Felülmúlhatatlan a capella együttes Pécsett-a Kodály Központba érkezik a The King’s Singers

The superlative vocal sextet.” (The Times)

Negyvenkilenc év, több mint kétezer zenemű, két Grammy-díj, több mint százötven lemez, mintegy kétszáz kortárs mű bemutatója, sok ezer teltházas koncert. Ezek a számok jellemzik napjaink egyik, ha nem a legjobb a cappella énekegyüttesét, The King’s Singers-t, amely április 28-án a pécsi Kodály Központban ad koncertet.

 

Az együttes 1968. május 1-jén mutatkozott be a Queen Elizabeth Hallban. Annak ellenére, hogy a mintegy öt évtized alatt eddig huszonhárom énekes fordult meg a csapatban, a The King’s Singers utánozhatatlan hangzáskultúrát képvisel. A tagok minden zenét világszínvonalon szólaltatnak meg, ugyanolyan lelkesedéssel, összeszokottsággal, profizmussal, legyen szó reneszánsz motettáról, miséről, sanzonról, romantikus kórusdalról, spirituáléról, kortárs műről vagy akár popslágerről.

 KingsSingers1

A The King’s Singers Nagy-Britannia legkelendőbb zenei export „termékei” közé tartozik. A virtuóz előadásmódjáról, életigenlő energiájáról és sármjáról ismert hattagú férfi énekegyüttes a világ összes hangversenytermében szívesen látott vendég. Évtizedek óta ezrek előtt lépnek fel Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában. Azonnal felismerhetőek makulátlan intonációjukról, a precíz időzítésről és a gyönyörű vokális harmóniákról, amely garantálja, hogy a The King’s Singers tökéletes zenei élményt nyújt a szórakozni vágyóknak.

 

Az évek során az együttes repertoárja napjaink egyik legsokrétűbb és legizgalmasabb koncertprogramjává forrta ki magát. A The King’s Singers több mint 200 művet dolgozott fel, köztük olyan szerzemények, mint a legkiválóbb kortárs zeneszerzők – például Luciano Berio, Ligeti György, Sir James MacMillan, Krzysztof Penderecki, Toru Takemitsu, Sir John Tavener, Gabriela Lena Frank és Eric Whitacre – kompozíciói.

A közelmúltban választották be őket a Gramophone hírességek csarnokába, és két Grammy-díjuk, hízelgő kritikák, telt házas koncertek sora bizonyítja, hogy a The King’s Singers továbbra is a világ egyik legjobb énekegyüttese.