Fejtetőn végezték

Maxx Race Team – 18. Quaestor Mikulás Rallye, 2014. december 6-7. Kiss Viktor – Velenczei Ádám, Mitsubishi Lancer Evo IX R4

Maxx Race Team – 18. Quaestor Mikulás Rallye, 2014. december 6-7.
Kiss Viktor – Velenczei Ádám, Mitsubishi Lancer Evo IX R4

Balszerencsésen végződött az év végi buliversenynek induló derbi a Maxx RaceTeam párosa számára. A Kiss Viktor-Velenczei Ádám alkotta duó a 18. Quaestor Mikulás Rallyen előbb egy versenybalesetbe keveredett bele, majd fejtetőre állva kényszerültek a futam feladására. Ádám sérülés nélkül megúszta az esetet, Viktornak viszont megrepedt az egyik csigolyája…

Kiss Viktor: Nagyon szerencsétlenül alakult a hétvégi versenyünk. Már a futam előtt külön, többször is megkértem a rendezőséget, hogy ne rajtoltassanak el Klausz Kristóf BMW-je után, mert nagy valószínűséget láttunk arra, hogy utol fogjuk érni. Ezt a kérésünket a rajtban is hangsúlyoztuk a sportbíróknak, akiktől annyit kértünk, hogy legalább ne egy percre rajtoltassanak rá minket a versenyzőtársra, hanem kettőre. Mind hiába volt a kérésünk… A szakasz felénél ez meg is történt, nagyon sokáig követtem is Kristófot, majd mikor adódott az alkalom, akkor megelőztem – ezt egy videó is bizonyítani tudja, hogy annál alkalmasabb helyzet nem is lehetett volna az előzésre. Sajnos a manőver nem volt gondmentes, valószínűleg a nagy sár miatt Kristóf alatt is megúszott a BMW, így hátulról belénk jött. A Mitsubishi hátsó futóműve keresztbe áll, de mi tudtuk folytatni a versenyzést – Klauszéknak viszont ki kellett állniuk, amit ez úton is nagyon sajnálok, hogy így alakult.

A második szakaszunk sem volt hibamentes, ott volt egy megforgásunk, ami miatt tolatnunk kellett, de így is elég jó időt autóztunk. A harmadik gyorson is folytattuk ezt a menetelést – de csak az elején. Ahogy mentünk, nagyon sok sár és víz csapódott fel az autóra, ami miatt én nem láttam a jobb oldalon, hogy merre is megyünk. Egy jobbos kanyarban egyszer csak azt éreztem, hogy megdobta valami a kocsi hátulját, s ezt már nem tudom korrigálni. Hagytam, hogy egyenesen menjen kifelé az autó a pályáról a rétre, ám ott egy 80-90 cm magas fölkupac volt, ami annyira megdobott minket, hogy orral beleálltunk a földbe, majd átborultunk fejtetőre.

Engem végül a mentő vitt el, s a kórházban kiderült, hogy megrepedt az egyik csigolyám. Aminek viszont örülök, hogy Ádámnak nem lett baja, és most csak ez a fontos, hiszen ez az én hibám miatt alakult így. Habár nekem most egy időre el kell felejtenem a versenyzést, az autó harci díszben fog állni az évzáró Szilveszter Rallyera, ahol ismét csatasorba jelentkezik majd. 

Velenczei Ádám: Habár buliversenynek szántuk a hétvégi Mikulás Rallyet, sajnos elég balszerencsésen alakult számunkra. Már az első gyorsaságin egy versenybalesetbe keveredtünk Klausz Kristóffal – mindkettőnk önhibáján kívül, előzés közben történt meg az ütközés, miután utolértük őket. A második gyorsasági rajtjába ezért már egy sérült autóval álltunk oda, és Viktort is nyugtatgatnom kellett, mert nagyon ideges volt a történtek miatt. A körülmények ellenére sikerült egy abszolút 12. időt autóznunk.

A harmadik szakaszon azonban beütött a nagyobb baj, aminek egy fejre állás lett a vége. Aki látta az esésünket, az azt mondta, hogy nem volt annyira súlyos a dolog, de belülről hatalmas ütést éreztünk. Én szerencsésebb voltam, valószínűleg jobban megszorítottam az övemet, így gond nélkül ki tudtam szállni a kocsiból, de Viktor fájlalta a derekát, ami miatt én egy kicsit meg is ijedtem. Segítettem neki kiszállni, majd hívtuk a rendezőket, sportbírókat, hogy szállítsák Viktort kórházba. A Mitsubishinek csak a karosszériája sérült meg, így végül lábon ki tudtam vinni az elágazásig, ahová a szervizeseink eljöttek. Én csak másnap éreztem egy kicsit kótyagosan magamat, de komoly bajom nem lett. Most értettem meg igazán, miért is fontos a Hans használata.

A verseny után most egy kis pihenés következik az év végi hajrá előtt. A Szilveszter Rallyen idén én már nem indulok, helyette gőzerővel dolgozunk azon, hogy jövőre egy teljes és sikeres szezont tudjunk abszolválni az első osztályban!