nyújtsunk nekik” – mondta Sonja Wehsely szociális ügyekért felelős városi tanácsnok a Sidra ház átadásán.