Fedezzük fel a húsvéti programokat kis- és nagycsaláddal!

Két éve annak, hogy a korábban háromnapos húsvéti ünnep négynapossá bővült, így idén is betervezhetünk akár egy hosszabb közös családi kikapcsolódást, húsvéti programot.

Kidsoasis4

Ha közeleg a húsvét, menjünk vagy maradjunk? Ez itt a kérdés. Ha az ember olyan környéken lakik, ahol még őrzik a hagyományokat, akkor érthető, ha nem pont az ünnepeket szeretnék utazgatással tölteni. Viszont nagyon sok helyen megkopott már az ünnepnek az a fajta varázsa, amit – jó esetben – még gyermekkorunkból őrzünk. Általában már csak a családtagok, a rokonság, esetleg még egy-két jó szomszéd az, aki évről-évre gondoskodik arról, hogy ne hervadjanak el a „virágok”. Ha úgy érezzük, hogy szeretnénk átélni egy igazi hagyományőrző kavalkádot, akkor az ország számos pontján van erre lehetőség. Egy válogatással készült a KidsOasis családi utazási magazinja – a teljesség igénye nélkül -, ha az utazás mellett döntenénk!

HOLLÓKŐ

Az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye a már négy napon át tartó Hollókői Húsvéti Fesztivál. Már csak azért is érdemes ellátogatnunk a páratlan Nógrád megyei községbe, mert az egyetlen olyan falu az országban, amely az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A Cserhát hegységben található palóc zsákfalu régi házainak egy részében különféle szakmákat bemutató, látogatható kézműves műhelyek működnek, illetve múzeumok, vendégházak is találhatóak közöttük. Ennek ellenére mégsem egy skanzenbe csöppenünk, hiszen a hagyományok a mai napig élnek, ennek köszönhetően nehéz is lenne az itteninél hagyományőrzőbb rendezvényt találnunk.

A fesztivál ideje alatt a húsvéti népszokások valóban megelevenednek, mindezt kiegészítik különféle koncertek, táncház, folklór- és gyermekprogramok. Nagypénteken ingyenes a rendezvény, csak a látnivalók megtekintésére kell külön jegyet váltani, ami persze fakultatív. A többi napon 2500-4000 Ft között alakulnak a belépődíjak (a részletek itt találhatóak), 10 éves kor alatt pedig ingyenes a belépés. A napijeggyel viszont az összes múzeum és látnivaló megtekinthető, a Hollókői Vártól a Babamúzeumon át a Falumúzeumig. A programok több helyszínen is zajlanak: míg a Pajtaárok Színpadon táncegyüttesek fellépését és a népzenei koncerteket élvezhetjük, addig az Ófaluban a kézműves kirakodóvásárban nézelődhetünk, és magunk is alkothatunk a foglalkozásokon, a várban pedig a bemutatók, játékok és ruhapróbák által a középkor világába nyerhetünk betekintést.

MEZŐKÖVESD

Mezőkövesden húsvét két napján, április 21-én és 22-én vehetünk részt a Matyó Húsvét elnevezésű rendezvényen, a skanzen jellegű Hadas városrészben. A néptáncegyüttesek színes felhozatala mellett vasárnap Kasza Tibi, hétfőn pedig az Alma Együttes koncertjén lazíthat a család. Az elmaradhatatlan kirakodóvásáron túl a különféle mesterségek bemutatóján is gyönyörködhetünk a népművészeti termékekben, a kicsiket pedig a népi játékok hada, körhinta csábítja a szórakozásra. Akit pedig elbűvöltek a matyó rózsák, van lehetőség beöltözni, sőt fotózkodni matyó népviseletben is a Népi Művészetek Házában. A program mindkét napján ingyenes a belépés, az esemény plakátját itt tekinthetjük meg.

ÓPUSZTASZER

Szintén húsvét vasárnapján és hétfőjén elevenednek meg a hagyományok a Szeri Húsvét alkalmával az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ha csak az év egy átlagos hétköznapján látogatunk el ide, akkor is számos élményben lehet részünk, hiszen a monumentális Feszty-körképet és az ország egyik legnagyobb skanzenjét mindenkinek látnia kell! Az állandó kiállítások és helyszínek felfedezése mellett az ünnepek alatt elmerülhetünk a tojásfestésben, a zenés és táncos előadásokban; és persze ha már húsvét, akkor locsolkodás: készüljünk fel rá, hogy nem maradunk szárazon! A belépőjegyekkel kapcsolatos, illetve bővebb információért látogassunk el az Emlékpark hivatalos oldalára.

SZENTENDRE

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum is tárt kapukkal várja az ünnepelni vágyó családokat húsvét 2 napján. A programokat tekintve nagyon is gyermekközpontú ez a hétvége, hiszen számos gyermekkoncert, mese, kézműves foglalkozás és ügyességi játék várja a csemetéket. A gasztronómia szerelmeseinek sem kell aggódni, hiszen az ékszerek, kerámiák, játékok mellett egész egészségpiac várja a kamrát feltölteni kívánó látogatókat, legyen szó házi füstölt áruról, vagy akár édességekről, kézműves lekvárokról és mézekről. Emellett az ínyencek megkóstolhatnak különféle csemegéket, például a híres novaji kalácsot, illetve a Skanzen Étterem is speciális ünnepi ajánlattal készül.

Ha attól tartunk, hogy nem tudjuk a kicsikkel gyalogosan bejárni a Skanzen egész területét, akkor van lehetőségünk a korhű öltözetű kalauz és masiniszta által irányított vonattal felfedezni azt, vagy akár bérelhetünk biciklit, rollert, vagy akár óvodások, kisiskolások részére kisszekeret is kölcsönözhetünk egész napra. További információ ide kattintva érhető el.

További programok, események: https://kidsoasis.hu