Felhívást tett közzé az energiahivatal az E.ON és a GDF Suez felhasználóinak ellátására

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános felhívást tett közzé a földgáz egyetemes szolgáltatók körében az engedélye visszavonását kérő két társaság, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. felhasználóinak ellátására – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a felhívásra az egyetemes szolgáltatóknak 20 munkanapjuk van ajánlatot tenni. A beérkező ajánlatok értékelése után a hivatal az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet.
    A MEKH a mérlegelés során előnyben részesítheti a kivonuló egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az E.ON vagy a GDF Suez területére.
    Amennyiben nem érkezik ajánlat, vagy az energiahivatal nem megfelelőnek ítéli a beérkező ajánlatokat az ellátásbiztonság és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve jelöl ki átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat.
    Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe. A folyamatot a MEKH végig felügyeli és tájékoztatja a felhasználókat.
    A MEKH közleményében hangsúlyozta, hogy a felhasználók folyamatos ellátása garantált, a hivatal kizárólag abban az esetben vonja vissza a földgáz egyetemes szolgáltatási működési engedélyt, ha a felhasználók folyamatos ellátása egy másik (átvevő) egyetemes szolgáltatóval biztosított.

Forrás:MTI