F1-rajt: pénteken indul az MTVA 2014-es közvetítéssorozata

boxutca_op_1

Március 14-én, pénteken az Ausztrál Nagydíj II. szabadedzésével megkezdődik a közmédia idei F1-es sorozata. A tavalyi évhez képest lényeges változás, hogy az Osztrák Nagydíjat is a helyszínről közvetíti a stáb, a kamerák elé visszatér Dávid Sándor, korábban látható a pénteki szabadedzés, a Kossuth Rádió pedig újra műsorra tűzi Formabontó c. kétórás magazinműsorát.

Változatlan összetétellel vág neki a 2014-es idénynek az M1 F1-es stábja: Szujó Zoltán lesz a kommentátor, Wéber Gábor a szakkommentátor, Bobák Róbert jelentkezik a helyszínekről, Michelisz Norbert túraautó-világbajnok, Kiss Pál Tamás GP3-as autóversenyző és Kiss Norbert kamionversenyző pedig állandó szakértőkként ülnek majd a stúdióban. A koncepciót tekintve továbbra is műsoron marad az F1-fizika, ami a Forma–1-ben előforduló fizikai jelenségeket mutatja be. John Townsend fotói helyett állandó vendégként szerepet kap Dávid Sándor, aki személyes történeteit meséli majd el. A futamok után az internetező közönség változatlanul követheti a Boxutca Online levezető műsort.  A stábnak igazi kihívást jelent majd, hogy a hungaroringi futam mellett az idén visszatérő június 22-i Osztrák Nagydíjat is teljes egészében a helyszínről közvetítheti.

)

Az Osztrák Nagydíj kísérlet lesz, és magam sem tudom, hogy a néző számára mennyit tesz majd hozzá az élményhez. Az MTVA vezetése mindenesetre hozzájárult egy próbaadás készítéséhez. Kintről vágunk, kintről közvetítünk; az elejétől a végéig ott tesszük össze a műsort. ” – mondta el Szujó Zoltán kommentátor, kreatív producer. „Óriási öröm, hogy Dávid Sándor, Lapaj elfogadta a felkérésünket. Azt gondolom, ő a Forma–1-es közvetítések doyenjeként megkerülhetetlen; remélem, sok személyes élményt oszt meg velünk és a nézőkkel is”  – folytatta a kommentátor.

Az interaktív online jelenlét ugyanúgy meghatározó lesz, mint tavaly: a kommentátorpáros már szerdától kiemelt figyelmet fordít a Boxutca közösségi oldalára beérkező kérdésekre, amikre a tavalyi időponthoz képest korábban adásba kerülő, pénteki szabadedzések alatt válaszolnak is. Ez idén azért is kulcsfontosságú, mert annyi a szabály- és technikai módosítás, hogy a megértéshez elengedhetetlen az új rendszerrel való megismerkedés.

„Nem túlzás kijelenteni, hogy új korszak kezdődik az Forma–1-ben. Az hagyján, hogy bennünk rengeteg kérdés van a versenyek alakulását illetően; ezek a kérdések ugyanúgy foglalkoztatják a mérnököket, szerelőket, csapattagokat is. Nem igazán tudjuk, hogy pontosan milyen versenyeket fogunk látni. De tanuljuk meg együtt az új Forma–1-et és az új szabályokat, mert ez nekünk Wéber Gábor kollégámmal ugyanúgy tanulás lesz, mint a nézőknek” – tette hozzá  Szujó.

Az MTVA kiemelt figyelmet fordít a rádióhallgatókra is: 2014-ben ismét jelentkezik a Formabontó, a Kossuth Rádió Forma–1-es magazinműsora. A kétórás adások a futamokkal egy időben, élőben szólnak, először március 16-án, vasárnap, reggel 7-től 9 óráig. A két műsorvezető Szőke Viktória és Tóth Róbert, az Ausztrál Nagydíjon szakértő vendég pedig Méhes Károly szakíró lesz, aki számtalan Forma–1-es könyv szerzője. A műsorban élő közvetítés is lesz: a rajtok és a befutók alatt a tévékommentátorok hangja hallható, a futamok alatt pedig Bobák Róbert tudósítja a Kossuth Rádió hallgatóit. A magazinműsor futamról futamra bemutatja a rendező országot, ízelítőt ad a helyi gasztronómiából, Gulyás László és Novotny Zoltán pedig felidézik sportos emlékeiket.

Forma–1 Ausztrál Nagydíj

II. szabadedzés március 14., péntek, 21.15 – M2, felvétel
Időmérő március 15., szombat, 06.45 – M1, ÉLŐ március 15., szombat, 13.45 – M1 és 21.45 – M2, ismétlés
Futam: március 16., vasárnap, 06.30 – M1 március 16., vasárnap, 13.40 – M1 és 21.35 – M2, ismétlés

www.facebook.com/boxutca www.telesport.hu/boxutca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*