Félszáz magyar pékáru az V. Pékáru Seregszemlén

Ilonka_Boldizsar

Ilonka Boldizsár, a zsűri tagja, a Világ Pékszövetségének alelnöke azt mondta: a vezető külföldi trendeknek megfelelően írták ki a termékversenyt, és ilyen pékáruk is születtek.

Csaknem félszáz pékárut neveztek a Magyar Pékség védjegy alatt tevékenykedő pékmesterek a Magyar Pékszövetség hagyományos évi országos termékversenyére. A verseny fő célja az augusztus 20-i nemzeti ünnepen bemutatandó Szent István napi kenyér kiválasztása volt – hangzott el ma, Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyen V. Pékáru Seregszemle néven vonultatták fel a legfinomabb termékeket.

A magyar sütőipar érdekképviseletét ellátó Magyar Pékszövetség – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt –, idén már ötödik alkalommal hirdette meg éves termékversenyét. Az általában 40-50 termék részvételével zajló megmérettetésre idén 45 kenyeret és péksüteményt neveztek.

2015-ben a Szent István napi kenyér, a reform-innovatív kenyér, a töltött sütemény és az egyéb sütemény kategóriát hirdették meg – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az első három legjobb terméket – pontos rangsor felállítása nélkül –, az alak, a héj, a bélzet, a szag és az íz vizsgálatával határozta meg egy ötfős zsűri. A bizottság tagjai Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, Ilonka Boldizsár, a Világ Pékszövetségének alelnöke, Kupcsok Milán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola intézményvezető-helyettese, valamint Papp Tamás, a Lesaffre Magyarország Kft. munkatársa volt.

A Szent István napi kenyér kategória első három helyezettje – nem a helyezés sorrendjében –, a Pedró Pékség tönköly kenyere, a Vela Kft. tirpák rozskenyere, valamint a Kurdy Family hevesi parasztkenyere lett. A reform-innovatív kenyér kategóriában a zsűri az Európa Pék magvas durumrozs cipóját, a Pedró Pékség sváb kenyerét, és a Kurdy Family tökmagos-zelleres rozskenyerét találta a legjobbnak. A töltött sütemények között a Kemence Sütőipari Kft. második fogás nevű terméke, a Pedró Pékség Kung-Fu panda nevű édessége, valamint az Európa Pék csokis párnája győzedelmeskedett. Az egyéb sütemény kategóriában a Kemence Sütőipari Kft. tüzes tallérja, és a Pedró Pékség házi és pátkai pogácsája bizonyult a legjobbnak. Ilonka Boldizsár, a zsűri tagja, a Világ Pékszövetségének alelnöke azt mondta: a vezető külföldi trendeknek megfelelően írták ki a termékversenyt, és ilyen pékáruk is születtek.

Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke a Magyar Pékségkereső portált mutatta be. A www.magyarpeksegkereso.hu címen megtalálható portál célja a magyar tulajdonú, Magyar Pékség védjeggyel rendelkező üzletek információinak (nyitva tartás, elérhetőség, különlegesebb termékek) összegyűjtése azért, hogy a vásárlók a hozzájuk közel eső, kiváló minőségű pékárukat készítő üzletekről egyetlen portálon tájékozódjanak. A Magyar Pékség védjegy program segít a fogyasztóknak abban, hogy eligazodjanak a piacon, tudják, hol lehet magyar búzából, magyar munkaerővel készült magyar pékárut kapni, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv valamennyi elvárásának. A programhoz valamennyi, magyar tulajdonú, pékszövetségi tagsággal rendelkező pékség csatlakozhat. Mára már 500 üzlet jogosult a védjegy használatára. Lakatos Tibor azt is elmondta: a védjegyprogramban részt vevő pékségek számára egységes címkét fognak tervezni, amely a pékárun jelöli majd a kiváló magyar minőséget.