FiaSko Sportegyesület 2023-as évértékelője

Körkérdések, villáminterjúk ralipilótákkal.

Funcs Tomi

Hogyan kerültél kapcsolatba az autósporttal?

  • Édesapám által kerültem bele ebbe az egészbe, mert ő a 2000-es években szlalomversenyzett, majd mikor meglett a jogosítványom 2014-ben, azonnal vásároltunk egy Ladát.

Milyen eddigi eredményeid vannak?

  • Sok eredmény nincs, inkább pár közönségdíj szlalomversenyekről. Egyszer lettünk második helyezettek az A. 1.6-ban a Kisvaszari versenyen, a Bakonyai versenyen pedig harmadikak lettünk. 2023-ban teljesítettük a Mecsek Rallyt, ami gyerekkori álom volt. Sikerült, tehát nagy volt az öröm.

Mik a távlati terveid?

  • Újra építünk egy homolog Historicos 2107-et. A kocsi híres a magyar rallyban ENS 136. Most restaurálás folyik rajta.

Hogy alakult a pécsi először megrendezésre kerülő évzáró “Legála” verseny?

  • Ahogy a nevezés kijött, rögtön leadtam rá. Vártuk nagyon ezt a “versenyt”, de nem is gondoltuk, hogy ennyi néző (köztük dínó is) kilátogat erre a fantasztikus eseményre. Nem volt csúszás, nem maradtak el körök, pörgött az egész, nagyon tetszett, és ha időnk engedi, biztos, hogy menni fogunk még. Nagyon jól éreztük magunkat.

Szeretném megköszönni a családomnak és a páromnak, hogy támogatnak ebben, nélkülük nem tudnék menni!

Hulman Gábor

Az autósporttal, viszonylag korán, olyan 15 évesen kerültem kapcsolatba egy barátom révén, aki akkor már versenyzett. Hamar megfertőzött. Ekkor még nem volt lehetőségem indulni, erre 19 éves koromig kellett várnom.

Szerencsésnek tartom magam, mert sok szép eredményt értem el ebben a nagyon összetett sportban. Voltam országos bajnok kétszer a kategóriámban (akkori 4-es kat.) Országos abszolút 2. helyezett MARB-ban (2017-ben). Rally 2-ben P12-es kategóriában 2. helyezett, valamint ugyanebben az évben Lada Kupa szintén 2. helyezett (2018-ban). Tavalyi visszatérést követően az ORC bajnokság futamain vettem részt.

Az idei évben szeretnék újra teljes évet versenyezni ORC-ben. Marad a jól bevált Lada VFTS. A tavalyi évet sikeresen zártuk egy “beugró navigátorral”, akit Kristóf Lillának hívnak. A Veszprém környéki Mikulás Rallyn indultunk december elején. Az időjárás nem volt éppen kegyes hozzánk, vasárnap reggelre leesett több centiméter hó, majd az ónos eső rendkívül csúszóssá változtatta az amúgy már mélyen átázott murvás talajt. Az első két gyorson sikerült jó tempót diktálni annak ellenére, hogy mindkét pályán utolértük az előttünk induló párost. A befejező 3 szakaszon azonban olyan mély nyom alakult ki, hogy az utolérés után az előzések roppant nehezen jöttek össze, mivel szinte csak egy nyom volt járható. Az ötödik gyorsasági végén a Lada kategória 3. helyén fejeztük be a versenyt, amivel az egész hétvégét tekintve elégedettek vagyunk.

Az idei versenyszezont a romániai havas versennyel, a Covasna Rallyvel kezdjük. Köszönöm szépen!

Fóti Péter

Az autósporttal édesapám által kerültem kapcsolatba úgy, 4-5 hónaposan… továbbiakban kérdésnek helye nem volt! Célirányosan vezetve voltam annak irányába, amit még akkor elmondani nem tudtam, de Apa tudta, hogy ezt szeretném csinálni, nem tévedett, sőt nagyon hálás vagyok neki, amiért ezt elkezdhetem csinálni.

Először Apukám versenyautójával vehettem részt zártpályás rendezvényeken, jogosítvány nélkül, 14-15 éves koromban. Az első kockás zászló után, amit megláttam, tudtam már magam is 100%-ig, hogy az autósportban szeretnék tevékenykedni.

Azóta sikerült megépíteni Apával, illetve a barátaink segítségével a saját versenyautómat. Céltudatosan az Országos Rallye Bajnokság szabályai szerint, hogy abban a sorozatban tudjunk szerepelni. Az autóval három éve megyünk aktívan, az első év tanuló év volt teljesen, hogy mi és pontosan hogyan működik ebben a sportban. Van sok szép eredményünk, és mivel ez egy elég komoly technikai sport, ezért a sikerekkel, szép emlékkel együtt jár a kudarc is! Abból is jutott bőven, de a lendület, a tenni akarás töretlen! 2022-ben az Országos Rally Bajnokság keretein belül, az A 1.6-os géposztály harmadik helyén zártunk, illetve 2023-ban is, ahol viszont nyertünk versenyt is kategórián és géposztályon belül is, amire nagyon büszke vagyok.

Távlati tervekben nem csak és kizárólag a kocka Zsiguli szerepel, szeretnék egyszer kipróbálni egy elsőkerekes autót, ami jelen pillanatban úgy néz ki, hogy egy 208-as Peugeot, de ez egyelőre nagyon távlati álom. Viszont az álmok azért vannak, hogy valóra váltsuk azokat!

Pécsen rendezték a “LeGála” névre hallgató év utolsó buli versenyét, ami a rendkívül jó csapatból és helyszínből álló színvonalas rendezvény volt. Volt sok különböző kategória, egészen a kicsiktől a nagyokig, akik a stopper ellen versenyeznek, illetve akik a nézőket szórakoztatják. Mi is részt vettünk a rendezvényen a Just4Fun kategóriában, amit ráadásul, nézői, fotósok, videósok döntése alapján nyerhettem meg. Itt is szeretném nekik megköszönni!

Jó csapat, jó pálya, jó nézői – szurkolói tábort alkottak a pálya szélén állók. Tavaly kezdődött el a sorozat, ami szépen lépésről lépésre fejlődik. Ha valakinek kedve támadna kipróbálni ezt a sportágat és belekóstolna, itt a remek helyszín és alkalom. A napokban megjelent a versenynaptár, ami alapján egész évben, minden hónapban egy rendezvény biztosan lesz. Van lehetőség hétközben, hétvégén is bármikor oda menni, és autózni azoknak, akik benzingőzre vágynak. Egy szónak is száz a vége, aki szereti ezt, vagy kipróbálná, vagy csak megnézné, annak itt a helye!

 

Fotók: FiaSko Sportegyesület

 

– Hajósi Miklós –