Felszámolás után új tulajdonosokkal folytatja a szombathely Styl Ruhagyár

Befejeződött a szombathelyi Styl Ruhagyár Rt. egy évtizeden át tartó felszámolása, az épületeket és termelő berendezéseket a szakmai befektetőkből álló Styl Fashion Kft. vásárolta meg a felszámolótól, – a szombathelyi önkormányzat bevonásával – jelentős állami támogatással, a cég ennek köszönhetően tovább foglalkoztatja a ruhagyár 600 dolgozóját.

    Günter J. Leibold, a Styl Fashion Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: cégükben a májusi tőkeemelés után 45 százalék tulajdonrésze van a német TEXBET GmbH-nak, 26 százaléka a magyar P+K Tex Kft.-nek és 25 százaléka Szombathely önkormányzatának, 4 százalék a társaság három vezetőjének.
Az önkormányzat az államtól gazdaságfejlesztés címén, kifejezetten a Styl munkahelyeinek megőrzésére kapott tavaly decemberben 1,47 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, amelyet szerződés alapján az új cég rendelkezésére bocsátott. Az összeg kétharmadából vásárolták meg a Styl vagyonát, harmadát pedig a vállalkozás működtetésre fordítják vállalva, hogy legalább három évig nem lesz a cégnél csoportos létszámleépítés, és nem adhatják el a megvásárolt ingatlanokat sem, sőt jelentős fejlesztéseket hajtanak végre.
Günter J. Leibold közölte: terveik szerint a következő három évben 2,2 millió eurót fordítanak majd új gépek beszerzésére, a dolgozók képzésére és munkakörülményeinek javítására, a várossal egyetértésben építenek egy óvodát és egy tanműhelyt is.
Az ügyvezető igazgató szerint a Styl Fashion Kft. legnagyobb versenyelőnye a magas minőség és megbízhatóság, amely eddig jellemző volt a Styl-re. Ezért ragaszkodtak az iparágat sújtó nehézségek ellenére a megrendelők a felszámolás idején is a ruhagyár termékeihez.
Günter J. Leibold elmondta: a jövőben tevékenységük súlypontját a teljes körű divatipari szolgáltatásokra kívánják helyezni, de az egyedi igényeknek is meg tudnak majd felelni.
Hozzátette: továbbra is elsősorban nagy megrendelők teljes kiszolgálása a céljuk, de nem mondanak le a saját Styl márkanév alatt forgalmazott termékeikről sem, bővítik magyarországi forgalmazói hálózatukat is.
A gyárban jelenleg öt szalagon termelnek egy műszakos munkarendben, évente 100 ezer férfi zakót, 90 ezer nadrágot és 60 ezer női felsőruházati terméket gyártanak.
A következő három évben évente 3-3,5 milliárd forint árbevételre számítanak, 2017-2018-ig a beruházások miatt “pozitív nulla” eredményt terveznek. A jövőt a kisebb szériák gyártásában, az igényesebb munkában látják.
Arra a kérdésre, hogy várható-e a cégnél bérfejlesztés, Günter J. Leibold azt válaszolta: a termelési költségeket a versenyképesség megtartása miatt jelentősen nem növelhetik, ezért jelentős béremelésre most nincs lehetőségük.
Elmondta, szeretnének tovább javítani a munkakörülményeken, ragaszkodnak az édesanyák számára könnyebbséget jelentő egy műszakos munkarendhez.
Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere az MTI-nek elmondta: az önkormányzat számára komoly kihívást jelentett az állami forrás miatt a támogatási szerződésben rögzített garanciák és a társaság működőképességének egyidejű biztosítása.
A támogatási összeget az újonnan létrehozott Styl Fashion Kft.-be “ázsiós tőkeemelés” formájában helyezték el, a jegyzett tőke emelése mellett az átadott vagyon egy része tőketartalékba került.
Hozzáfűzte: így a társaság a tőketartalékból tudta finanszírozni a támogatási szerződésben rögzített ingatlan- és eszközvásárlást, ami elengedhetetlen volt a további működéshez, a tőketartalék pedig a hosszú távú működőképességet, a forgóeszköz beszerzést garantálja. Az önkormányzat 25 százalékos tulajdoni részesedése biztosítja a kontrollt, de garantálja a piaci szerepléshez szükséges viszonylagos önálló menedzsmentet.
A konstrukcióba garanciális elemeket is beépítettek, három éven belül a cég nem hajthat végre csoportos létszámleépítést és később is csak az önkormányzat egyetértésével kerülhet sor erre. A társasági szerződés módosításához is az önkormányzat egyetértésére van szükség, a cég felügyelőbizottságának elnöke az önkormányzat delegáltja, és kisebbségi tulajdonosként az önkormányzat pótbefizetésre nem kötelezhető – ismertette az alpolgármester.

Forrás:MTI