Felfüggesztették a Magyar Akkreditációs Bizottság nemzetközi tagságát

Felfüggesztették a Magyar Akkreditációs Bizottság nemzetközi tagságát- írta szerkesztőségünkhöz eljutattott közleményében Hiller István, országgyűlési képviselő.

Az európai felsőoktatás legtekintélyesebb nemzetközi minőségbiztosítási szervezete az ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) felfüggesztette a Magyar Akkreditációs Bizottság tagsági viszonyát. A döntésről a szervezet elnöke, Padraig Walsh értesítette még január 17-én a MAB elnökét, Balázs Ervint.

A döntés egyenes következménye annak, hogy a kormány előterjesztésére az Országgyűlés többsége elfogadta a Nemzeti Felsőoktatási Törvényt, s az abban szereplő előírásokkal megszüntette a MAB függetlenségét. A törvény gyakorlatilag kormányirányítás és ellenőrzés alá vonta a Magyar Akkreditációs Bizottságot, amely addig szakmai alapon működött és döntött a magyar felsőoktatási intézmények, egyetemek, főiskolák minőségbiztosításáról. A nemzetközi szervezet döntése két évre megvonta a MAB-tól a teljes tagsági jogot, s ez súlyos tekintélyvesztést jelez, főként annak tükrében, hogy a korábbiakban elismerésként a MAB főtitkára az ENQA alelnöke is volt.

A kormány és a Felsőoktatási Államtitkárság a nemzetközi szervezet határozatáról nem adott semmiféle tájékoztatást, eltitkolta azt. A 2014-es felvételi eljárás időszakában, a felvételi jelentkezések benyújtási határideje előtt különösen súlyos és botrányos eljárás ez. Érettségizők tízezrei készülnek a vizsgáikra, gondolkodnak arról, hogy hová, melyik intézménybe adják be jelentkezésüket, a kormány pedig e folyamat közben nem ad tájékoztatást egy a magyar felsőoktatás helyzetét, nemzetközi kapcsolatait, a hallgatók külföldi ösztöndíj és tanulmányi lehetőségeit komolyan érintő kérdésben.

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul tájékoztassa a felvételire készülő fiatalokat, családtagjaikat, a teljes magyar nyilvánosságot az ügy minden részletéről, egyben vállalja, hogy a kormányváltás után helyreállítja a MAB teljes függetlenségét és eljár annak érdekében, hogy ez a magyar felsőoktatás egészét megszégyenítő nemzetközi döntés mielőbb hatályon kívül kerüljön, s helyreálljon a Magyar Akkreditációs Testület tekintélye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*