EZÜST RÓZSA BÁL- Jótékonysági estély az Operában

2014. március 1-jén rendezte meg az Opera az Ezüst Rózsa Bált, amelynek küldetése – egyebek mellett – a jótékonyság: egy az Országos Mentőszolgálat részére átadandó mentőautóra gyűjtenek, amelynek során a Diamonds International Corporation által felajánlott, árverésre bocsátandó 7700 Euro értékű gyémántgyűrű leütési árának megfelelő összeggel is hozzájárulnak a mentőautó megvásárlásához. A leütési ár licitálója részére az Opera a 2015 évi bálra egy 4 fős páholyt ajánl fel. Az idei összegzéssel egyidejűleg bejelentették: 2015-ben a Faust-évad jegyében február 14-én rendezik meg a Faust Bált, a tudósok és művészek estélyét. A jövő évi esemény sztárvendége a nemzetközi operaélet csillaga: Angela Gheorghiu és az Angol Királyi Balett vezető vendégművésze: Carlos Acosta.

A farsangi szezonban megrendezendő operaházi bálok esztendőről esztendőre új eszmeiséget hordoznak majd. Az évente ismételni kívánt rangos esemény idén a jubileumi „Strauss150” évadhoz kötődött – ebből fakad a névadás, Strauss A rózsalovag (Der Rosenkavalier) című operájának szimbóluma nyomán –, díszvendégei pedig a művész- és sportvilág nagy egyéniségei voltak.

A sportolók és művészek estélyét közel 1200 vendég tisztelte meg jelenlétével. A karitatív célon túl az Ezüst Rózsa Bál – és az ezt követő évek báljainak – küldetése még, hogy értéket teremtsen, képviseljen és közvetítsen, egy közel 130 éves örökséget ápoljon és gondozzon; nemzeti örökségünk részeként terjessze a kultúrát, népszerűsítse a művészeteket. E rendezvény alkalmat teremt ugyanakkor arra is, hogy egy nemes cél érdekében az összművészet házában találkozzanak az ország kiválóságai, közéleti és gazdasági szereplői, valamint hazánk nemzetközileg is elismert egyéniségei.

Mindezt az üzleti világ és a szolgáltatóipar számos kiváló képviselője ismerte fel, így az első jótékony célú operaházi bál a legnívósabb partneri együttműködések mentén válhatott igazán sikeressé. 25 támogatóból 8 szponzor, 10 kiemelt támogató és 7 támogató összesen 200 millió forintot meghaladó értékű támogatást nyújtott.

Az Opera stratégiai partnere: az MTVA, és a gyémánt szponzori fokozat névadója: a Diamonds International Corporation mellett szponzorként csatlakozott az eseményhez a Libri Média – kiemelten a PORT.hu, a Ringier Kiadó – kiemelten a Nemzeti Sport, az RTL Klub, a Sanoma Media Budapest, a Chello Central Europe – kiemelten a Sport1 HD, a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató, valamint az AIRFRANCE – KLM. A Törley Pezsgőpincészet, a Sáfárik Luxury Salon és a Las Vegas Casino Sofitel Budapest együttműködő partnerként volt jelen, a kiemelt támogatókat a Dora Graff, az Amarilla Esküvői Ruha Szalon, a Funzine, a Metapay, a Non+, a Segafredo Zanetti Hungária, valamint a Szigetközi Friss Víz képviselte.

Az Ezüst Rózsa Bál színvonaláért kiváló szakértők feleltek, köztük Lakatos Márk, a bál stylistja, Zólyomi Zsolt parfümőr, a bál illatának (Atelier Cologne – Silver Iris) megálmodója, Klemens Ádám sommelier, a bál borainak szakértője, Sáfárik Péter Gábor hairstylist, Gräff Dóra, a bál sminkese, valamint a bál séfje, az „Esszenciális magyar gasztronómia” kikísérletezője, Wolf András, aki a New York Café és a Salon étterem kínálatáért is felel.

Az est különleges gasztronómiai kínálatát a Bock Bisztró, a Café Pierrot, a Salon Restaurant, a New York Café valamint a Városliget Café & Bar biztosította. A bál borainak kiválasztását a Magyar Sommelier Szövetség szakértői zsűrije jegyzi, döntésük alapján a bál borai a Royal Tokaji Pincészet, Tokaji Furmint (2012), a Heimann Családi Birtok, Szekszárdi Mamma Róza (2013), a Csányi Pincészet, Villányi Éj Cuvée (2012) és a Patricius Pincészet Tokaji „Katinka” Cuvée (2011) voltak.

Az Opera az Ezüst Rózsa Bál programjával is igyekezett a legmagasabb minőséget képviselni: sztárvendégként a nemzetközi balett- és operaélet két prominensét, Polina Szemjonovát és Vesszelina Kaszarovát invitálták Budapestre, utóbbi fellépője is volt a különleges sportmutatványokkal színesített főműsornak, amelyben a Magyar Nemzeti Balett szólistái: Shoko Nakamura és Oláh Zoltán, Kozmér Alexandra és Apáti Bence, Popova Aleszja és Leblanc Gergely, valamint Aliya Tanykpayeva és Simon István is színpadra lépett – műsorszámukat Andrea P. Merlo koreografálta. Az elsőbálozók nyitótáncával kezdődő, show-elemekkel tarkított műsort Anger Ferenc, a Magyar Állami Operaház mb. művészeti igazgatója és Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója rendezte, közreműködött a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese, Halász Péter, a Magyar Állami Operaház mb. főzeneigazgatója vezényletével. A báli hagyományokhoz tartozó palotást a Táncművészeti Főiskola ifjú növendékei mutatták be Zsámboki Marcell koreográfiájában. Az elsőbálozók keringőjét és a quadrille-t Nádasdy András koreografálta, betanítóként Nagyszentpéteri Miklós és Soós Erika segítette a munkáját.

A nyitótáncot követően a bált Schmitt Pál, az est fővédnöke, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, és felesége, Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász nyitotta meg, majd Ókovács Szilveszter főigazgató mondta el ünnepi köszöntőbeszédét. Az esemény két házigazdája Miklósa Erika világhírű szoprán és partnere, Sárfalvi Péter, négyszeres világ-, hatszoros Európa-, és hatszoros egyéni magyar bajnok öttusázó volt; Miklósa Erika az est záró számaként Vesszelina Kaszarovával előadta A rózsalovag című operából Az ezüstrózsa átadását, a bál címadó duettjét.

A különleges főműsort élő adásban közvetítette a Duna Televízió, melynek köszönhetően a jelenlévő vendégek mellett azt további 147 ezer néző tekintette meg. Összességében 550 ezer televíziónéző kapcsolt a közvetítésre, ez az adat egyenértékű a karácsonyi műsorok nézettségi arányával. A műsort a csatorna egy alkalommal ismételten műsorra tűzi az idén.

A főműsort követően a hazai könnyűzenei élet legnívósabb képviselői léptek fel: a bálteremben a Hot Jazz Band, a Budapest Bár és a Michael Bublé Tribute Band, az Operaház egyéb helyszínein: a Székely Bertalan teremben a Karosi Júlia Quartet, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt, Rakonczai Imre, valamint a Szőke Nikoletta Quartet,  a Vörös Szalon intim környezetében Csáki András, az I. emeleti nagybüfé valamint az aula tágas tereiben pedig DJ Bear, DJ Bootsie, valamint Zagar (Zságer Balázs) várta a bálozó vendégeket.

A műsort az est díszvendégei, a hazai művész- és sportvilág kiemelkedő alakjai is megtekintették, köztük Behumi Dóra énekesnő, aki a Budapest Bár szólistájaként színpadra is lépett, dr. Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó, Bretz Gábor operaénekes, Budai Dorina párbajtőröző, Buzánszky Jenő 49-szeres válogatott labdarúgó, az Aranycsapat hátvédje, Csaba Bence vívó, Dózsa Imre koreográfus, Fekete Attila operaénekes, Gáll Csaba kardozó, Gémesi Csanád vívó, Gyenesei Leila világbajnok öttusázó, Horváth Gábor kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó, Kányádi Sándor költő, Kardos Botond tornász, Kasza Róbert világbajnok öttusázó, Kertész Olívia tornász, dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Komlósi Ildikó operaénekes, Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, Kótai Mihály profi világbajnok ökölvívó, Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kováts Kolos operaénekes, Kökény Roland olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, Knapek Edina tőröző, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívó, Lackfi János író, költő, Lelkes Márk szobrász, Litkey Farkas vitorlázó, a balatoni Kékszalag tizenegyszeres győztese és címvédője, Nagy Ervin színművész, Novák Ferenc olimpiai bajnok kenus, Oláh Zoltán balettművész, Pártay Lilla koreográfus, Puy Sebestyén vívó, Rippel Ferenc artista, Rippel Viktor artista, Sass Sylvia operaénekes, Sümegi Eszter operaénekes, érdemes művész, Szabados Gábor tőröző, Szabados Kristóf tőröző, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Tanykpayeva Aliya balettművész – a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja, Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó, dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok magyar cselgáncsozó, Varga Katalin Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes tőröző, Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó.

Az Opera első jótékonysági bálját a hazai művészvilág és sportélet számos további tagja megtisztelte jelenlétével, többek közt Bajári Levente, Balga Gabriella, Csonka Roland, Felméry Lili, Gál Erika, Gryllus Dorka és Simon Kornél, Horváth Adrienne, Karina Sarkissova, Kekalo Jurij, Kertesi Ingrid, Kiss B. Atilla, Létay Kiss Gabriella, Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache, Nagy Sándor, Oláh Zoltán, Ónodi Eszter, Pászthy Júlia, Pasztircsák Polina, Puja Andrea, Rácz Rita és Silló István, Simon István, Szikora János, Szinetár Miklós és Hámori Ildikó, Vincze Ottó, Csikós Attila és Kiss János is részt vett az eseményen.

A rendezvény színvonalához nagyban hozzájárult a neves tervező- és ruhaszalonok támogatása. Héjja János, Joó Beatrix, Léber Barbara, Halász Éva, Tatár Kriszta, Benes Anita – Dalaarna szalon, az Amarilla Esküvői Ruha Szalon, a Maison d’Elysian, az Igen Esküvői Ruhaszalon, a Non+ és a Ravia Couture exkluzív báli ruháit az est sztárvendégei, műsorvezetői, a fellépő művészek, valamint a bál hostjai és hostessei viselhették.

A rendezvényszervezésért a Sensation Event&Congress, a cateringért az Országalma étterem, a kommunikációért az Eventure Production felelt, természetesen valamennyien az Opera munkatársaival együtt valósították meg feladataikat. A bál szervezésének koordinálásával megbízott projektvezető Voller-Szenci Ildikó volt. Az Ezüst Rózsa Bál hátterében tanácsadóként egy tiszteletreméltó szakemberekből álló csapat, a Grémium: dr. Takács Ildikó, Liptay Gabriella, Serényi János és Harangozó Ferenc segítette a szervezési feladatokat.

Az adományozott, az Országos Mentőszolgálat nemcsak névleg volt jelen az esten. Dr. Burány Béla főigazgató feleségével, Kovács Edittel elvállalta a rendezvény védnökségét, jelezve, hogy kiemelt jelentőséggel bír az esemény karitatív jellege, amely az Országos Mentőszolgálatot támogatását célozza. A Diamonds International Corporation jóvoltából megtartott Gyémántköszöntő nyomán a 7700 Euro értékű gyémántgyűrű Trecskó Beához került, aki az ékszert még az est folyamán felajánlotta a mentőautó megvásárlására. Az Országos Mentőszolgálat és az Opera most árverésre bocsátja a gyűrűt. A kapcsolódó részletek hamarosan megjelennek az Ezüst Rózsa Bál hivatalos weboldalán, de az már bizonyos, hogy a felajánlásokat 2015. február 1-ig lehet megtenni. Az árverésen a legmagasabb licittel jelentkező személy megkapja a gyűrűt, az Opera pedig a 2015. évi bálra egy 4 fős páholyt ajánl fel a licitáló részére. Az Opera azzal a kéréssel fordul az Országos Mentőszolgálat felé, hogy a jegybevételből származó támogatás összegét egy mentőautó felszerelésére fordítsa.

Ókovács Szilveszter főigazgató az Ezüst Rózsa Bál eredményeinek összegzésével egy időben jelentette be a sajtó képviselőinek a 2015. évi Jótékonysági estély az Operában, valamint kísérőrendezvénye, a Dalszínház utcabál előkészítésének eredményeit is. 2015-ben, a Faust-évad jegyében Faust Bál néven rendezik meg az eseményt, amely a következő esztendőben a tudósok és művészek bálja alcímet viseli. A 2015-ös jótékonysági bál sztárvendége a világ legjelentősebb operaszínpadainak csillaga: Angela Gheorghiu. Mellette ugyancsak sztárvendégként kapott meghívást a Faust Bálra Carlos Acosta, az Angol Királyi Balett vezető vendégművésze. Az Opera második jótékonysági bálját 2015. február 14-én rendezik meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*