Fazekas nyerte a IV. Gyulai Várfürdő Kupát

Nem találtak ellenszert a riválisok Fazekas Károlyra és tűzpiros BMW X6-osára a IV. Gyulai Várfürdő Kupán sem: a pilóta és navigátora, Szenáki László a Riverside Baja után a viharsarki derbit is megnyerte és az újabb sikerrel tovább erősítette vezető pozícióját a bajnoki ponttáblázat első helyén. Fazekasék mögött a Korda Erik, Csató Attila páros végzett a HRX-Forddal, míg a 3. pozícióban a cseh Hummer-egység, Tomas Ourednicek és Pavel Vaculik zárt.

A győztes páros a szombat délutáni szelektív szakaszokon elért eredményekkel állt az élre az abszolőt értékelésben, a kiváló formát pedig vasárnapra is átmentették. A zárónapra előírt négy szakaszból hármat megnyertek, így magabiztosan aratták zsinórban második idei győzelmüket.

„Nagyon boldog vagyok és most már elmondhatom, hogy tegnap este a lányom azt mondta nekem, hogy nem az a kérdés, hogy nyerünk-e, hanem az, hogy mennyivel! Ma már óvatosan mentünk, ennek ellenére igazán jó időket autóztunk, ami azt mutatja, hogy végre tényleg összeállt a BMW. Köszönet a srácoknak a kiváló munkáért. Az utóbbi két évben pokolian sokat dolgoztunk azért, hogy jó legyen az autó és csodálatos érzés végre újra a bajnokságért harcolni” – nyilatkozta a bajnoki listavezető Fazekas, aki első ízben nyert Gyulán és ezzel feledtette a térséghez kötődő tavalyi keserű emlékeit: akkor Kötegyán térségében egy patakba borulva fejezték be a versenyt.

Korda Erik 4 perc 54 másodperces hátránnyal zárt a 2. helyen: „A mai szakaszokon, különösen délután, biztonságit mentünk, mert nem akartunk kockáztatni. Többször is mondtam a hétvégén, hogy nekem egyáltalán nem fekszenek az itteni pályák. Az autó kifogástalan és az új navigátorommal, Csató Attilával is jól ment a közös munka” – értékelt a HRX-Ford pilótája. Tomas Ourednicek élete nagy élményének titulálta a 3. helyet: „Ez jobb, mint egy álom!” – mondta a navigátorból lett versenyző. „Az utolsó előtti szakaszon szerintem életem eddigi legjobb teljesítményét nyújtottam, a végén pedig igyekeztünk óvatosak lenni. Gyula a szívem csücske, 2008-ban itt versenyeztem először, akkor még navigátorként és most is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a helyről. Fantasztikusak a pályák, kedvesek az emberek és szuper, hogy ennyire sokan kijönnek a pályák mellé versenyt nézni. Ilyet eddig csak Portugáliában és Spanyolországban tapasztaltam.”

Ourednicek a zárónap délelőttjén ugrott a magyar bajnokpáros, Fekete Antal és Tóth György elé, akik a Toyota Hilux Overdrive bal hátsó defektje miatt sok időt veszítettek és ezt délután nem sikerült ledolgozni. „Picit kedvünket szegte a defekt, visszaesett a hangulatmutatónk, a délutáni körön pedig megpróbáltuk nem túlerőltetni a dolgokat” – értékelt a bajnokpáros pilótája, Fekete Antal, akit az Opel Mokkával Szalay Balázs követett az eredménylistán. „Fokozatosan épült fel a bizalom közöttem és beugró helyi navigátorom, Vörös Feca között, ez pedig az eredményen is meglátszott, hiszen ma délután már volt egy 3. és egy 4. szakaszeredményünk is. Ha most kezdődne a futam, egészen jók lennénk. Továbbra is imádom a gyulai versenyt, a hangulatát és meg kell jegyeznem, hogy a szakácsunk utolérhetetlen volt egész hétvégén, neki is járna egy trófea!” – fogalmazott az Opel Mokka pilótája.

Csalódást hozott a IV. Gyulai Várfürdő Kupa a Közép-európai Zóna Bajnokság (CEZ) idei nagy felfedezett lengyel párosának, a BMW-vel versenyző Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Person egységnek. Az előzetesen nagy esélyesnek számító tandem egész hétvégén technikai problémákkal bajlódott – vasárnap még az üzemanyag is szivárgott a versenyautóból -, így csak a 6. helyen végeztek. „Először jártunk itt, de beleszerettünk a környékbe és ezen még az sem változtat, hogy nagyon sok nehézséggel bajlódtunk. Két szakaszelsőséget sikerült összehoznunk, a gondok nélkül pedig jobb helyen is végezhettünk volna” – értékelt a navigátornő, Magdalena Duhanik-Person.

A mezőny komoly próba elé állító viadal autós eredménylistáján szerepelt még a lengyel páros, Lukasz Lechowicz és Lukasz Soleczki, valamint Tomasz Piec és Gabriel Prochacki T2-es géposztályú Nissanjaikkal, illetve feliratkozott a helyi erők képviseletében a békéscsabai székhelyű GTA Motorsport T1-es versenyzőpárosa, Kaposi Zoltán és Poór C. Szonja is Nissan Pickupjával.

A kamionosoknál meglepetés született: az Art of Speed belga trió, Marc Laauwers, Dave Bergmans és Igor Bouwens győzött a kategória másik induló, a magyar Qualisport egysége előtt. Kovács Miklós és gárdájának számításait keresztbe húzta egy szombati technikai probléma: az 1100 lóerős Scaniában eltört a kuplung, így vasárnap csak jelentős időbüntetéssel állhattak vissza a mezőnybe.

IV. Gyulai Várfürdő Kupa – állás a szombati nap után

1. Fazekas Károly – Szenáki László / BMW X6 – 3:15:32
2. Korda Erik – Csató Attila / HRX-Ford – +00:04:54
3. Tomas Ourednicek – Pavel Vaculik / Hummer H3 – +00:05:46
4. Fekete Antal – Tóth György / Toyota Hilux Overdrive – +00:07:48
5. Szalay Balázs – Vörös Ferenc / Opel Mokka – +00:10:16
6. Marcin Lukaszewski – Magdalena Duhanik-Person / BMW – +00:31:26
7. Lukasz Lechowicz – Lukasz Solecki / Nissan – +02:20:07
8. Tomasz Piec – Gabriel Prochacki / Nissan – +10:54:08
9. Kaposi Zoltán – Poór C. Sonja / Nissan – +12:28:42