Ferenc pápa fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert

Ferenc pápa magánlátogatáson fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert, akit az Apostoli Nunciatúrán tartott találkozóra elkísért családja: felesége, lánya és fia is – közölte szombaton a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A Főpolgármesteri Hivatal által közreadott képen Ferenc pápa fogadja Karácsony Gergely főpolgármestert Budapesten, az Apostoli Nunciatúrán 2023. április 29-én, háromnapos magyarországi apostoli látogatásának második napján. MTI/Főpolgármesteri Hivatal/Holy See Press Office/Matteo Bruni

    A főpolgármesterrel folytatott találkozón a pápa hangoztatta azt a meggyőződését, hogy “falak helyett hidakra van szükség” – ismertetik a közleményben.
    A tájékoztatás szerint Karácsony Gergely köszönetet mondott a pápának azért, hogy a válságok közepette a budapestiek erőt és bátorságot meríthetnek látogatásából és a városról is szóló szavaiból. A közlemény felidézi, hogy a Szentatya magyarországi látogatásának első napján “Budapestet a történelem, a hidak és a szentek városának, a jelen és a jövő főszereplőjének nevezte”.
    A főpolgármester arról beszélt Ferenc pápának, hogy “Budapest szabad, sokszínű és szolidáris városként kiemelt figyelmet fordít az elesettek, a szegények és a menekülők támogatására”.
    Karácsony Gergely örömét fejezte ki, hogy a Vatikán a látogatás szimbólumának a megújuló Lánchidat választotta, utalva az emberek közötti hidak építésére, melyet a főpolgármester saját személyes küldetésének is tart.
    A főpolgármester a budapestiek nevében egy 19. század végén készült Lánchíd-fényképet, Klösz György alkotását ajándékozta Ferenc pápának – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal közleményében, amelyben jelezték azt is, hogy  vasárnap a városvezető részt vesz a Kossuth téren megrendezett szentmisén és a Regina Coeli imádságon.
    A közlemény kitér arra, hogy Karácsony Gergelyhez közel áll Ferenc pápa emberséggel, a társadalmi igazságossággal, valamint a klímavédelemmel és a környezet védelmével kapcsolatos hitvallása. Idézik a főpolgármester korábbi állítását, miszerint “Ferenc pápa a világ vezetői közül talán elsőként mondta ki a legfontosabbat: “a klímaváltozással és a környezet pusztulásával szemben csak akkor tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha a szegénységgel és a szociális problémákkal is szembeszállunk”.
    Ferenc pápa vasárnapig tartó apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban vasárnap két-két élő közvetítés látható, hallható. MTI