Ezer oldalas forgatókönyvből készült a Terápia második évada

Egy pánikrohamokkal küzdő politikus, egy kétségbeesett ügyvédnő, egy problémás gyerek, egy zárkózott lány és az őket kezelő, magánéleti és szakmai kétségekkel küzdő terapeuta –  az ő történetükről szól a Terápia című sorozat második évada, amely októberben érkezik 35 vadonatúj résszel az HBO-ra. A közel ezer oldalnyi forgatókönyv alapján felvett jelenetekbe a stábtagokat is beleforgatták, de szerephez jutottak Mácsai Pál édesapjának festményei, jó pár galamb, egy kutya és egy teknős is.

 

2014 októberében új évaddal folytatódik az HBO saját gyártású sorozata, a Terápia. A Mácsai Pál által megformált Dargay Andráshoz új páciensek érkeznek. Péterfy Bori és Máté Gábor mellett Kurta Niké és Surányi Áron foglal majd helyet a pszichológus kanapéján. Csákányi Eszter, Szamosi Zsófia, Nagy Zsolt és Für Anikó is visszatér, Kováts Adél karaktere pedig egy magánéleti szállal kapcsolódik majd a történethez. A közel ezer oldalas forgatókönyv alapján felvett második évad szintén az izraeli Be Tipul (In treatment) hazai adaptációja, amely a magyar viszonyokat figyelembe véve módosult. Az alkotók szerint leginkább a főszereplő, Dargay András karaktere kelt önálló életre a magyar változatban.

A 79 napos forgatás alatt a stáb remekül összerázódott, ezért Enyedi Ildikó, a sorozat egyik rendezője úgy döntött, hogy statisztaként a sorozatban is megörökíti a Terápia készítőit.  „Szerettem volna minél több stábtagot beleforgatni a sorozatba. Így egy-egy jelenetben az HBO egyik producere sétáltat kutyát a háttérben, az első asszisztens és az operatőr dohányzik az erkélyen, a másodasszisztens ebédelni hívja a retusáló művészeket, a gyártó cég producere telefonál és a produkciós asszisztensétől kapja a kávét vagy épp a díszlet takarítója és a színészek sofőrje áll a dugóban. Sőt, egy jelenetben a sorozat másik rendezője, Nagypál Orsolya is feltűnik, amint biciklit tolva sétál a futásból hazafelé tartó Dargay András előtt” – árulta el Enyedi Ildikó, rendező.

A stáb épített díszlet előtt forgatta a második évad epizódjait is. Dargay András nappalijának hátterében a Múzeum körút egy része elevenedik meg egy hatalmas vászonra vetített képnek köszönhetően. Herbai Máté operatőr egy héten keresztül reggeltől estig készítette a háttérvetítés felvételeit, így azok folyamatosan szinte élő képet mutatnak az ablakból. Ágnes lakásának díszlete is kihívás elé állította a Terápia stábját.

„Ágnes rendelőjében háttérnek egy fényképet használtunk. Mivel a kép statikus, unalmas tud lenni, ezért élő galambokkal próbáltuk feldobni a filmet, hogy a fénykép élőbb legyen. Ezenkívül egy kutya, egy teknős is szerepel egy-egy epizódban, valamint több száz légy, akiket viszont nem idomított senki, s nem is voltak betervezve, inkább próbáltunk tőlük megszabadulni.” – mesélte Enyed Ildikó. – „A díszletet néhány különleges darabbal sikerült igazán egyedivé tenni: Mácsai Pál édesapjának több festményét is kölcsönkaptuk, és az egyik operatőrünk, Dobos Tamás egy magányos fáról készített képe is bekerült a Dargay-díszletbe.” – tette hozzá a rendező.

Egy súlyos szakmai krízissel, zátonyra futott házassággal és egy be nem teljesült szerelemmel a háta mögött Dargay András (Mácsai Pál) kétségbeesetten dolgozik az újrakezdésen – innen indul majd a Terápia régen várt második évada. Az első széria sikere után minden adott ahhoz, hogy a folytatásban az HBO saját gyártású sorozatának szereplőivel együtt hétköznap esténként a nézők is a kanapéra üljenek.

Terápia – második évad októbertől az HBO műsorán!